AYMAN YAQOOB Anadolu Agency Via Afp
PONOS DOMOVINE

Filipa čeka svjetski broj 1, heroj Ukrajine koji je Kijev branio s puškom, Rusi su mu demolirali kuću...

Najboljeg hrvatskog borca očekuje daleko najzahtjevniji izazov u karijeri, aktualni prvak svijeta
Piše: Dean BauerObjavljeno: 14. studeni 2022. 14:07

Budući vjerojatni suparnik Filipa Hrgovića, Ukrajinac Oleksandr Aleksandrovič Usik u siječnju sljedeće godine će navršiti 36 ljeta.

Definitivno jedan od ovog trenutka i najpoznatijih, ali i najboljih ukrajinskih sportaša. Uostalom, dostatno je reći da je riječ o aktualnom svjetskom boksačkom prvaku teške kategorije po WBA, WBO, IBF i IBO. Pojaseve je osvojio pobjedom nad Anthonyjem Joshuom u Londonu, u rujnu prošle godine, da bi ih potom obranio protiv istog suparnika, u Džedi u kolovozu ove godine. Na istoj onoj priredbi na kojoj je borbu prije Ukrajinca i Engleza imao baš naš Hrgović protiv Kineza Zhileija Zhanga.

Usik je u svijetu profesionalnog boksa od 2013. te je od tada u 20 navrata ulazio u ring, da bi uvijek iz njega izlazio visoko uzdignutih ruku. Od tih 20 pobjeda, 13 je bilo nokautom, dok je više nego impresivan niz boksača koje je dosad rušio odnosno pobjeđivao. Osim Joshue dvaput, Usik je svladao i Dereka Chisoru, kao i Tonyja Bellewa, Michaela Huntera...

Energetski izvanredno snažan, izdržljiv, u oba dvoboja s Joshuom - posebno prvom - je djelovao daleko spremniji, čak i snažniji, ma koliko to bilo pomalo hrabro za ustvrditi. Riječ je, bez imalo daljnje rasprave, o jednom od najboljih teškaša svijeta. Uostalom, na listama WBO, WBC, IBF, kao i utjecajnog Ring Magazinea, broj 1 je upravo - Oleksandr Usik.

No, s izbijanjem rata u njegovoj domovini, odnosno ruskom agresijom u Ukrajini, Usik je dodatno ušao u prvi plan. Budući da se u trenutku početka ruskog napada nalazio u Londonu, doslovno je već 25. veljače bio na ukrajinskoj granici te objavio fotografiju na Instagramu. U prvim danima rata je prokolala i informacija da se prijavio u vojsku.

- Možda će vam to zvučati sentimentalno, ali moja duša pripada Bogu, dok moje tijelo i čast pripadaju mojoj domovini i obitelji - izjavio je Usik po dolasku u Kijev.

Informacija nije bila baš samo “neprovjerena vijest” jer su i osvanule fotografije Usika s automatskim oružjem na prvoj crti obrane, tada glavnog grada Kijeva. Usik ima i kuću u sjevernom predgrađu Kijeva, upravo onom u koji su u prvim tjednima rata i ušli ruski vojnici te solidno demolirali unutrašnjost, okućnicu...

Sam Usik je ipak tijekom ožujka napustio Ukrajinu i počeo s pripremama za uzvratni dvoboj protiv Joshue, uz opće odobravanje Ukrajinaca. U konačnici, nakon kolovoške borbe u Džedi i nove pobjede, uputio je nekoliko emotivnih poruka vezanih uz napadnutu mu domovinu, podršku ukrajinskim braniteljima i tome slično.

Linker
26. svibanj 2024 14:25