PHILIP SHARKEY/TGS PHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
PET PITANJA PETKOM

Alen Babić: Spreman sam za apsolutni masakr, idem uzeti pojas, a znam i gdje bih ga volio braniti

‘U daleko sam najboljoj formi života, jedva čekam meč‘ - poručuje hrvatski boksač iz kampa u Dubaiju
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 31. ožujak 2023. 11:21

Sa štitom - ili na njemu. Čuvena je to fraza koju su spartanske majke izgovarale svojim sinovima neposredno prije odlaska u rat, ali i rečenica koja slikovito opisuje "mindset" Alena Babića (11-0) uoči njegovog puta u Poljsku. Neporaženi hrvatski boksač 22. će travnja u Rzeszowu odmjeriti snage s Lukaszom Rozanskim (14-0) u velikom okršaju za WBC-ov pojas svjetskog prvaka. Na vrućem gostujućem terenu (u rodnom gradu svog protivnika) popularni će se Savage, dakle, boriti za žezlo kralja "bridger" kategorije, ali i za boksačku besmrtnost.

Punih 45 godina nakon što je Mate Parlov nokautirao Miguela Angela Cuella u Milanu i osvojio WBC-ov naslov prvaka u poluteškoj kategoriji, odnosno gotovo 17 godina nakon što je Stipe Drviš (jednoglasnom odlukom sudaca) pobijedio Silvija Branca, te tako postao "lightheavyweight" prvak po WBA-u, ponovno će Hrvat imati priliku opasati se pojasom svjetskog prvaka jedne od četiriju najznačajnijih boksačkih federacija. Babić za najvažniji meč u dosadašnjoj karijeri već mjesecima intenzivno trenira i sparira, a završni dio svog pripremnog procesa odrađuje u Dubaiju, odakle se i javio ekskluzivno za Sportske novosti.

Kako teku pripreme u Dubaiju?

- U daleko sam najboljoj formi svog života i jedva čekam meč. Ovdje sam već 45 dana i odradio sam točno 90 treninga. Nemam vremena ni vidjeti Dubai, samo vidim dvoranu. Prethodno sam bio u Splitu kod Milasa, te u Furyjevom, Okoliejevom i Smakićijevom kampu, tako da sam u Dubai došao s nekih 200 do 300 rundi sparinga. Onda smo ovdje radili na snazi i svemu ostalom, pa opet ušli u tjedne sparinge, tako da sam i ovdje odsparirao već 60 rundi. Istaknuo bih Austinea Nnamdija (6-3) koji mi je poslužio kao savršeni sparing partner.

Što nam možete reći o suradnji s novim trenerom, Anthonyjem "Chillom" Wilsonom, čovjekom koji je radio s čak 21 svjetskim prvakom?

- Mi smo kliknuli na prvu još dok sam bio u kampu kod Okolieja, ali tada nisam mislio da ćemo surađivati jer sam u to vrijeme imao svog trenera. Nakon toga sam se vratio doma, međutim, moja veza s tadašnjim trenerom se u potpunosti raspala i neće se više nikada obnoviti. Razmišljao sam koga ću uzeti, počeli su mi se javljati svakojaki treneri, a ja sam, na koncu, odlučio doći u Dubai, bez zadrške, sa svim novcima i svime što sam imao, te sve uložiti u ovaj kamp. Ispalo je nikad bolje, čak i da se nešto dogodi i meča ne bude, zadovoljan sam što sam ovo prošao barem jednom u životu.

image

Alen Babić i Anthony "Chill" Wilson

INSTAGRAM/ ANTHONY CHILL WILSON Instagram/ Anthony Chill Wilson

Na društvenim ste mrežama u jednoj objavi napisali da vam je trenutni kamp najbolji od svih do sada. Što biste izdvojili u odnosu na ostale pripremne kampove u kojima ste dosad bili?

- Izdvojio bih definitivno to što sam se udaljio od medija i ogradio od svega. Znaš kako su oni stari boksači govorili, da su išli trenirati na farme i polja, usporedio bih to s tim. Prvi put sam dobio tu neku zaštitu od ljudi, od svih očekivanja i spekulacija. Ovdje sam u sobi sâm, treniram dvaput dnevno i u glavi sam si posložio da mi je to jedini posao. Smješten sam u Business Bayu, blizu Burj Kalife, a dvorana Kamani u kojoj treniram je udaljena nekih pet kilometara. Nikad u životu nisam bio ovoliko fokusiran, doveo sam se u situaciju da nemam nijedan drugi problem, ne zanima me ništa drugo osim boksa, samo treniram i spavam. Odmor mi je izuzetno bitan jer ako dobro ne spavam, sljedeći sam cijeli dan u minusu, tako da sam puno radio na tim osnovama poput sna i oporavka, te digao sve na jednu višu razinu.

Od 14 pobjeda u profesionalnoj karijeri, Rozanski je do njih je 13 došao nokautom, dok ste vi nokautirali 10 od 11 svojih dosadašnjih protivnika. S obzirom na to, kao i na činjenicu da gajite slične boksačke stilove, kolike su šanse da vaš obračun potraje do samog kraja?

- Skoro je nemoguće da to ode do kraja, na kladionicama će sigurno biti veliki koeficijent na to, haha. Ja sam spreman na apsolutni masakr, na krvožednu borbu kakvu još nisam pružio. Protiv Balskog sam dao sve, ali sada želim dati dvostruko jer mi je tijelo još spremnije i znam da mogu ići još dublje. Uvijek sam svoje protivnike gušio na tim dubinama, a sada sam spreman ići još dublje. Spreman sam milijardu posto na apsolutno sve.

image
ADAM DAVY/PA IMAGES/PROFIMEDIA Adam Davy/pa Images/profimedia

Što biste poručili svojoj vjernoj Savage vojsci u Hrvatskoj uoči meča za WBC-ov naslov u "bridgerweightu"?

- Poručio bih im da idem uzeti ovaj pojas i da ga želim braniti u Hrvatskoj. Mislim da bi to za moju zemlju, moje navijače i mene osobno bio najljepši poklon. Želim braniti svjetski WBC pojas u pulskoj Areni, to me drži svaki dan i kad god mi je teško samo se toga sjetim. Ovaj meč mi može jako puno donijeti, a ne može mi uzeti ništa jer već imam sve. Nisam pohlepan, ne želim ništa više od onog što mi je moja karijere dosad dala, živim svoje snove, ali jednostavno mislim da je nemoguće da izgubim ovaj meč. Idem na gostujući teren gdje će biti jako opasno, tvrdo i oštro, ali mislim da nema načina da izgubim.

Linker
23. travanj 2024 06:20