Zagreb, 210322.
Hotel Esplanade.
Konferencija za medije bosaca Filipa Hrgovica povodom najvece borbe njegove karijere protiv Kineza Zhanga Zhileija.
Na fotografiji: Filip Hrgovic.

 DAVOR PONGRACIC/CROPIX Cropix
UOČI MEČA KARIJERE

Filip Hrgović: Radim s Isusom, ja sam za sebe uvijek favorit. Kralju, rođen sam za velike stvari!

U Las Vegasu čeka ga dosad najteži protivnik, opasni kineski udarač koji, međutim, ima i veliku manu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 21. ožujak 2022. 16:16

- Tko čeka, taj dočeka.

Tako je novinare u zagrebačkom hotelu Esplanade na konferenciji, prvom predstavljanju skorašnje, 15. profesionalne borbe pozdravio Filip Hrgović. Ovime je naš najbolji boksački profesionalac u biti aludirao na mnoge prijašnje najavljivane, pa otkazane borbe, izmijenjene suparnike i analogno tomu onda i sumnje koje su se ne može se baš reći bezrazložno pojavljivale. Sumnje tipa - "Hoće li Hrga dočekati ono što i o čemu stalno priča, najavljuje, borbu za naslov?".

Sada je blizu, jako blizu. U Las Vegasu ga 7. svibnja u ringu čeka 38-godišnji Kinez Zhang Zhilei (23-0-1). Pobjednik tog dvoboja steći će status obveznog izazivača za naslov svjetskog prvaka po IBF-u. To je Oleksandr Usyk koji se trenutačno, usput budi rečeno, nalazi negdje u Kijevu, u postrojbama Teritorijalne obrane. U nekoj sasvim drukčijoj, doslovno životnoj borbi. Svojoj i svojeg naroda. No, vratimo se boksu i našem Filipu "Beštiji" (da ne velimo Animalu) Hrgoviću.

- Svi znate što se sve izdogađalo proteklih mjeseci, ali sada konačno imamo potvrđenu borbu. Već sam najmanje 12 tjedana u pripremama, obavio sam one kondicijske prvo na Tenerifama, a sada mi ostaje specifične boksačke. Njih ću obaviti tu, u Zagrebu u svojoj dvorani u Jelkovcu. Trener mi je Yosef Hasan, kondicijski trener Igor Čordaš i idem prema najvećem izazovu u karijeri.

Zhang Zhilei (38) nije nepoznanica u svijetu teškaške boksačke kategorije. Nedvojbeno doista jest najjači, najbolji boksač s kojim se dosad Hrgović susreće, a njegovo se ime istini za volju spominjalo i prije koji mjesec još. Sam Kinez je prozivao Hrgovića odnosno zazivao da mu se Hrvat suprotstavi u ringu. Kako po godinama, tako i po broju mečeva neusporedivo je iskusniji. No, Filip drži osobno da je on favorit, a ne suparnik mu neovisno što ga nimalo ne podcjenjuje.

- Ja sam za sebe uvijek favorit! Ne bih trenirao 16-18 godina da mislim drukčije, da mislim da nisam. Na papiru vjerojatno nisam jer Zhang ima olimpijsko srebro, ima naslove i iz amaterske karijere koja mu je bila odlična, dugo je u profi boksu. Da, na papiru i za neke vjerojatno nisam favorit, ali ja mislim drukčije.

Stanka, pa onda malo "klasičnog Hrgovića".

- Kralju, ja sam rođen za velike stvari! Vjerujem da ću biti najbolji kada dođu najbolji suparnici - samouvjereno će, vjerujemo i ne bez pokrića, Filip.

Zhang Zhilei je dakako kao i svaki teškaš sjajan udarač, ali ima i jednu manu. Nešto izraženiju. Kako borba odmiče, silno energetski pada. Rariteran se slučaj dogodio primjerice u Kinezovoj borbi s Amerikancem Jerryjem Forrestom u Miamiju prije godinu dana. Zhang je naime nanio silnu štetu Forrestu koji je čak triput bio u nokdaunu, ali odbijao je pasti i na koncu je meč bio proglašen neodlučenim!? Stoga jer se Forrest u drugoj polovici silno "digao". Jako je velika rijetkost da se nekome čak triput broji, a da svejedno ne izgubi.

- Točno je da Zhang pada u kasnijim rundama. To je i inače veliki problem za teškaše, ali ja ne spadam u takve. Zato ja niti neću ići, forsirati od početka razmjenu udaraca, već ću ga nastojati odvući u kako Amerikanci vele "deepwater" - pojašnjava neke natruhe taktike za Kineza naš profesionalac.

Dodatna posebnost Kineza je što je ljevak, dakle kontra-gard što je u boksu uvijek dodatan problem.

- Imao sam dosad dvojicu kontra-gard suparnika, Mansoura i Radonjića. Zato i radimo na tomu žestoko. Ma, kao i za svaku borbu dosad iako znam da bi neke od prijašnjih 12 pobijedio vjerojatno i da sam ležeći u krevetu čekao meč - iskreno će Hrgović o nečemu o čemu smo dosad dosta puta pisali. Međutim, to su "tempi pasati". Prošlo vrijeme. Ovo sad što se i za što se sprema Hrgović 7. svibnja u Las Vegasu je sasvim nova dimenzija.

- Dolaze mi sada na pripreme, u kamp u Zagrebu baš ljevaci. Od Luke Pratljačića, Agrona Smakicija od naših boraca, pa jedan Francuz, Amerikanac. Bit će to dobar kamp - veli "Beštija" Hrgović.

image

Željko Karajica, Filip Hrgović, Yousef Hasan, Marko Nenadić

DAVOR PONGRACIC/CROPIX Cropix

Filipu je 30 ljeta, sada se nalazi pred borbom od čijeg mu ishoda ovisi i hoće li končano u ispunjenje sportskog sna, borbe za naslov prvaka svijeta. Tjelesna, kondicijska, pa specifična boksačka priprema nisu dvojbene. No, Hrgović će se 7. svibnja u Las Vegasu sučeliti, htio to priznati ili ne, i s velikim psihološkim pritiskom. Nećemo baš navesti da je to njegovo biti ili ne biti, jer s 30 godina u profesionalnom boksu ste na začetku vrha karijere. Međutim, uz sve ostale, baš će psihološka priprema za Filipa Hrgovića sada trebati biti najbolja, nepogrešiva. Filip i opet ima spreman odgovor.

- Ja već dugo vremena radim s najboljim psihologom. Zove se Isus iz Nazareta!

Čuli smo za njega. Ne bi ga baš nazvali psihologom, ali OK. Filip Hrgović ulazi u 5-6 odlučujućih tjedana priprema. Priprema koje ga, u slučaju povoljnog ishoda, mogu odvesti na korak do željenog cilja. Naslova svjetskog prvaka u boksu!

Raskid suradnje s trenerom Pedrom Diazom

Filip Hrgović je u potrazi za novim trenerom. Za predstojeće sraz u Las Vegasu ga dakako priprema dugogodišnji pratitelj i član stožera, Yousef Hasan, ali Hrgović traži glavnog trenera. S dosadašnjim Pedrom Diazom s kojim je radio od 2018. je naime raskinuo suradnju. Istina da odličnog Kubanca nije bilo već u prijašnjih meč-dva, ali oni su bili takvi da i nije bila nužno potrebna nazočnost vrhunskog stručnjaka kakav je Diaz, pa se i nije potezalo pitanje trenera.

- Ne radim s Pedrom od konca prošle godine - jučer će Filip.

- Došlo je jednostavno do zasićenja. Bez svađe, rastali smo se prijateljski. Mislim da sam jako puno napredovao s njim, podignuo me na jednu višu razinu. Zapravo, tek kada sam počeo s njim raditi, shvatio sam što znači raditi na najvišoj boksačkoj razini. Na njoj raditi. Hvala Pedru na tomu - lijepim se i biranim riječima Hrgović javno oprostio od sad već bivšeg trenera.

Dakako, postavlja se pitanje novog. Kada i tko? Zasad je izvjesno da to neće biti Yousef Hasan koji će vrlo vjerojatno ostati i dalje u Hrgovićem stožeru jer je njegov sastavni dio od početka profi-karijere, vjerni pratitelj, osoba koja ga najduže poznaje, te je pitanje međusobnog povjerenja nepodijeljeno. Filip je pojasno što u biti želi ili traži.

- Želim prije svega trenera koji bi meni bio 100% posvećen. Pedro Diaz je vrhunski trener, ali je imao i puno drugog posla, drugih boraca. Nadalje, Pedro je oduvijek vjerovao najviše u snagu i tomu polagao najveću pozornost. To je klasično za kubansku trenersku školu. Mislim da smo onda i čak i malo previše ponekad radili, prenaporno. Mislim, ja se na to nikada nisam izvlačio, ali pojavljivale su se i neke rupture, i takav bi znao ući u mečeve neke... - malo je zastao, pa nastavio.

- Mislim da sam jak, brz i životinja, ali bih želio i takvog trenera tražim, s kojim ću više raditi na nekim boksačkim specifičnostima. Takvi su recimo američki treneri. Sada sam se odlučio za Yousefa, ali u budućnosti bi volio američkog trenera.

Još je dodatno pojasnio stav, glasno razmišljanje.

- Imam 30 godina i tijelo mi je sada ipak drukčije nego je to bilo s 25 ili 20 godina. Pedro je došao iz drugog boksačkog svijeta, 'stara škola'. To ne znači da ću se ja opustiti, ne raditi ili manje trenirati. Ne, to nije kod mene nikada bilo upitno, ali malo drukčiji rad, trening, to da. Mislim da mi to treba - veli Filip Beštija Hrgović.

Trenerova taktika

Kako će se u Las Vegasu napasti i rušiti "kineski zid", u nekoliko je rečenica sažeo trener Yousef Hasan.

- Na Tenerifama smo radili kondicijske, ali jasno i boksačke treninge. Sada nam slijedi više rad na tehničko-taktičkim stavkama, boksačkim specifičnostima. Tjedan dana prije meča idemo u Las Vegas. Ondje smo bili već jednom (prosinac prošle godine protiv Ahmatovića), tako da mislim da smo i tu u malenoj prednosti jer znamo već što je Las Vegas, borba u boksačkoj meki - veli trener Yousef Hasan.

Nije dakako ni Kinezu strana Amerika, uostalom ondje i živi i borio se najveći dio mečeva, ali ne još i u Las Vegasu.

- Nećemo juriti, nećemo ići na rušenje, nokaut. Bit ćemo strpljivi, skupljati lagano bodove kroz 12 rundi. Jasno, ako se ukaže prilika za nokaut, nećemo to ostaviti - napominje trener Hasan. (dba)

Borba u T-Mobile Areni

Menadžer Željko Karajica pridodao je koje slovo.

- Prije 9 mjeseci kada smo zadnji puta bili na press konferenciji, ovako većoj, i tada je Kinez bio spominjan kao mogući suparnik. No, osim dogovorene borbe, mislim da vidite i po mjestu održavanja u kojem bi smjeru zapravo idemo, čemu težimo. Idemo u T-Mobile Arenu. Ulaznice su se počele ovog ponedjeljka prodavati. Mi smo se odlučili još prije godinu i pol dana za naš put preko IBF-a. Pobjeda nudi, ona jamči da u roku 12-18 mjeseci pobjednik, a to vjerujem da će biti Hrgović, mora dobiti priliku za borbu za pojas, za naslov svjetskog prvaka. Znam da je bilo puno skeptičnijih, ali mi smo vjerovali cijelo vrijeme i izabrali naš put. Slijedi najbitnijih godinu i pol do dvije u Filipovoj karijeri. Koliko je god Kinez stariji i iskusniji, Filip je bolji i dobiva - naglasio je menadžer Karajica. (dba)

Linker
22. svibanj 2024 03:11