Elfyn Evans i suvozač Scott Martin

 HANNU RAINAMO Afp
SEDMA POBJEDA

Velšanin slavio i u Finskoj po sličnom scenariju kao u Hrvatskoj, objeručke prihvatio ponuđeni dar

Do kraja sezone ostala su još četiri relija, a prvi sljedeći je u Grčkoj početkom rujna
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 06. kolovoz 2023. 18:45

Elfyn Evans pobjednik je Finskog relija iz kalendara za Svjetsko prvenstvo (WRC), koji se za vikend vozio u okolici grada Jyväskyle i tako oživio svoje šanse u ovogodišnjoj borbi za naslovom prvaka.

Velšanin za upravljačem Toyote Yaris maksimalno je iskoristio odustajanje svog momčadskog kolega i lidera u ukupnom poretku WRC-a, Kallea Rovanpere, te osvojio 30 bodova (25 za pobjedu plus 5 za prvo mjesto u završnom, “power stage” brzincu) čime je zaostatak za finskim konkurentom više nego prepolovio. Uoči jurnjave po finskom makadamu zaostajao je 55 bodova, sada taj minus iznosi samo 25.
Evansu je ovo sedma pobjeda u WRC karijeri, ali i tek druga pobjeda u 2023. Jedinu prijašnju ove sezone ostvario je na našem, Croatia Rallyju voženom u travnju. Tada se okoristio kiksevima konkurencije - Rovanperä i Sebastien Ogier bušili su gume, a Thierry Neuville (Hyundai), u trenutku kad je imao sigurno vodstvo, izletio je s ceste i razbio se o kamen i stablo. Evans je, pak, izbjegavao sve nedaće, naslijedio prvo mjesto i zadržao ga do cilja u Kumrovcu.
Sada se dogodilo nešto slično - Rovanperä se još u petak, također dok je bio vodeći, okrenuo na krov, pa morao odustati, Ottu Tänaku (Ford), inače trostrukom pobjedniku ovog relija, izdahnuo je motor i također nije mogao nastaviti, pa je Evans objeručke prihvatio ponuđeni dar.
Cijele ove godine, u prethodnih osam utrka sezone, Velšanin je ostvario samo tri pobjede na brzinskim ispitima, da bi u Finskoj u subotu i nedjelju pobijedio na čak deset od 12 brzinaca. To je bilo i više nego dovoljno da ostane na sigurnoj udaljenosti ispred Neuvillea i upiše svoju drugu pobjedu u Finskoj (2021).
Još jedan raritetan podatak uz Finsku i Evansa jest da je on tek treći ne-Finac koji je ostvario više od jedne pobjede na ovoj slavnoj utrci, čija povijest traje 72 godine. Dosad su samo Sebastien Loeb (3) i Ott Tänak (3) bili višestruki pobjednici a da nemaju finsku putovnicu, a sada je u njihovu društvu i Velšanin. Ono što mu, pak, neodstaje u odnosu na spomenuti dvojac jest naslov WRC prvaka...
Takamoto Katsuta upisao je, pak, četvrto postolje u karijeri, dok je Jari-Mati Latvala, inače šef Toyotine reli momčadi, osvojio visoko peto mjesto u svom jednokratnom povratku na staze. Finac (38) nije vozio od 2020., ali to mu nije smetalo za Top 5 plasman u ukupno 210. utrci u karijeri.
Do kraja sezone ostala su još četiri relija, a prvi sljedeći je u Grčkoj početkom rujna.

Linker
29. travanj 2024 10:16