Filip Hrgović

 DAMIR KRAJAČ/CROPIX
‘MESIJA I SPASITELJ‘

Filip Hrgović: Očito je u modi gubiti, i to teškim nokautima, ali ne pratim trendove. Ja sam old school

Žao mi je što su ti dečki izgubili, uvijek navijam za naše, rekao je Hrgović o porazima hrvatskih boraca
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 08. svibanj 2023. 07:12

Među brojnim poznatim licima, koja su iz VIP lože na zagrebačkom Jarunu pratili utrke Svjetskog veslačkog kupa, bilo je i ono Filipa Hrgovića. Najbolji hrvatski boksač došao je, u društvu supruge Marinele, podržati svoje prijatelje; braću Sinković, Martina i Valenta (kojem je i vjenčani kum) u uspješnom pohodu na jubilarnu 50. medalju na velikim natjecanjima u karijeri. Sesvetski teškaš tom je prilikom podijelio s nama svoje prve dojmove o podvigu proslavljenih hrvatskih veslača i cjelokupnom ambijentu na priredbi, ali i govorio o svom trenutnom statusu u svjetskom "heavyweightu", budućnosti i potencijalnim protivnicima.

- Opet su razvalili, donijeli su 50. medalju u Hrvatsku. Svaka im čast, sve riječi su suvišne, oni su živuće legende i trebamo biti ponosni na njih. Često i nismo svjesni koliko su veliki jer nam stalno donose medalje i ponekad ih možda uzimamo zdravo za gotovo. Oni su veliki sportaši i dobri ljudi - kaže dobro raspoloženi Hrgović o Sinkovićima, pa dodaje:

- Cijela priredba je lijepa, atmosfera je odlična i lijepo je od grada što je doveo Svjetski kup u Zagreb i Hrvatsku. Ovo je jedna dobra priča i siguran sam da je i Sinkovićima drago što su 50. medalju osvojili upravo pred svojim navijačima.

Potom smo s El Animalom porazgovarali o njegovoj karijeri. Pitanje koje se nametalo jest ono koje se tiče zdravstvenog stanja Daniela Duboisa. Britanski teškaš, WBA-ov "regular" prvak, prvi je u redu izazivača za meč s Oleksandrom Usikom, ali je u prosincu doživio tešku ozljedu koljena i još uvijek nije u potpunosti jasno je li spreman za ući u ring i boriti se za pojaseve s neporaženim Ukrajincem. Ukoliko nije spreman, sljedeći na redu je Hrgović, kao IBF-ov obvezni izazivač.

- Još nije službeno potvrđeno, ali prema posljednjim informacijama on se navodno oporavio i ta borba će ići. Ako ne bude tako, ja sam spreman kao napeta puška i čekam. Nadam se da to neće biti Dubois nego ja, ali, prema svemu sudeći, on je sljedeći - govori nam 30-godišnji Zagrepčanin.

"Zhang je uništio Joycea"

U slučaju da se meč između Duboisa i Usika doista realizira, plan Hrgovića i njegovog tima jest ugovoriti meč za IBF-ovu "interim" titulu s nekim od boksača rangiranih u gornjem domu te federacije. U nedavnom razgovoru za Boxing News, Filip je kao potencijalnog sljedećeg protivnika spomenuo Australca Dempseya McKeana (22-0, 14 nokauta), 11.-plasiranog teškaša IBF-ove ljestvice, odnosno 57. na BoxRecovoj listi.

- On je jedan od protivnika koji se spominju i s kojim se pregovara. Nije ništa finalizirano, ali bio je spomenut kao zainteresiran i spreman. Nadam se da ću kroz tjedan ili dva saznati više. Radi se o dobrom protivniku, neporažen je i boksa u kontragardu. On možda nije svjetska krema, ali nije ni loš - ističe Hrgović.

Nezaobilazna tema bila je i dominantna pobjeda Hrgovićevog posljednjeg protivnika, Zhileija Zhanga, nad Joeom Joyceom prošlog mjeseca. Iskusni Kinez tehničkim je nokautom u Londonu svladao favoriziranog britanskog teškaša i oteo mu status obveznog izazivača po WBO-u, a ishod te borbe bacio je jedno potpuno novo svjetlo na Hrgovićevu izvedbu iz kolovoza prošle godine. Pitali smo našeg sugovornika koliko će takav razvoj događaja imati utjecaja na njegov put.

- Imat će utjecaja, sad će me još više izbjegavati - odgovara nam Hrgović uz smijeh, pa nastavlja u ozbiljnijem tomu:

- Vidjeli ste što je Zhang napravio Joyceu, uništio ga je i pokazao kakva je klasa. Pokazao je on to odavno, i s amaterskim rezultatima i u meču sa mnom, a ovo mu je kruna karijere. Usred Londona deklasirao je Joycea koji je slovio kao treći teškaš svijeta. To govori o tome koliko je dobar, ali o tome koliko sam ja dobar jer sam ga u svom najlošijem izdanju uspio pobijediti. Meč je bio tijesan, ali definitivno sam ga pobijedio. Spreman sam mu dati revanš, otići na njegov teren i boriti se s njim, ali je malo čudno što ne spominje moje ime, jedinog čovjeka koji ga je pobijedio. On proziva Furyja, Joshuu i Usika, ali ja sam spreman za tu borbu, sutra potpišem ako treba.

Osvježenje za hrvatsku publiku

S najboljim hrvatskim teškašem razgovarali smo i o novostima vezanim uz njegov tim. Nedavno je, naime, započeo suradnju s uglednim menadžerom Keithom Connellyjem, odnosno utjecajnim odvjetnikom Gregom Smithom.

- Htio sam pojačati svoj tim jer sam imao određenih problema. Javio sam se Keithu, koji je napravio velike rezultate u boksačkom svijetu i uspješno vodio karijere mnogih boraca, a on surađuje s Gregom Smithom, koji je renomirani boksački odvjetnik, pa nas je spojio. Mislim da sam napravio dobar potez i da je to odličan tandem. bitno je imati takve ljude oko sebe i smatram da će mi puno pomoći u karijeri. Tu je, također, i dalje Željko Karajica s kojim imam ugovor koji je na snazi i bit će još neko vrijeme - otkrio nam je Hrgović, pa se osvrnuo na činjenicu da mu je istekao ugovor s njegovim dosadašnjim promotorima, Kalleom i Nisseom Sauerlandom:

- Pregovori o produženju su u tijeku, vidjet ćemo što će se dogoditi, ja sam sada, praktično, "free agent". Blizu smo dogovora, situacija bi se trebala iskristalizirati u narednim tjednima.

U završnom dijelu razgovora osvrnuli smo se na negativan "trend" rezultata koji vlada među hrvatskim borcima u tekućoj godini. Svoje su mečeve, nažalost, u nešto više od dva mjeseca, izgubili i Agron Smakići i Alen Babić i Roberto Soldić. U opuštenom tonu upitali smo Hrgovića je li vrijeme da on promijeni tu negativnu rezultatsku krivulju i prekine crni niz.

- Mora doći mesija i spasitelj, haha - ispalio je Hrgović uz širok osmijeh, pa dodao:

- Nadam se da ću uspjeti. Žao mi je što su svi ti dečki izgubili, naši su i uvijek navijam za naše. Šteta, svi su završili dosta neočekivano, čak i tragično u jedno ruku. Vjerujem, uz Božju pomoć, da će se uskoro ugovoriti moj sljedeći meč i da ću hrvatskoj publici pružiti jedno osvježenje. Ove godine je očito u modi gubiti, i to teškim nokautima, ali meni se ne sviđa ta moda, nisam od trendova - ja sam "old school".

Linker
19. travanj 2024 15:16