RONALD GORSIC Cropix
TREĆE IZDANJE

VIDEO Nikad veći spektakl na Croatia Rallyju, Hrvatska ruši svoj rekord: ‘Očekujemo pola milijuna gledatelja‘

Očekuje nas neizvjesna utrka, u vrhu poretka prvih pet vozača je u svega 12 bodova razlike.
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 22. ožujak 2023. 13:51

Reli u Meksiku završio je proteklog vikenda i sada se kompletna pozornost najboljih svjetskih relijaša seli na - Hrvatsku. WRC Croatia Rally sljedeća je, naime, postaja u kalendaru Svjetskog prvenstva, a nepunih je mjesec dana ostalo do trenutaka kada će najbolji relijaški automobili na svijetu opet zavladati hrvatskim cestama.

S utorkom je završio rok za prijavu natjecatelja i na tom je popisu 58 posada, a naravno "glavni igrači" bit će svi oni iz aktualnog vrha WRC-a, no možda i najveći mamac opet će biti Sebastien Ogier. Francuski majstor s osam naslova svjetskog prvaka vraća se u Hrvatsku nakon jednogodišnje stanke.

- Valjda mu je istekla ona zabrana upravljanja vozilima na teritoriju Hrvatske - dometnuo je Daniel Šaškin, prvi čovjek hrvatske WRC utrke.

Ogier je, podsjetimo, prije početka posljednjeg dana utrke 2021. izazvao (civilnu) prometnu nesreću u Novom Zagrebu i zbog toga bio novčano kažnjen (8000 kuna), uz "oduzimanje" međunarodne vozačke dozvole na području Hrvatske, ali u trajanju šest mjeseci. No, kako je lani Francuz nastupao samo sporadično, nije ga bilo na hrvatskoj utrci, no sada će opet biti u konkurenciji.

Jasno, uz sve ostale WRC zvijezde, aktualnog prvaka i lanjskog pobjednika Croatia Rallyja Kallea Rovanperu, Elfyna Evansa, Thierryja Neuvillea, Otta Tänaka...

- Naša priča raste svake godine i izgleda jako dobro. Iskoristili smo šansu koju nam je dala pandemija COVID-a da dobijemo organizaciju utrke, a sada se kao i ostale velike manifestacije u Hrvatskoj borimo s brojnim izazovima, prije svega financijskim, kako bismo WRC zadržali kod nas kroz duže razdoblje - dodao je Šaškin.

image

Daniel Šaškin i Marin Frčko

DAMIR KRAJAC Cropix

Sve ono što su organizatori učinili u protekla dva izdanja relija ide im u prilog jer pohvale dobivaju sa svih strana.

- U kratkom smo vremenu postali klasik na neki način jer u razgovoru s kolegama iz različitih dijelova svijeta, pa čak i u krugovima Formule 1, za naš se reli čuje, o njemu se priča, a to znači da se ovdje radi odličan posao - istaknuo je Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog automobilističkog i karting saveza (HAKS), pohvalivši na taj način sve uključene u organizaciju i provedbu Croatia Rallyja.

Hrvatski je reli stekao reputaciju izrazito teškog relija jer je gotovo nemoguće pogoditi kakve gume koristiti tijekom utrke. Razlog je što na hrvatskim cestama postoji toliko različitih podloga, s različitim vrstama, teksturama i starosti asfalta, s puno "krpa i zakrpa"... Otuda i titula relija koji pokazuje "50 nijansi Hrvatske". No, to je svakako jedna od čari Croatia Rallyja.

Marin Frčko, dopredsjednik organizacijskog odbora utrke, naglasio je kako je prošle godine bilo oko 310.000 gledatelja, uživo uz stazu, što je procjena MUP-a, a kako je ove godine Hrvatska ušla u Schengensku zonu, područje slobodnog kretanja robe i ljudi, to bi trebalo olakšati, odnosno privući još veći broj stranih gostiju. Konkretnije, očekivana posjećenost za ovu godinu je 500.000 gledatelja, a što bi trebalo donijeti i izravan učinak domaćeg gospodarstvu. Jer ti će gosti uglavnom unutar hrvatskih granica trošiti novčana sredstva na boravak, putovanje, smještaj, hranu... i veliki dio slijeva se u državnu "kasicu".

image

Na fotografiji: Milan Pavelić, Josip Pavić, Daniel Šaškin, Marin Frčko i Davorin Štetner

DAMIR KRAJAC Cropix

Štoviše, WRC Croatia Rally prošle je godine, po službenoj studiji Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, hrvatskom turizmu donio preko 105 milijuna eura, po čemu se radi o jednoj od najperspektivnijih sportskih manifestacija u Hrvatskoj i regiji, čiji doprinos razvoju turističke ponude i promociji Hrvatske u budućnosti može samo dodatno rasti.

- Da nam je barem više ovakvih događaja, bili bismo sretni - rekao je državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, Josip Pavić.

- Ljudi u WRC Croatia Rallyja uzor su drugima u organizaciji ovakvih manifestacija, a Vlada RH jaki je partner u organizaciji ove utrke s milijun eura po sezoni. Ugovor o sufinanciranju važeći je za ovu i iduću godinu jer se ovaj događaj uklapa u našu strategiji promocije i razvoja turizma.

Utrka se održava od 20. do 23. travnja, a 20 izuzetno atraktivnih brzinskih ispita proteže se kroz pet hrvatskih županija: Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Zagrebačku, Karlovačku, Primorsko-goransku te Grad Zagreb, koji će biti početna i završna točka utrke budući da sve započinje ceremonijalnim startom kod Zagrebačkih fontana, da je na Velesajmu ciljna rampa, gdje će ujedno biti i servisno parkiralište.

- S oduševljenjem očekujemo još jednu WRC utrku. Grad Zagreb uvijek je dobar domaćin velikim sportskim natjecanjima, a WRC je svakako jedan od najvećih - podvukao je Milan Pavelić, predstavnik Grada Zagreba.

Sa sportskog aspekta, svakako se očekuje neizvjesna utrka, jer u vrhu poretka svjetskog prvenstva prvih pet vozača je u svega 12 bodova razlike...



Dodan novi brzinac, Ravna Gora - Skrad

U ovogodišnji je raspored dodana i jedna izmjena u itineraru pa će se umjesto brzinskog ispita Jaškovo - Mali Modruš Potok voziti brzinski ispit na relaciji Ravna Gora - Skrad.

- Uveli smo time još jedan "brzinac" u Primorsko-goranskoj županiji jer je lanjski brzinac na Platku bio previše odvojen od ostalih, pa smo sada s ovime napravili poveznicu - objasnio je Željko Štefanić, direktor natjecanja.

Raspored ostalih brzinaca od petka do nedjelje ostao je praktički nepromijenjen kao iz prethodne dvije godine jer iskušani i k tome uspješni recept ne treba mijenjati. U oba prošla izdanja pobjednik je odlučivan u posljednjim metrima utrke, pa se sličnoj neizvjesnosti organizatori nadaju i ove godine.

Inače, za ulazak u Fan zone moguće je kupiti dnevne ulaznice po cijeni od 10 eura, a dostupan je i četverodnevni paket ulaznica po cijeni od 30 eura putem sustava ulaznice.hr. Osim ulaza u sve Fan Zone uz brzinske ispite, sve ulaznice vrijede i za servisno parkiralište.



20 brzinskih ispita

1650 kilometara ukupna dužina itinerara

301 kilometar dužina brzinskih ispita

58 prijavljenih posada

500.000 očekivani broj gledatelja ove godine

2 izdanja utrke održana su do sada

2 različita pobjednika do sada: Sebastien Ogier (2021.) i Kalle Rovanperä (2022.)

Linker
12. travanj 2024 13:55