NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Nick Potts/Pa Images/Profimedia
IMA NEKA TAJNA VEZA

Filip Hrgović dobio najvećeg protivnika u karijeri, a jedna stvar mu ide na ruku u dogovoru meča života!

Nije za očekivati neke veće probleme pri dogovaranju tehničkih detalja velike borbe.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 13. studeni 2022. 12:14

Najbolji hrvatski boksač Filip Hrgović, potpuno u skladu s najavama od prije mjesec-dva, te razgovoru nakon pobjede nad Kinezom Zhangom, ulazi u godinu velike odluke. Kada smo posljednji puta pričali, a ima tomu prije cca dva mjeseca, Filip Hrgović je naznačio kako očekuje, nada se jednoj borbi do kraja ove godine. No, ta još ne bi bila ona "prava, odnosno za naslov svjetskog prvaka. Ta bi slijedila vjerojatno u 2023.".

Ovakva se razmišljanja, kako sada stvari stoje, približavaju ostvarenju. Iako doduše u profi-boksu uvijek valja biti i nešto oprezniji s objavom dogovorenog meča. Iako, ovog puta se čini da jest vrlo ozbiljno, pa i riješeno. Naime, kada Eddie Hearn koji je u svijetu boksa, promocije i menadžerstva u ovom sportu ipak solidno ugledno ime na društvenim mrežama napiše bez sustezanja - "Upravo sam primio pisanu zapovijed IBF-a za prvaka Oleksandra Usika, on se u sljedećoj borbi mora boriti protiv izazivača Filipa Hrgovića. Idemo!" - onda je to to.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Potvrda je brzo stigla i iz uglednih američkih boksačkih izvora. Mjesto i vrijeme još nisu dogovoreni, ali jasno mala je vjerojatnost da bi se ovakvo što moglo dogoditi do kraja ove godine. Nije inače za očekivati neke veće probleme pri dogovaranju tehničkih detalja borbe, budući da Eddie Hearn inače radi dosta s još jednim boksačkim promotorom. To je Ukrajinac baš, Aleksandar Krasjuk i s njim dogovara borbe za ukrajinsko Tržište. U biti, Matchroom Boxing i Wasserman Boxing zajedno promoviraju Hrgovića, dok Usyka (20-0, 13 KO) vodi K2 Promotions-Ukraine spomenutog Krasjuka, ali čije su se posljednje borbe odigrale upravo u organizaciji Matchrooma.

No, ovom odlukom ili zapovijedi IBF-a upućenoj Usiku kojom je Hrgović postavljen za obveznog sljedećeg suparnika, otpala kombinacija o kojoj se podosta pisalo, govorilo u boksačkom svijetu, o srazu Usika i Tysona Furyja. Ta je borba postala sve manje izglednom onog trenutka kada je Fury inzistirao na ulasku u ring do kraja godine, na što je Usik uzvratio kako ne kani među konopce prije prvog kvartala sljedeće godine. Valja spomenuti da je Filip Hrgović prvi IBF izazivač Usiku, ali Ukrajinac ima više onih koji čekaju u redu. Recimo, Daniel Dubois (WBA), pa Joe Joyce (WBO).

Obojicu promovira Queensberry Promotions, kao i Furyja. Queensberry je tražio da Joyce bude identificiran kao sljedeći u redu za Usyka tijekom konvencije WBO-a krajem listopada, iako se predsjednik WBO-a Francisco Valcarcel nije obvezao izdati nalog. Po rotaciji bi sljedeći na redu trebao biti WBA.

Posljednja obvezna obrana naslova u teškoj kategoriji po WBA, bila je prije više od 4 godine, u rujnu 2018., kada je tada neporaženi Joshua obranio svoj jedinstveni WBA/IBF/WBO naslov u 7. rundi nokautom nad Aleksandrom Povjetkinom.

Linker
24. travanj 2024 19:20