Patrick Smith Getty Images
BOLNO PRIZNANJE

BLANKA VLAŠIĆ OBJAVILA TUŽNU VIJEST, TATA JOŠKO OBJASNIO TEŠKU ODLUKU BIVŠE DVOSTRUKE SVJETSKE PRVAKINJE 'Blanka ne želi rasprodavati ugled'

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 09. ožujak 2020. 16:47

Jedna od najboljih hrvatskih sportašica svih vremena Blanka Vlašić neće nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju. Splićanka je sa svojim stručnim stožerom obavijestila Hrvatski olimpijski odbor da se u Japanu neće boriti za svoju treću olimpijsku medalju (2008. u Pekingu je bila srebrna, 2016. u Rio de Janeiru je bila brončana), te da je mogu ukloniti s popisa olimpijskih kandidata.

Dvostruka svjetska prvakinja (2007. Osaka i 2009. Berlin) u skoku u vis i druga najbolja svih vremena s preskočenih 208 centimetara (centimetar manje od svjetskog rekorda Stefke Kostadinove iz Rima 1987. godine) nije skakala od finala skoka u vis na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Njena višegodišnja borba s ozljedama ne dozvoljava joj da u kontinuitetu skače na visokoj razini, pa iako se stanje s ozljedama popravlja i ide na bolje, još uvijek nije vrijeme za povratak na zaletište.

- Blankino stanje je puno bolje - rekao je njen otac i trener Joško Vlašić. - Kost više nije pod upalom, Ahilova tetiva još nije skroz dobro, ali njeno generalno stanje je u redu i ona trenira. Naša je procjena da u ovom trenutku kontinuirani skokovi preko dva metra nisu realnost. Ona će u svakom slučaju nastaviti karijeru, ali sada ne želi rasprodavati ugled i ne želi skakati ispod dva metra. Pismo HOO-u smo poslali kako bi se oni mogli ravnati po tome.

Eto, tako je kratko i jasno stavljena točka na i nadanja da će Vlašić biti u stanju skakati tijekom sezone na otvorenom i da će spremna dočekati nastup u Tokiju. Ovo će joj biti druge Igre koje propušta (2012. London), a debitirala je još u Sydneyju 2000. godine. Ovakva vijest naravno da nije neočekivana s obzirom na to da protekle tri godine nije uspjela sto posto ozdraviti i nije se mogla u potpunosti posvetiti skoku u vis. Čudesno je, pak, da ona ne razmišlja o odlasku iz atletike nakon svih peripetija sa zdravljem i ozljedama, što je prate od vrlo rane faze njene karijere. Da ne kažemo da su je problemi s Ahilovom tetivom počeli napadati u trenutku kad je bila na vrhuncu moći. Blanka je, naime, 2010. godine izabrana za najbolju atletičaru svijeta na gala svečanosti u Monte Carlu.

Godinu ranije je obranila svjetsku titulu u Berlinu i na Hanžekovićevom mitingu u Zagrebu letjela preko 208 centimetara. Tada je izgledalo da je samo pitanje trenutka kad će svjetski rekord Kostadinove poslati u ropotarnicu povijesti. Te godine kad je izabrana za najbolju atletičarku svijeta osvojila je i jedinu europsku titulu na otvorenom, pobijedila je u Barceloni. Sve je djelovalo fantastično i činilo se da se njenoj dominaciji ne nazire kraj. Na nesreću, već 2011. godine krenula je agonija s Ahilovom tetivom na lijevoj nozi, njeni nastupi na natjecanjima postajali su sve rjeđi.

Te godine je uspjela u Daeguu osvojiti srebro na Svjetskom prvenstvu s 203 centimetra, izgubila je zlato od Marije Kučine (kasnije Lasickene) zbog većeg broja pokušaja. U siječnju 2012. operirala je Ahilovu tetivu, no došlo je do infekcije, pa je tri mjeseca kasnije ponovno morala pod nož. Morala je propustiti Igre u Londonu i to sigurno nije bilo lako psihološki podnijeti, uspomena na "samo" srebro iz Pekinga (Tia Hellebaut je senzacionalno preskočila 205 centimetara, baš kao i Blanka, ali je Belgijanka slavila zbog manjeg broja pokušaja) još uvijek je bila svježa.

Sve iza toga bila je, manje-više, konstantna borba s Ahilovom tetivom. Kad je zaliječila onu na lijevoj nozi, problematična je postala desna i tako je do dan-danas. Ponekad nije sasvim jasno kako bi se Blanka uspjela pripremiti za natjecanja kao kad je u Pekingu na Svjetskom prvenstvu 2015. godine opet osvojila srebro ili kad je u Rio de Janeiru bila brončana, a jedini nastup do Igara imala je na dvoranskom mitingu u Splitu u veljači. U Brazilu su tri atletičarke preskočile 197 centimetara i kako to već ide s brojem pokušaja u njenom slučaju, ona je bila brončana. Zlato je pripalo Ruth Beitiji, srebro Mireli Demirovoj.

Svakako treba istaknuti i da na Igrama u Ateni, od kojih se očekivalo puno, borba za medalju, Blanka nije bila u stanju biti prava. Eruptirali su problemi sa štitnjačom, što je kasnije riješila operacijom. Toliko zdravstvenih problema, a opet toliko velikih rezultata sugeriraju da je Blanka lavica i da riječi Joška neće odletjeti u prazno, odnosno da od Blanke još nismo sve vidjeli. Ostaje nam za vidjeti kad će se vratiti, jer još uvijek nije spremna reći - zbogom. Makar joj je već 36 godina, ne sumnjamo da će njen odlazak biti u stilu.

BLANKA VLAŠIĆ

OLIMPIJSKE IGRE

2008. (Peking) – srebro

2016. (Rio de Janeiro) – bronca

SVJETSKO PRVENSTVO

2007. (Osaka) – zlato

2009. (Berlin) – zlato

2011. (Daegu) – srebro

2015. (Peking) – srebro

EUROPSKO PRVENSTVO

2010. (Barcelona) – zlato

SVJETSKO DVORANSKO PRVENSTVO

2008. (Valencia) – zlato

2010. (Doha) – zlato

2006. (Moskva) – srebro

2004. (Budimpešta) – bronca

SVJETSKO JUNIORSKO PRVENSTVO

2000. (Santiago) – zlato

2002. (Kingston) – zlato

REKORD NA OTVORENOM – 208 centimetara (Zagreb, 31. kolovoza 2009.)

REKORD U DVORANI – 206 centimetara (Arnstadt, 6. veljače 2010.)

Linker
20. travanj 2024 04:19