StoryEditor
 Ronald Gorsic / CROPIX
CRO RACE

'BJEGUNAC' OSVOJIO ZAGREB, A BRITANCU KONAČNO SLAVLJE 'Svaka pobjeda je velika, a uvijek je poseban osjećaj kad si najbolji'

U posljednjoj etapi hrvatskog Toura slavio je ‘bjegunac’ Alessandro Fedeli, ali konačnu nagradu na Trgu sv. Marka odnio je Britanac koji je sačuvao prednost ostvarenu dan ranije na Platku
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 07. listopad 2019. 11:36

Za kraj je ostao Zagreb. Doduše, cijeli zagrebački prsten, jer se kretalo iz Svete Nedjelje, a vozilo se i kroz Veliku Goricu, Dugo Selo, Vrbovec, Sveti Ivan Zelinu, pa na kraju i dva kruga po Zagrebu do konačnog cilja na Trgu Svetog Marka.

I nije to bilo nezanimljiva etapa, kakve znaju biti one na kojima članovi momčadi iz koje dolazi vodeći u ukupnom poretku kontroliraju utrku. OK, tako je i bilo u pelotonu, ali priča dana bio je bijeg osmorice biciklista, koji je krenuo odmah po startu.

Jedan od njih, 23-godišnji Talijan iz Verone, član Delko Marseillea, izdržao je do kraja. I kad je peloton odmah na prvom krugu u Zagrebu dohvatio većinu osmorice koja je u jednom trenutku imala i gotovo pet minuta prednosti, Alessandro Fedeli je krenuo po pobjedu.

Zagreb, 061019.
Trg svetog Marka.
Zavrsna ceremonija biciklisticke utrke CRO Race 2019.
Na fotografiji: Davide Villella, Adam Yates, Victor De La Parte Gonzalez.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX
 

Isprva, valjda su svi pomislili kako nema šanse, doduše, još su ga trojica iz bijega pokušala sustići, ali kad je iz Gundulićeve Talijan posljednji put skrenuo na Ilicu, pa se onda počeo uspinjati po Mesničkoj ka Markovom trgu, dobio je neku novu energiju. Peloton je sustigao ostale bjegunce, ali ne i Fedelija. On je slavio veliku, veliku pobjedu, jer svaka je takva koja stigne iz bijega...

- Bježala su nas osmorica, a ja sam u toj skupini bio bez pomagača. Na posljednjem krugu shvatio sam da peloton nije daleko, pa sam odlučio napasti. Cijeli ovaj tjedan noge me dobro slušaju. Imao sam do sada zadatke koje sam morao obavljati za svoju momčad, ali sad sam imao slobodne ruke i, eto, uspio sam pobijediti.

Rekao je pokoju i o raspoloženju u bijegu.

- Znali smo da možda možemo izdržati, ali ispalo je da sam na koncu uspio samo ja. Istaknuo bih i kako je ovo bio doista dobar tjedan da moju momčad - podvukao je Fedeli.

Zagreb, 061019.
Trg svetog Marka.
Zavrsna ceremonija biciklisticke utrke CRO Race 2019.
Na fotografiji: Adam Yates.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX
 

I dok je on primao čestitke za priču dana, ona glavna nagrada je čekala Adama Yatesa. Ovaj 27-godišnjak iz Buryja nije želio ništa riskirati na zadnjem usponu na Mesničku, pa kad je peloton dohvatio bjegunce (osim Fedelija) Yates je krenuo sprintati uzbrdo po Mesničkoj i na koncu je osvojio sedmo mjesto u posljednjoj etapi i, naravno, sačuvao ukupnu pobjedu.

- Trebalo je dosta energije u pelotonu da sustignemo bjegunce, ali oko mene je bila cijela moja momčad, a na meni je bilo da smo dobro odradim završnicu, pa je sve na kraju ispao jako uspješan dan za našu momčad.

Osim pobjede u ukupnom poretku, Yates je odnio pobjedu i za najboljeg penjača, a njegov momčadski kolege Alex Edmundson je odnio plavu majicu za najboljeg u bodovima. Odlična utrka na koncu sezone za Mitchelton Scott.

- Da, bila je za nas ovo baš odlična utrka, vrlo lijepa. Kao momčad smo imali sjajan tjedan, jer nas je bilo svugdje, bili smo dobri na sprintevima, na brdima, osvojili na koncu tri majice za najbolje. Prvi put sam na ovdje, prvi put na ovoj trci i odmah sam pobijedio. Predivno!

Kad i svojoj karijeri morao rangirati ovu pobjedu na Cro Raceu, gdje bi ju uvrstio?

- Svaka pobjeda je velika, jer nije lako pobjeđivati ni na kojoj razini. I uvijek je to poseban osjećaj kad si najbolji.

Kraj je sezone, kako Yates zadovoljan s njom. Imao sam uspona i padova, ali na kraju dana mogu biti zadovoljan - kazao je 27-godišnji Britanac, brat Simona Yatesa, čovjeka koji je lani osvojio Vueltu, čovjeka koji ima etapne pobjede sa sva tri Grand Toura.

Da, bolji brat Yates je Simon, a kakvo je to bratsko rivalstvo, pitali smo na kraju Adama?

- Pa, uvijek je to zabavno. Doduše, iako smo u istoj momčadi, nismo u pravilu zajedno na utrkama, ali uvijek je to zabavno.

I bio je to kraj petog izdanja nacionalnog Toura na ovoj, svjetskoj razini. Sve pojedinačne nagrade pobrali su ljudi iz World Tour momčadi, a i najbolja je momčad, naravno, World Tour momčad, Astana. Bio je ovo najkvalitetniji naš Tour do sada. Prvi pod imenom Cro Race. Prvi u nizu tko zna koliko njih koji nam tek slijede...

Linker
05. kolovoz 2020 22:21