Artur Beterbiev slavi pobjedu protiv Bivola

 Valery Sharifulin/tass/profimedia
SPEKTAKULARAN MEČ

Boks ima novog apsolutnog svjetskog prvaka, veliki kiks sudaca zasjenio spektakularan okršaj

Artur Beterbiev ujedinio je pojaseve u poluteškoj kategoriji, pobjedom protiv Bivola nakon sudačke odluke
Piše: Igor Feješ, Fightsite.hr, SNObjavljeno: 13. listopad 2024. 07:26

Rus Artur Beterbiev (39) novi je svjetski apsolutni prvak u poluteškoj kategoriji, nakon što je sudačkom odlukom u Saudijskoj Arabiji u spektakularnom meču pobijedio Dmitrija Bivola.

Predugo smo čekali meč između Beterbieva i Bivola, to sada sa sigurnošću možemo reći. Posljednjih nekoliko godina boksačka javnost zazivala je ugovaranje meča za apsolutnog svjetskog prvaka, svi su htjeli vidjeti okršaj dvojice nedodirljivih poluteškaša, ali sve do subote morali su čekati epski okršaj. "Najbolji boksački meč današnjice" termin je kojim se najavljivao meč, a nakon što su Beterbiev i Bivol odradili 12 rundi, nitko ne može reći da nisu opravdali očekivanja, piše Fightsite.

Bilo je to fantastičnih 36 minuta vrhunskog boksa. Bivol je prezentirao svu raskoš talenta, dok je Beterbiev po tko zna koji put dokazao da je nevjerojatno snažan, čvrst i uporan unutar ringa. Nimalo lak zadatak nisu imali suci nakon 12 rundi i sigurno će se povlačiti repovi zbog kontroverzne odluke kojom je pobjednikom proglašen Beterbiev.

image
Valery Sharifulin/tass/profimedia

39-godišnji Čečen s kanadskom adresom slavio je većinskom odlukom sudaca. Jedan sudac meč je bodovao rezultatom 114-114 i njemu nitko ne može zamjeriti. Ne može se puno prigovoriti ni sucu koji je meč bodovao rezultatom 115-113 u korist Beterbieva. Ali 116-112 za Beterbijeva veliki je kiks suca i prava je šteta što će sudačke kartice baciti određenu "mrlju" na epski meč.

Bivol i Beterbiev od prvog do posljednjeg zvona pružili su borbu nabijenu akcijom i uzbuđenjem. Čar meča ležala je u sukobu stilova. Beterbiev je nemilosrdni nokauter, borac koji pritišće sve dok protivnik ne poklekne. Svih 20 prethodnih mečeva je okončao porazivši protivnike prekidom. Bivol s druge strane nije "razbijač" poput Beterbieva. On je prije svega tehnički besprijekoran borac, prekrasnih kretnji unutar ringa, nevjerojatno brzih ruku i "vojničke" discipline kad je u pitanju taktika.

Bivol je bolje otvorio meč. Prve tri runde protekle su u njegovoj dominaciji. Nadboksao je Beterbieva tijekom prvih devet minuta, a Beterbiev je djelovao u navrate bezidejno. Više puta tijekom svoje karijere je sporije ulazio u mečeve, a njegov pritisak donosi rezultate u kasnijim fazama borbe. Tako je i ovaj put u četvrtoj rundi ubacio u višu brzinu i pritisak je postajao sve značajniji. Konstantno je Beterbiev bacao prednji direkt kojim je odmjeravao distancu i tražio priliku za plasirati svoju ubojitu desnicu. Mnoštvo udaraca odsjelo je na bloku Bivola, ali čak i ti udarci imali su učinak i narušavali su balans Bivola.

Bivol je imao određene "crne rupe" gdje bi boksao ispod uobičajenog tempa, ali runde u kojima je boksao svojim standardnim tempom bile su fantastične. Nevjerojatna je brzina ruku koju posjeduje Bivol, a sekvence u kojima Bivol baca prednji i stražnji direkt, a zatim ekspresno izlazi iz dosega, prava su umjetnost. Ništa manja umjetnost nije ni kombinacija mentalne i fizičke snage koju posjeduje Beterbiev. Čovjek koji ne prestaje pritiskati i ne pokazuje znakove slabosti, spreman je doslovno proći kroz zid kako bi došao do svog cilja.

Dvojac fantastičnih poluteškaša naprosto je oduševio ovom borbom. U Rijad su došli maksimalno fizički i kondicijski spremni, prezentiravši sav repertoar. Beterbiev je na kraju bio taj čija je ruka podignuta i on je taj koji je postao prvim boksačem koji je ujedinio četiri pojasa u poluteškoj kategoriji.

image
Valery Sharifulin/tass/profimedia

Roy Jones do danas je bio posljednji apsolutni svjetski prvak poluteške kategorije, ali on je to postigao 1999. godine, u eri tri pojasa (WBC, WBA, IBF) i držao ih je do 2002. Beterbiev je s nepunih 40 godina okrunio svoju karijeru 21. pobjedom i ujedinjenjem svjetskih titula u poluteškoj kategoriji (-79,4 kg). Osim četiri svjetska pojasa, dobio je i novi "Undisputed" pojas koji je Turki Alalshikh prezentirao na ceremonijalnom vaganju.

Pred uskoro 34-godišnjim Bivolom dovoljno je vremena da san o ujedinjenju titula pretvori u realnost. U subotu se to nije dogodilo, ali ne planira očajavati. Nedugo po završetku meča, odbio je osporavati sudačke kartice. Čestitao je Beterbievu na pobjedi, rekao je kako ne planira tražiti izlike i prihvaća činjenicu da je poražen.

Sjajan pokazatelj njegove veličine, kako sportske, tako i ljudske. Mogao je Bivol biti taj koji će "podizati prašinu", ali svjestan je da to ništa ne mijenja. Njegov fokus jako brzo će se usmjeriti na revanš koji će se gotovo sigurno dogoditi, a Bivol će morati dati sve od sebe da ishod meča ne završi u rukama sudaca. Beterbiev će također imati velik motiv da potvrdi pobjedu, a jedno je sigurno - fanovi boksa ponovno će uživati kao što smo uživali u prvom okršaju ove dvojice velikana.

Linker
13. listopad 2024 08:40