Lena Stojković

 ULISES RUIZ/AFP/PROFIMEDIA Ulises Ruiz/afp/profimedia
EUROPSKE IGRE

Dvostruka svjetska i europska prvakinja borit će se za novo zlato, sjajni nastupi i ostalih hrvatskih sportaša

Hrvatska boksačica Sara Beram plasirala se u drugo kolo Europskih igara u poljskom Nowom Targu
Piše: HinaObjavljeno: 23. lipanj 2023. 19:56

Dvostruka svjetska i europska prvakinja u tekvondou Splićanka Lena Stojković borit će se za još jedno zlatno odličje u večernjem dijelu programa prvog dana natjecanja na turniru Europskih igara u poljskom Krakovu.

Sjajna hrvatska reprezentativka je u prvom izlasku na tatami u kategoriji do 46 kg bila bolja od Mađarice Hanne Csaki u dvije runde (10-0, 14-6), da bi u četvrtfinalu svladala Britanku Phoenix Faith Goodman s 2-0 (4-1, 10-5) te tako osigurala borbu za novo odličje.

No, u skladu s njenim navikama u posljednje dvije godine, 21-godišnja članica splitskog Marjana, se nije tu zaustavila već je u polufinalu, ponovno u dvije runde (11-3, 17-7), nadmašila Cipranku Kyriaki Kouttouki i plasirala se u finale.

U petak je u Krakovu nastupilo još dvoje hrvatskih predstavnika. Osvajačica bronce s nedavnog Svjetskog prvenstva u Bakuu, 18-godišnja Bruna Duvančić, zaustavljena je u prvom nastupu na Europskim igrama u kategoriji do 49 kg. Bolja od nje u tri runde bila je 17-godišnja bosansko-hercegovačka reprezentativka Ada Avdagić koja je u napetoj borbi slavila s 2-1 (14-12, 1-13, 28-27).

Bez plasmana u polufinale ostao je i Josip Teskera, koji je bio prvi nositelj u kategoriji do 54 kg, a time je bio slobodan u prvom kolu. Šveđanin Ebrahim Marwan bio je njegov suparnik u četvrtfinalu. U izjednačenoj borbi švedski reprezentativac je slavio s 2-0 (6-3, 9-7) i plasirao se u polufinale.

EI 2023: Poraz Komadine

Hrvatski boksač Matteo Komadina poražen je u 1. kolu kategorije do 63.5 kilograma na Europskim igrama u Poljskoj od Špejtima Bajokua s Kosova na bodove.

Delnički vatrogasac i višestruki državni prvak u poluvelteru prvi je od ukupno osam hrvatskih predstavnika izašao u ring dvorane u Novom Targu.

Nažalost, Bajoku je dobio naklonost četiri suca, a za Komadinu je bio samo indijski sudac. Matteo je najveći uspeh u karijeri postigao 2015. godine kada je boksao u četvrtfinalu Europskog prvenstva.

EI 2023: Boksačica Beram u osmini finala

Hrvatska boksačica Sara Beram plasirala se u drugo kolo Europskih igara u poljskom Nowom Targu svladavši u kategoriji do 60 kg Njemicu Lene Marie Buechner jednoglasnom odlukom sudaca.

Trostruka pobjednica Beogradskog pobjednika i brončana lani s Europskog prvenstva u Budvi, Sara Beram je dominirala protiv mlade njemačke reprezentativke, koja je na EP-u U-22 u Poreču zauzela peto mjesto, a borila se i na Svjetskom prvenstvu seniorki.

U osmini finala 28-godišnja Beram borit će se 26. lipnja u 18.30 sati protiv Bugarke Aslahan Mehmedove. U eventualnom četvrtfinalu mogle bi je čekati iskusna bivša svjetska prvakinja Talijanka Alessia Mesiano, ukoliko pobijedi Rumunjku Marin i srpsku Ruskinju Šadrinu.

Za plasman na OI u Parizu Sari treba prolazak u polufinale, što bi bila i medalja.

EI 2023. Kajakašica Govorčinović izborila finale

Hrvatska kajakašica Anamarija Govorčinović plasirala se u finale discipline kajak jednosjed na 500 metara na Europskim igrama u Poljskoj.

Govorčinović je kvalifikacijama izborila treće mjesto u svojoj skupini, a samo je prvo mjesto vodilo u finale.

Ostvarila je rezultat 1:54.680, a ispred nje su bile pobjednica skupine Dankinja Emma Joergensen (1:53.343) i Ukrajinka Marija Povkh (1:54.246).

Novu priliku članica Kajak kanu kluba Matija Ljubek imala je u polufinalu koje je odradila sjajno osvojivši prvo mjesto u svojoj skupini.

Govorčinović je pobijedila s rezultatom 1:53.051 ispred Srpkinje Milice Novaković (1:53.535) i Portugalke Joane Vasconcelos (1:54.407), koje su također izborile finale.

Finalna utrka devet najboljih je na rasporedu u subotu u 12.30 sati.

EI 2023: Hana Arapović uspješno odradila prvi nastup

Mlada hrvatska stolnotenisčica Hana Arapović (19) uspješno je odradila prvi nastup na Europskim igrama u Krakovu.

U dvoboju za ulazak u šesnaestinu finala naša mlada stolnotenisačica je bila bolja od osam godina starije Belgijke, Nathalie Marchetti s 4-3 (-8, 7, -9, 10, -5, 9, -6).

Mogla je to Arapović i prije riješiti, pogotovo u šestom setu (3-2) kada je vodila 8-4, no Belgijka je uspjela odvesti meč u neizvjesnost sedmog seta. Čak je Marchetti i povela 6-5 u odlučujućem setu, ali Arapović je nanizala šest poena i prošla dalje.

Za ulazak u osminu finala čeka je susret s 33-godišnjom Čehinjom, Hanom Matelovom, koja drži 50. mjesto na svijetu.

Danas će prvi meč igrati i Ivana Malobabić, a suparnica joj je Austrijanka Karoline Mischek.

EI 2023: Hrvatski strijelci bez finala

Hrvatski strijelci Josip Sikavica, Borna Petanjek i Marta Zeljković nisu se uspjeli plasirati u finale discipline 10m zračna puška na Europskim igrama u Poljskoj.

Sikavica je sa pogođenih 625.9 krugova zauzeo 26. mjesto u kvalifikacijama, dok je Petanjek u konkurenciji 38 natjecatelja zauzeo 36. mjesto a 621.2 krugova.

Za ulazak u finale trebalo je gađati najamanje 628.9, a najbolji rezultat kvalifikacija imao je Čeh Jiri Privratsky pogodivši 631 krug.

U finalu je zlato osvojio Nijemac Bene Maximilian Ulbrich (261.5) ispred Talijana Dennisa Sollazza (261.2), dok je treći bio Čeh Privratsky (260.6).

U ženskoj konkurenciji nastupilo je 37 djevojaka, a Marta Zeljković je zauzela 34. mjesto sa 621.6 krugova.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 09:50