PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/alamy/alamy/profimedia
SPEKTAKL U RIJADU

Borba koju čeka cijela Hrvatska: Evo kada počinje meč života Filipa Hrgovića i gdje ga možete gledati

Priredba u Kingdom Areni počela je u 20 sati, a hrvatski i britanski teškaš u ring će zakoračiti iza ponoći
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 31. svibanj 2024. 07:01

Vidim velike bicepse, ali ne vidim velika mu*a. Ne boriš se bicepsima, boriš se mu**ma i srcem - poručio je Filip Hrgović (17-0, 14 nokauta), za DAZN-ovim okruglim stolom, Danielu Duboisu (20-2, 19 nokauta). - Uspavat ću te - odgovorio mu je 26-godišnji Britanac, a "El Animal" je, uz široki osmijeh zaključio: - Jedva čekam... Želim da budeš takav. Budi agresivan, idi prema naprijed, a ja ću te kontrirati i onda ideš na spavanje.

Iako je Duboisu engleski materinji jezik, dojam je da ga je 31-godišnji Zagrepčanin izdominirao u svim dosadašnjim javnim nastupima za američke i otočke medije, zaključno s opisanom "roundtable" sekvencom. Hrgović je odisao mirnoćom, samopouzdanjem i sigurnošću u ono što govori, dok je Dubois, s druge strane, djelovao pomalo nervozno i nedoraslo za verbalni obračun s našim najboljim boksačem. Je li, međutim, dorastao za okršaj u među konopcima?

Vrijeme je za okršaj

Odgovor na to pitanje saznat ćemo ove subote budući da će hrvatski i britanski udarač odmjeriti snage u sklopu spektakularne rijadske "Queensberry vs. Matchroom: 5v5" priredbe. Gotovo je, dakle, s intervjuima, "podcastima" i medijskim konferencijama, mjesto radnje seli prema ringu rijadske Kingdom Arene, gdje će mikrofoni i kamere biti zamijenjeni rukavicama, a riječi - direktima, krošeima i aperkatima.

Cijela priča zakotrljala se početkom veljače, kada je Turki Alalshikh, čelnik saudijskog General Entertainment Authorityja, vladina ureda zaduženog za organizaciju sportsko-zabavnih priredbi, a ujedno i najmoćniji čovjek svijeta boksa u ovom trenutku, tijekom gostovanja u specijalnom izdanju "The MMA Houra" teškašu iz Sesveta javno ponudio popis od šestorice potencijalnih protivnika, a na kojem se nalazilo i Duboisovo ime. Četiri dana kasnije, oglasio se i sam "Dynamite", objavivši na društvenim mrežama videozapis u kojem proziva Hrgovića riječima: "Ja sam tvoj tatica. Čujem da prozivaš razna imena, ali nisam čuo svoje. Ja sam spreman, jesi li ti?". "El Animal" je, dakako, bio spreman, objeručke prihvatio prozivku i 14. travnja smo dobili službenu potvrdu da će se boriti upravo s Duboisom.

Privremeni IBF-ov pojas

U kontekstu Hrgovićeva i Duboisova obračuna, posljednjih dana kontinuirano se provlačilo pitanje hoće li on biti za pojas. Hrgović je obvezni izazivač IBF-a, a ta je federacija još uoči meča za povijesno ujedinjenje svih teškaških titula najavila kako će, u slučaju aktivacije klauzule o revanšu, automatski uprazniti titulu. Tyson Fury je, u međuvremenu aktivirao spomenutu klauzulu, dok je Oleksandr Usik od IBF-a zatražio iznimku koja bi omogućila da i u revanšu ipak svi pojasevi budu na stolu. IBF je, na koncu, u posljednji tren (dan prije meča) iznjedrio solomonsko rješenje u vidu odluke da se Hrgović i Dubois bore za privremenu titulu. "Pravi" IBF-ov naslov, dakle, i dalje ostaje u Usikovim rukama, no, ako u mu u međuvremenu bude oduzet - pobjednik meča između Hrgovića i Duboisa automatizmom će biti unaprijeđen u potpunog prvaka. Sve u svemu - ulog je monumentalan.

Okršaj s britanskim teškašem, trenutno šestoplasiranim na BoxRecovoj "heavyweight" ljestvici, za Hrgovića će predstavljati neupitno najveći meč u njegovoj dosadašnjoj karijeri. Filip će u meč ući sa spomenutim statusom IBF-ovog "mandatory challengera" (kojeg je zaradio pobjedom nad Zhileijem Zhangom, a obranio u mečevima s Demseyjem McKeanom i Markom De Morijem), što ujedno podrazumijeva i izlaganje velikom riziku budući da će eventualnim porazom izgubiti teško stečenu poziciju, odnosno ostati bez "interim" naslova, i tako vjerojatno ostati bez prilike da ikada boksa za "pravi" pojas svjetskog prvaka.

Nasuprot tome, eventualnom pobjedom će mu, osim iznosa na bankovnom računu, značajno porasti i dionice u boksačkom svijetu, te biti trasiran izravan put prema najvećim mečevima današnjice - s njim u glavnoj ulozi. Sasvim je legitimno reći, dakle, kako je ovo za Hrgovića borba života, odnosno prijelomna stepenica karijere, prilika da, na najglamuroznijoj boksačkoj pozornici, pred očima čitavog borilačkog globusa, demonstrira klasu i dokaže da pripada samoj teškaškoj eliti. Položi li ovaj svojevrsni ispit zrelosti, Filipu se, poetski rečeno, otvaraju vrata boksačkog raja - a tamo bi ga trebao dočekati Anthony Joshua.

"Miris krvi"

Alalshikh je, naime, sredinom svibnja najavio kako će pobjednik meča između Hrgovića i Duboisa, 21. rujna na mitskom Wembleyju, boksati upravo s Joshuom. To je podatak koji će našem boksaču zasigurno pružati dodatnu motivaciju da iz borbe s Duboisom izađe kao pobjednik i pokaže kako se odnosi snaga nisu promijenili u odnosu na 2018., kada je svog sutrašnjeg protivnika, školovao na sparingu i, navodno, ispratio u bolnicu. Od tog je sparinga prošlo šest godina, Britanac je u međuvremenu napredovao i obogatio svoj boksački rezime, no dva najveća meča u svojoj karijeri, protiv Joea Joycea i Usika, izgubio je prekidom. Ne samo da je izgubio, nego je pokazao manjak srčanosti i praktično odustajao u teškim trenucima, a taj je miris krvi Hrgović, sukladno svom nadimku, odavno nanjušio.

"El Animal" je Duboisu "ušao u glavu" i poljuljao samopouzdanje. Drugim riječima, psihološku bitku već je pobijedio, a sada je došao red na onu fizičku - u ringu.

Kakav će biti konačan ishod, možete pratiti na "streaming" platformi DAZN koja, kao i u slučaju prethodnih priredbi na saudijskom tlu, ima ekskluzivna prava na prijenos. Za gledanje meča bit će vam potrebna mjesečna pretplata na DAZN (9.99€), a onda i kupnja PPV prijenosa meča (19.99€). "Queensberry vs. Matchroom: 5v5" priredba počela je u 20 sati, a Hrgovića i Duboisa u ringu možemo očekivati iza ponoći.

Boksački profili

Filip Hrgović

Nadimak: El Animal

Dob: 31 godina

Visina: 198 centimetara

Težina: 112,2 kilograma

Snažnija ruka: desna

Omjer: 17-0 (14 nokauta)

Najveća pobjeda: Zhilei Zhang (jednoglasna sudačka odluka)

Daniel Dubois

Nadimak: Dynamite

Dob: 26 godina

Visina: 196 centimetra

Težina: 111,5 kilograma

Snažnija ruka: desna

Omjer 20-2 (19 nokauta)

Najveća pobjeda: Jarrell Miller (tehnički nokaut)

Linker
01. lipanj 2024 23:49