PHILIP SHARKEY/TGS PHOTO/SHUTTER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
Okršaj nokautera

Alen Babić: Napravili su veliku grešku. Tom čovjeku ću uništiti karijeru

‘Ne shvaćaju koliko mi je ovo važno, ovo je moj život‘
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 05. srpanj 2024. 11:02

Napravili su veliku grešku i natjerat ću ih da plate za to, odlučno je rekao Alen Babić (12-1) za Sky Sports, krajem svibnja, nedugo nakon što je javno objavljeno kako će 6. srpnja u Londonu ukrstiti rukavice s Johnnyjem Fisherom (11-0). Promotor Eddie Hearn ocijenio je Savagea idealnim protivnikom za 25-godišnjeg Britanca, duboko vjerujući kako će njegov neporaženi pulen pobijediti osam godina starijeg Hrvata i tako, sa značajnim skalpom u besprijekornom boksačkom CV-u, nastaviti put prema vrhu "heavyweighta". Nešto se, međutim, u cijeloj priči pita i Babića...

Iz tame na svjetlo

Rovinjanin je u posljednjih 15 mjeseci doživio pravi životni, karijerni i emotivni "rollercoaster". Još krajem travnja 2023., uoči meča s Rozanskim za WBC-ov naslov svjetskog prvaka u "bridger" kategoriji, bio je na korak od boksačke besmrtnosti. Umjesto da zasjedne na tron, doživio je nokaut u prvoj rundi i strovalio se u duboku i mračnu provaliju vlastitog uma, te na desetak mjeseci praktično nestao iz javnog prostora. Utočište je, na kraju, pronašao u Dublinu, u Celtic Warrior Boxing Clubu, pod trenerskom palicom Paschala Collinsa. Nedugo potom, krajem ožujka, odradio je povratnički meč (u teškoj kategoriji) protiv Stevea Robinsona, kojeg je "bombardirao" šest rundi, sve dok sudac nije prekinuo meč i dodijelio mu pobjedu tehničkim nokautom.

image

Alen Babić i Steve Robinson

JOHN WALTON/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Iako Robinson nije boksač visokog profila, navedena je pobjeda Babiću bila nasušno potrebna u smislu povratka samopouzdanja i psihološke rekuperacije. Te se večeri u O2 Areni, figurativno rečeno, iz tame vratio na svjetlo.

Nakon toga, u kontekstu Babićevih sljedećih potencijalnih protivnika spominjali su se, primjerice, Welch i Allen, no sve su te priče pale u vodu kada se pojavio službeni plakat na kojem su glavne uloge pripale upravo Savageu i Fisheru.

Velika britanska nada

The Romford Bull nedvojbeno predstavlja jednog od najtežih protivnika u Babićevoj dosadašnjoj karijeri. Riječ je o opasnom (193 centimetra visokom) nokauteru, koji je ukupno odradio 11 profi mečeva, i pritom isporučio deset nokauta. Fisher, kao 68. teškaš svijeta (prema BoxRecu) slovi za jednu od najvećih britanskih nada u kraljevskoj kategoriji, a Hearn je uvjeren kako će mu Babić biti tek usputna stanica na putu prema gornjem domu divizije. Hrvatski boksač, međutim, tjednima je krvavo trenirao i sparirao, kako bi pokvario Hearnove planove, ugasio Fisherov "hype" i velikom se pobjedom ponovno vratio u ozbiljnu igru. Ono što priči pruža dodatnu zanimljivost jest podatak da je Fisher bio dijelom pripremnog Hrgovićevog kampa uoči njegova meča s Duboisom.

image
PHILIP SHARKEY/TGS PHOTO/SHUTTER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Babić će, s druge strane, također biti najteži protivnik u Fisherovoj dosadašnjoj karijeri. Savage je iskusniji boksač i vrlo snažan udarač, a osobite bi probleme mogao napraviti 25-godišnjem Britancu ako ga dovede do kasnijih rundi borbe, takozvanih "dubokih voda", u kojima Fisher još nije bio.

"Uništit ću mu karijeru"

- Ja nisam tip koji će odlučiti pasti, a nakon što su to shvatili, počeli su se bojati. Napravili su veliku grešku. Ne shvaćaju koliko mi je ovo važno, ovo je moj život. Uništit ću mu karijeru, jednostavno se ne ide s faksa u boksački ring - rekao je Babić u Matchroomovoj najavi.

Najavljeno je, također, i kako pobjednik ovog meča može očekivati veliki skok na teškaškoj ljestvici. Ulog je, dakle, velik, Babiću pobjeda donosi veliki "comeback", a Fisheru nastavak idealnog puta prema vrhu. Ishod okršaja dvojice nokautera, a koji počinje u subotu iza 22 sata (DAZN), praktično je nemoguće prognozirati, no jedno je sigurno - Babića se ne smije unaprijed otpisati.

Linker
08. rujan 2024 01:27