ANDREJ ISAKOVIC/AFP
BIVŠI HRVATSKI ZET

‘Žene trebaju biti u bijelom, kao i ostali kućanski uređaji‘: Svi ispadi Berniea Ecclestonea

Šokirao je na CNN-u izjavom o crncima, ali daleko od toga da mu je to prva kontroverzna izjava
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 28. lipanj 2020. 14:40

Bernie Ecclestone opet je “u formi”. Nekadašnji kralj Formule 1, koji je od tog nekada minornog sporta napravio tvornicu novca tijekom skoro 40-godišnje vladavine, bio je gost CNN-a i onda rekao sljedeće: - U puno slučajeva crnci su veći rasisti od bijelaca.

Nije obrazlagao detaljno na čemu to temelji, već samo da je to “nešto što je primijetio”. Sve je to izrekao u kontekstu Lewisa Hamiltona, prvog i još uvijek jedinog crnog vozača u Formuli 1, te inicijative Black Lives Matter koja poziva na rasnu jednakost, prije svega u SAD-u, ali i u ostatku svijeta. Na pitanje je li Formula 1 trebala učiniti više u borbi protiv rasizma, Ecclestone je kazao:

- Prije se nitko nije brinuo zbog toga. Oni su previše zauzeti borbom za pobjede u utrkama ili pronalaženjem sponzora ili nešto slično.

Ljutiti Hamilton

Lewis Hamilton je inače odlučio pokrenuti odbor s ciljem povećanja raznolikosti u motosportu, koji je po njemu i dalje “zatvoren” prema pripadnicima afroameričke zajednice. Ecclestone je komentirao kako to “neće učiniti ništa dobrog ni lošeg za Formulu 1, već će se samo ljudi pitati što je važnije”.

Hamilton se, pak, brzo referirao na Bernieja nazvavši njegove stavove “ignorantskim i neobrazovanim”.

- Ovo je dokaz koliko se zapravo trebamo razviti kao društvo prije nego li doista postignemo rasnu jednakost. Ako netko tko je vodio F1 desetljećima ima toliki manjak razumijevanja za duboko ukorijenjene probleme s kojima se mi crnci susrećemo svakodnevno, kako možemo očekivati da svi koji rade za njega to isto razumiju?

Hvalio i Hitlera

Ogradila se od Berniea odmah i Formula 1 kao kompanija, vlasnici Liberty Media izdali su priopćenje kako Ecclestone više nema nikakve veze s Formulom 1 otkako je 2017. izgubio upravljačku funkciju, a da mu je status počasnog predsjednika istekao u siječnju 2020.

S druge strane, da Bernie nije totalni rasist dokazuje činjenica da je još 1986., tada kao vlasnik momčadi Brabham, pozvao Willieja T. Ribbsa na “audiciju” za vozača momčadi. Nije prošao, ali Ecclestone je, dakle, još prije 35 godina preko Ribbsa otvarao vrata crncima u Formuli 1...

No, daleko od toga da Bernie nije imao kontroverznih ispada. Primjerice, hvalio je Hitlera jer je “znao kako napraviti stvari do kraja”, podržao je Vladimira Putina u anti-gay stajalištima, a jednom je rekao da žene trebaju biti u bijelom “kao i svi ostali kućanski aparati”...

Linker
04. svibanj 2024 13:43