CROPIX
NE STIŠAVA SE BURA NAKON NAPADA

BLIŽI LI SE KRAJ REGIONALNE LIGE? SRBI NE ŽELE U SPLIT I 200 KILOMETARA OD SPLITA Održan veliki sastanak u Beogradu nakon kojeg je stigao ultimatum

Piše: Dean BauerObjavljeno: 13. veljača 2019. 17:51

Od izgreda s vaterpolistima Crvene zvezde u Splitu prošlo je nekoliko dana, ali se tenzije ne smiruju. Dapače, sada su čak produbljene do mjere koja dovodi u pitanje nastavak cijelog nadmetanja Regionalne A1, ali i A2 lige.

Naime, u Beogradu je u prostorijama Vaterpolskog saveza Srbije održan sastanak vodstva tamošnjeg nacionalnog saveza, kao i uprava klubova koje se natječu u Regionalnoj ligi (Partizan, Crvena zvezda, Vojvodina, Šabac, Valjevo, Nais Niš i Radnički Kragujevac). Povod sastanku bio je napad na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj rivi minule subote, 9. veljače, nakon čega nije niti odigrana utakmica Mornar BS - Crvena zvezda planirana za večernje sate tog dana.

Nakon sastanka u Beogradu, upućeno je pismo vodstvu Regionalne vaterpolske lige, ali je isto podijeljeno i novinarima. Tako u pismu stoji, između ostalog:

"...Nažalost, taj napad huligana bio je motiviran etničkom mržnjom, što u svakom slučaju predstavlja najteži mogući vid nasilja. Samo pukom srećom po sve nas taj napad nije završio tragičnim ishodom. Ono što nas ohrabruje su izjave osude svih relevantnih faktora u Hrvatskoj, kako političkih tako i sportskih, kao i brza reakcija hrvatske policije. Iskreno vjerujemo da neće samo na tome završiti, već da će počinitelji ovog zlodjela biti najstrože kažnjeni..."

To je onaj uvodni dio, nakon kojeg je međutim uslijedio i zaključak sa sastanka, a on se može protumačiti i kao oblik ultimatuma. U pismu, naime, stoji:

"...Kao zaključak tog sastanka donesen je jedinstven stav svih srpskih klubova, sudionika RVL-a, da do kraja tekuće sezone ne sudjeluju na sportskim borilištima u gradu Splitu, kao i sportskim borilištima koji se nalaze na udaljenosti manjoj od 200 km od Splita iz sigurnosnih razloga. Za VK Crvena zvezda je u ovom trenutku neprihvatljivo gostovanje u Splitu, što su jednoglasno podržali ostali klubovi iz Srbije, sudionici RVL-a, te vam ovim putem upućujemo molbu da nam izađete u susret i omogućite da se preostale utakmice planirane na spomenutom području izmjeste kako bi na taj način završili već započeto natjecanje. Molimo vas da nam odgovorite do 19. veljače."

Pismo je potpisao Nemanja Marjan, glavni tajnik Vaterpolskog saveza Srbije.

Ovakav stav ili ultimativan zahtjev, kojim svi srpski klubovi ne žele dolaziti u Split i 200 km od njega, a to onda u kontekstu Regionalne vaterpolske lige znači i cijelu Dalmaciju, odnosno Šibenik, Zadar, Makarsku i Dubrovnik, jer svi su ti gradovi na manje od 200 km zračne udaljenosti, ozbiljno dovodi u pitanje organizaciju daljnjeg natjecanja Regionalne vaterpolske lige. Sljedeće kolo (14. kolo A1 lige, odnosno 13. runda A2 lige), koje je na rasporedu 16. veljače, sa sobom još ne nosi probleme jer po rasporedu niti jedan srpski klub ne igra u spomenutim gradovima, ali... Već kolo iza (23. II.) donosi "zanimljive" parove, primarno POŠK - C. zvezda u Splitu, u A1 ligi.

Još se, dakako, čeka odgovor vodstva ili Upravnog odbora RVL-a, ali ne "ohlade" li se malo glave u Beogradu, ne prestanu li slušati svoje političare koji potiču ovakve stavove, ne pokaže li se volja za smislenim dijalogom, onda se usuđujemo primijetiti kako smo dosta blizu kraja ovakve lige. Ili barem RVL-a s klubovima iz Srbije.

Linker
03. veljača 2023 17:37