Gabrijel Veočić i Damir Plantić
 

 VANESA PANDZIC Cropix
BOKS

Gabrijel Veočić nakon prvog trofeja u novoj kategoriji: ‘Glavni su mi cilj sada Olimpijske igre u Parizu‘

Najbolji hrvatski reprezentativac u olimpijskom boksu oglasio nakon prvog trofeja u novoj kategoriji
Piše: Dean BauerObjavljeno: 02. ožujak 2023. 18:01

Slažu se polako dojmovi s prošlonedjeljnog, 33. po redu seniorskog pojedinačnog Prvenstva Hrvatske. Doista uzorna organizacija HBS-a, prepuna dvorana Zagrebačkog boksačkog centra koja je u biti već u petak, a posebno subotu i nedjelju bez pretjerivanja bila pretijesna za primiti sve gledatelje (iako jasno nitko nije ostao izvan dvorane), pa do onog najbitnijeg - sjajnog i uzbudljivog boksa. Još se jednom potvrdilo kako hrvatski boks ima u višim ili težim kategorijama svoje najjače adute. Od Gabrijela Veočića, preko Damira Plantića, Marijana Brnčića, Marka Čalića, Marka Pratljačića do Marka Miluna. Nismo pritom nikako smetnuli s uma jednog Nou Ježeka u srednjoj kategoriji, Petra Krešimira Kneževića u lakoteškoj ili u konačnici velteraša, Marka Zeljka koji je proglašen najboljim tehničarem.

Serija od 25 pobjeda

Najboljim boksačem cijelog turnira proglašen je pak Brođanin, Gabrijel Veočić. Dečko o kojem se već dugo piše, priča. Mladić koji “melje” u ringu, boksač koji je danas, to odgovorno tvrdimo, naš najbolji amaterski, primjerenije je napisati olimpijski boksač. Dečko koji je pozornost na sebe nešto šire javnosti skrenuo u studenom 2021., dakle prije nepunih godinu i pol, kada je u dobi od tada 20 ljeta, na seniorskom SP došao najdalje od svih Hrvata - u četvrtfinale. Koji mjesec kasnije, u ožujku 2022. je osvojio naslov europskog prvaka do 22 godine. Minule je nedjelje u Zagrebu potvrdio klasu, ali ono što je osobiti bitno, u za njega novoj kategoriji. Iz srednje je prešao u kategoriju više, polutešku (do 80 kg) i odmah otišao do kraja.

- Ovo mi je općenito prva godina da sam u poluteškoj kategoriji i moram priznati da se super osjećam, super boksam. Vjerujem i da ću napredovati još više nego što sam u srednjoj kategoriji, te vjerujem u jednaki sjaj osvojenih medalja i u ovoj konkurenciji.

Tako zbori “kobra iz Broda”. Gabrijel Veočić (21), mladić koji je do nedavnog turnira Golden Belt u Maroku imao 25 uzastopnih pobjeda. Ubilježio je još jednu i u Marakešu, da bi u četvrtfinalu izgubio (2-3) na krajnje kontroverzan način o čemu smo već pisali od... ha naravno, Rusa. Ovo je sport koji na međunarodnoj sceni Rus vodi i da se ne vraćamo na ružne teme. Planovi?

- Vjerujem i cilj mi je ove godine na Svjetskom prvenstvu u Taškentu i Europskim igrama u Poljskoj osvojiti medalju. Iako, glavni cilj mi je svakako plasirati se na Olimpijske igre u Parizu. Nadalje, vjerujem da ćemo opet, otac koji je moj trener i ja, na pripreme na Kubu. Ondje smo bili prošle godine. Vjerujem da ću ove godine doći s Kube spremniji no ikad i da ću onda i osvojiti najbolju medalju.

Gabrijel Veočić, kada je riječ inače o prvenstvima države, ima s njih 13 medalje u različitim uzrastima. Ovog trenutka čak razmišlja i o Prvenstvu Hrvatske do 22 godine, što po dobi može, jedino se postavlja pitanje ima li smisla.

- Da, iskreno razmišljam o tomu. Ne samo državno do 22 godine, nego i Europsko istog uzrasta. Jer, s oba već imam zlata i sada nam to nije neki cilj, ne donosi ni veće svote novca, ni ikakve kasnije druge povlastice tipa one tzv. “sportske mirovine”. Osim toga, malo su preblizu sva ta natjecanja, u šest mjeseci. Ne vjerujem da mogu držati toliko dugo formu u vrhu, a i nije dobro za tijelo.

Odmah se prisjećamo prošlogodišnjeg seniorskog Prvenstva Hrvatske kada ste osvojili također zlato (do 75 kg tada), ali ste nanizali nevjerojatno puno mečeva u svim uzrastima, konkurencijama, pa ste i šaku ozlijedili i morali ste pauzirati. Odlično je uboksavati se, imati puno mečeva, ali valja uhvatiti i održavati i ravnotežu. Želimo reći, previše boksa odnosno mečeva može biti kontraproduktivno.

Tempiranje forme

- Je, prošle godine sam bio baš iscrpljen u ovo doba. Fizički i psihički. Imao sam i ozljedu leđa, dva diska su mi puknula i zato sumnjam da ću ove godine ići na sva natjecanja. Najvažnije su mi Europske igre i Svjetsko prvenstvo. Vjerujem da mogu odraditi puno kvalitetnije mečeve nego prošle godine i na boljoj, višoj razini. Naravno da ću pokušati boksati što je više moguće, ali isto tako morat ću pripaziti da ne pretjeram. Ne riskirati neku ozbiljniju ozljedu. Tempirat ću formu u biti za ljeto, za Europske igre u Poljskoj jer su one i kvalifikacijske za Igre u Parizu.

Iz Poljske će u Pariz najbolja 4 iz svake kategorije.

- Poznajem sve borce, sa svima sam se već borio. od prvaka Mediterana do prvaka Europe i vjerujem da mogu konkurirati svakome i da mogu osvojiti čak i naslov prvaka u Poljskoj.

U ovo uopće ne treba sumnjati. Gabrijela već vidimo u Parizu sljedeće godine, a zaustaviti ga jedino može... isključenje boksa s Olimpijskih igara. Što i nije baš nemoguće, nažalost.

Linker
18. travanj 2024 17:22