MARK THOMPSON/AFP
Ponudio objašnjenje

Zašto šestorka nije kleknula u Austriji? Slavni vozač komentirao situaciju koja je obišla cijeli svijet

Utrku je obilježilo klečanje vozača uoči početka same utrke u znak podrške pokretu ‘Black Lives Matter‘.
Piše: SNObjavljeno: 06. srpanj 2020. 16:55

Velikom nagradom Austrije prošlog vikenda otvorena je nova sezona u Svjetskom prvenstvu Formule 1.

Utrku je obilježilo klečanje vozača uoči početka same utrke u znak podrške pokretu 'Black Lives Matter'.

Međutim nisu svi iskazali solidarnost s pokretom. Od ukupno 20 vozača na gridu njih šestorica nisu kleknuli, a među onima koji su ostali stajati su Charles LeClerc, Max Verstappen, Kimi Räikkönen, Carlos Sainz, Daniil Kyyat i Antonio Giovinazzi.

Zašto oni nisu kleknuli pokušao je objasniti australski vozač Renaulta Daniel Ricciardo, koji je bio jedan od 14-orice vozača koji je to napravio.

image
DAN ISTITENE/AFP

"Mislim da su neki vozači imali određenih poteškoća sa svojom nacionalnosti i činjenicom što bi klečanje u tom smislu predstavljalo. Očito je razlog zašto smo mi svi to napravili podrška pokretu 'Black Lives Matter', rekao je Ricciardo.

"U tome nije bilo ničega političkoga niti bilo čega drugoga. Mi svi razumijemo i radimo ono što nam je ugodno. Nikoga neće suditi ili kritizirati zato što nije stajao na određen način ili se kleknuo", dodao je Australac.

image
MARK THOMPSON/AFP

"Svih 20 vozača bilo je ujedinjeno sa svojim momčadima u borbi protiv rasizma i predrasuda, a u isto vrijeme prihvatili smo principe različitosti i jednakosti", napisao je na svom Twitter profilu Leclerc, koji je u Austriji završio na drugom mjestu nakon kazne za Lewisa Hamiltona.

Linker
20. travanj 2024 14:22