PHILIP SHARKEY/TGS PHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
MEČ ŽIVOTA

Alen Babić u lovu na boksačku besmrtnost: ‘Spremniji sam nego ikad, jedan od nas će pasti‘

Hrvatski boksač borit će se za WBC-ov pojas u ‘bridgerweightu‘, a meč će se održati u Poljskoj
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 15. veljača 2023. 10:14

U siječnju 1978. godine legendarni Mate Parlov nokautirao je Miguela Angela Cuella u Milanu, i okrunio se pojasom WBC-ova svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji.

Punih 45 godina kasnije još jedan Hrvat ima priliku osvojiti naslov u navedenoj organizaciji, ustoličiti se na vrhu boksačkog svijeta i ovjeriti vizu za boksačku besmrtnost. Alen Babić, naime, s Poljakom Lukaszom Rozanskim borit će se za WBC-ovu titulu svjetskog prvaka u "bridgerweight" diviziji.

U prednosti sam

Prema informacijama portala BoxingScene, meč bi se trebao održati 18. ožujka u Rzeszówu, rodnom gradu Babićeva suparnika, ali hrvatski boksač otkrio nam je da za to još nije stigla službena potvrda.

- Nije to još 100%. Borba je dogovorena, ali nedostaje još taj zadnji korak u smislu lokacije i termina održavanja meča. To su sitnice - rekao nam je 32-godišnji Rovinjanin.

U meču života našeg će sugovornika dočekati 188 cm visoki boksač koji je u profesionalnoj karijeri 14 puta ulazio, pobijedivši u svim borbama, i nokautiravši pritom 13 puta one koji su mu izašli na megdan.

S obzirom na njegov, ali i na boksački stil našeg Savagea, može se očekivati dinamičnu i uzbudljivu borbu dvojice nokautera.

- Očekujem sličan meč onome kakav sam imao s Adamom Balskim, s time da je Balski bolji boksač od Rozanskog, mlađi je od njega i udara kao konj. Sumnjam da Rozanski može tako udariti. Netko će morati završiti na podu. Volio bih s njim odboksati cijeli meč i uživati u boksu, ali mislim kako nema šanse da ta borba ode u 12 rundi - rekao nam je Babić, pa se osvrnuo na činjenicu da se njegov sljedeći protivnik nije borio još od svibnja 2021. godine:

- To je ogromna prednost na mojoj strani, i sigurno ću je iskoristiti.

I u Poljskoj imam fanove

S Rozanskim će se boriti na njegovom terenu.

- Znao sam da su Poljaci jaki u menadžmentu, i da mogu Eddieju Hearnu taj meč uzeti "ispred nosa". Englezi su me očekivali u Manchesteru ili Liverpoolu, a potajno sam se i ja nadao da će meč biti na nekoj od tih lokacija, ali nije me iznenadilo što su to Poljaci na kraju uzeli. Jedva čekam boriti se u Poljskoj, to je zemlja ratničkog mentaliteta, i mislim da nakon borbe s Balskim, koji je njihov idol, jako dobro kotiram među poljskom publikom.

Hrvatski boksač prošlog je mjeseca s javnošću podijelio informaciju o prekidu dugogodišnje suradnje s trenerom Leonardom Pjetrajem. Otkrio nam je da se za najveći meč u karijeri priprema zajedno s Agronom Smakićijem, hrvatskim teškašem koji se 4. ožujka u Bochumu s Kabayelom bori za naslov europskog prvaka, za EBU titulu.

- Moram pohvaliti sve zagrebačke klubove, svi su mi otvorili vrata. Bio sam kod svih pomalo, a na kraju sam se skrasio kod Ivana Filipovića, Smakićijeva trenera. Obojica se spremamo za mečeve života. Stalno se čujemo, i tu smo uvijek jedan za drugog. To je jedna jako lijepa i zdrava sportska suradnja - rekao je Babić.

Naglasio je i da u meču za pojas možemo očekivati najbolju verziju njega:

- Spremniji sam nego ikad, ova prilika to zahtijeva od mene. Šest mjeseci bez prestanka sam se pripremao za ovaj meč, i siguran sam da ću taj dan opravdati sva očekivanja.

Linker
18. travanj 2024 17:57