PRIVATNI ALBUM
MAJA GOLUB

BIVŠA HR REKORDERKA POBIJEDILA JE OPAKU BOLEST I DANAS JE USPJEŠNA TRENERICA 'Gušt mi je pomoći ljudima da budu zdravi, ispunjeni i zadovoljni sobom'

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 15. rujan 2019. 13:09

Zdravlje? Sve je super, uz osmijeh odgovara Maja Golub (34), nekad najbrža Hrvatica, rekorderka na 100 metara.

Pitanje o zdravlju nije samo iz puke pristojnosti. Maja je prije sedam godina pobijedila opaku bolest, Hodgkinov limfom, rak limfnog sustava. Prolazila je kroz vrlo teško razdoblje, ali ni u jednom trenutku nije dopustila da joj mučnine, povraćanje i sve ostale strahote koje su pratile kemoterapiju unište vedar duh. Borila se i pobijedila i zbog kćerkice Rije koju je rodila samo koji tjedan nakon što joj je dijagnosticirana bolest. Maja je danas zdrava, sretna i uspješna mlada žena.

- Sad imam kontrole samo jednom godišnje. Što je dulje razdoblje od prestanka bolesti, to su i kontrole rjeđe. Sve je super, sve sam riješila, a dobro je i kaj sam pod kontrolom jednom godišnje. Čovjek se ne usudi ići doktoru da mu nekaj ne bi našli, a ja sam primorana na to.

Najvažnije zdravlje

Ne krije da ju je bolest potpuno promijenila kao osobu.

- Neke stvari koje prije nisam uopće doživljavala, sada doživljavam. Ako si zdrav, onda ti sve ide, pusti lovu, pusti probleme. Ne živciram se više oko nekih stvari koje su mi prije bile ‘joooooj’. Nije bitno imaš li novca ili ne, nije bitno ako te netko na poslu maltretira. Samo budi zdrav, to je sve.

PRIVATNI ALBUM

S ponosom ističe da je zaposlena u Biotreningu, centru za kondicijski trening sportaša i rekreativaca.

- Slučajno sam dobila posao, iako sam uvijek htjela biti trenerica u teretani. Počela sam raditi na recepciji, pa postala voditeljica, i sad su me promaknuli u trenericu. Uvijek mi je izazov ako dođe netko pretio da ga dovedem u formu. Baš mi je to gušt. Uvjeti su odlični, ovo je najveći centar zdravlja i tjelesne forme u Hrvatskoj, nije neka tipična teretana, radimo i s reprezentativcima iz različitih sportova. Moji su klijenti trenutačno rekreativci, ali završavam KIF, smjer kondicijska priprema sportaša, pa ću i tu nešto raditi.

PRIVATNI ALBUM

Radila je kratko i kao trenerica u Atletskom klubu Samobor, a voljela bi jednog dana trenirati i vlastitu kćer.

- Imam još nekoliko rekorda, možda ih danas-sutra ona sruši ako pokaže interes za atletiku. Trenirala je neko vrijeme gimnastiku u klubu Stefany Hohnjec i stvarno joj je išlo super. Ne želim joj nametati bavljenje atletikom, uostalom i mene su slučajno otkrili u sedmom razredu, dotad sam trenirala streljaštvo. Zna ponekad reći da bi voljela trčati, ali neću je forsirati, tek joj je osam godina.

PRIVATNI ALBUM

Maja je 2007. istrčala stotku za 11.54 i srušila hrvatski rekord Jelice Pavličić star 33 godine. Kasnije je još malo popravila rezultat (11.51), a u međuvremenu joj je status najbrže Hrvatice uzela Andrea Ivančević (11.30).

- Pratim atletiku, samo me malo želudac boli kad gledam stotku, mislim si ‘joj, kako bih se sad skinula u dres i otrčala’. Pitaju me hoću li trčati u veteranskoj kategoriji, ali ako treniram, onda želim biti i najbolja. Kao bivšu rekorderku ne privlači me prosječan rezultat. Možda mi je ego velik, ali tako je. A i nemam vremena, jer stvarno puno radim.

Borba s vjetrenjačama

Ako zbog nečega žali, to je relativno rani završetak atletske karijere.

- Pojedinačni se sportovi kod nas ne cijene kao ekipni, ako nemaš pozadinu i novac, teško možeš uspjeti. Mene je to i primoralo da se prestanem baviti atletikom. Nisam imala novca, a i sustav je bio takav da zanemari sve tvoje rezultate kad se ozlijediš, zanemari tvoje ime, trebaš platiti rehabilitaciju i sve ostalo. Zbog toga sam odustala, shvatila da se više nema smisla boriti s vjetrenjačama.

Promoviram vježbanje

PRIVATNI ALBUM

Svojedobno je otvorila YouTube kanal Speedy Maya na kojem je besplatno pomagala savjetima.

- Trenutno sam to malo zanemarila, a i kosi se s radom u teretani, jer sam promovirala vježbanje kod kuće. Ali, zato sam aktivna na Instagramu, puno putujem i približavam ljudima zdravu prehranu, treninge, Hrvatsku, more i Dalmaciju, sve to pokušavam objediniti u svojevrsni ‘healthy lifestyle’. A aktivna je i Facebook stranica Speedy Maya na kojoj promoviram samo vježbanje, želim dokazati da ljudi mogu biti zdravi i uspjeti kada to žele.

Linker
25. travanj 2024 09:28