AP
DOPING

Bjeloruskinji oduzeto zlato

U oba njezina uzorka pronađen je zabranjeni anabolički steroid metenolon. Ostapčuk je na putu do zlata imala senzacionalnu seriju hitaca
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 13. kolovoz 2012. 22:35

Svega je nekoliko dana trajala sreća bjeloruske atletičarke Nadežde Ostapčuk nakon osvajanja zlatne medalje u bacanju kugle na Olimpijskim igrama u Londonu i svrgavanja dugo godina nedodirljive Valerie Adams. U ponedjeljak je, naime, potvrđena vijest da je joj je oduzeta olimpijska medalja nakon što se njezin dopinški test pokazao pozitivnim. U oba njezina uzorka pronađen je zabranjeni anabolički steroid metenolon. Ostapčuk je na putu do zlata imala senzacionalnu seriju hitaca, čak je četiri puta njezina kugla letjela preko 21 metra, a najdalje do 21.36 m. Sve je to, međutim, kako se pokazalo, bila prijevara.

Olimpijsko je zlato iz Pekinga tako s hicem od 20.70 m obranila Novozelanđanka Valerie Adams koja je, uz to, i trostruka uzastopna svjetska prvakinja. Srebro je pripalo Ruskinji Jevgeniji Kolodko (20.48), a s četvrtog je mjesta do bronce napredovala Kineskinja Gong Lijiao (20.22).

Ostapčuk je prva sportašica kojoj je oduzeta medalja osvojena na netom završenim Igrama u Londonu.

Linker
25. rujan 2024 10:34