arhiva
DNEVNIK VILIMA PRODANA

Zašto smo Frik i ja umorni!? Jednostavno, da smo prebacili samo kilometar previše uzeli bi nam 25 eura

Čeka nas velika utrka i možda bih trebao biti uzbuđeniji, ali baš sam miran i koncentriran
Piše: Vilim ProdanObjavljeno: 22. travanj 2021. 13:53

Na kraju jučerašnjeg dana osjećao sam se poprilično - umorno. Pa sam pogledao kilometražu u autu i shvatio da smo u dva dana napravili 1150 kilometara prolazeći stazama na kojima ćemo od petka do nedjelje imati utrke. Trebaš stazu pažljivo proći, zapisati, umemorirati što je moguće više detalja. Uz sve to imaš i GPS za vratom pa moraš paziti da kod pregleda staze ni u jednom trenutku ne voziš preko 80 km/h.

Ne postoje na pregledima staze discipliniraniji vozači na svijetu, jer na pregledu staze svaki kilometar preko 80 znači i 25 eura kazne. Dakle, kad bih se u nekom trenutku malo zaboravio pa pustio gas na 90 km/h, eto mi 250 eura kazne. I eto razloga za umor, kako mene tako i mog drugog člana posade Zorana Raštegorca, svima poznatog pod nadimkom Frik.

Bez ‘kućnih radinosti’

Što se staza tiče, vidjeli smo dosta toga. I grubog asfalta, i onog mekanog, ali i dosta blata jer je bilo kiše. No, prognoza za sljedeće dane je dobra pa računamo da blata neće biti. Kako god, na samim utrkama važnu će ulogu imati odabir guma. U ovom trenutku mi smo nekako skloniji tome da u petak krenemo s mekšim komponentama, da bi za vikend prešli na srednje tvrde gume. Za “hard” gume mislim da prostora neće biti, jer nije dovoljno vruće.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Fiesta nam je u dobrom stanju, to je tvornička izvedba, nisu dopuštene nikakve “kućne radinosti”, tako da i na tom polju iznenađenja nema. Vozili smo Fiestu u siječnju u Monte Carlu na Svjetskom prvenstvu, pokazala se jako dobrom i imamo puno povjerenje u auto.

Pronaći pravi balans

Netko možda razmišlja kako smo mi domaći vozači u ovakvim utrkama u prednosti jer poznajemo stazu bolje od stranih vozača. Ima nešto u tome, ali mislim da to ipak nema preveliku važnost. Vozio sam utrke na Sljemenu i u Kumrovcu, tako da te dvije dionice dobro poznajem, ali ostale su mi nepoznanica.

Na redu je večera, pa odlazak u stan i spavanje negdje već oko 22 sata, jer treba se naspavati. Danas je na redu trening na Medvednici, koji je na rasporedu od 13 do 16 sati. Staza je duga 4,5 kilometara i vjerojatno ćemo je proći tri do četiri puta. Tu ćemo već ići s nekih 80 do 90 posto snage jer moramo pronaći pravi balans i za sebe i za automobil. Nakon toga na redu je i predstavljanje kod Fontana, gdje će sigurno biti i jako lijepo, kao i dosta gužve.

S obzirom na to da nas čeka velika utrka možda bih trebao biti uzbuđeniji i nestrpljiviji, ali baš sam miran i maksimalno koncentriran. Iskustvo nastupa u Monte Carlu jako mi je pomoglo, da tamo nisam nastupio, danas bih puno više treperio...

Linker
06. svibanj 2024 23:52