NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Nick Potts/Pa Images/Profimedia
HRVAT ZA POVIJEST

Hrgović dobiva priliku iz snova, evo protiv kakvog bi se diva mogao boriti za apsolutnog prvaka svijeta!

Filip jest obvezni, ali ne i obvezni PRVI izazivač, jasno je što to znači kad je u pitanju njegov meč karijere
Piše: Dean BauerObjavljeno: 21. kolovoz 2022. 13:28

Filip Hrgović se u domovinu vraća, prema sadašnjim informacijama, u ponedjeljak, 22. kolovoza navečer. Tada je očekivano slijetanje u Zagreb. Ujedno i početak zasluženog mu odmora nakon najmanje dva mjeseca iznimno napornog trening-kampa, a onda i sigurno najtežih 12 rundi u karijeri.

Dobio je batina, ali ih i udijelio još više kineskom suparniku, za zasluženu bodovnu pobjedu. U noći sa subote na nedjelju, oko ponoći, Filip Hrgović je pobjedom nad Zhangom postao ono što se službeno zove i kako je u konačnici najavljivano - "obvezni izazivač svjetskom prvaku po IBF-u". To je status koji je neosporan i koji mu nitko ne može oduzeti, ali...

To ne mora značiti da će Oleksandr Usyk koji je podijeljenom bodovnom pobjedom ponovo, i drugi put slavio nad Anthonyjem Joshuom, te tako obranio naslov svjetskog prvaka, sljedeći put u ring baš protiv Hrgovića. Dapače, to je najmanje vjerojatno.

Već se mjesecima u boksačkim krugovima govori, najavljuje sraz Usyka i Furyja, odnosno sam Ukrajinac je odmah nakon pobjede u Džedi jasno rekao da ga sada zanima samo Fury.

- Siguran sam da Tyson Fury još nije u mirovini. Uvjeren sam da se želi boriti sa mnom. Želim se boriti protiv njega i ako se neću boriti protiv Tysona Furyja, neću se boriti uopće.

To su riječi Oleksandra Usyka odmah nakon pobjede nad Joshuom. Nije to izgovoreno onako "vruće glave" ili u afektu. Štoviše, Tyson Fury je već i prihvatio izazov, te bi već do narednog petka trebali početi i konkretni dogovori u organizaciji meča Usyk - Fury. Hrgović bi se, dakle, mogao boriti i protiv Furyja, ukoliko ovaj pobijedi Usyka i objedini sve pojaseve.

Međutim, bilo bi pogrešno pomisliti da je ovime Filip Hrgović nešto posebno povrijeđen. Naš je borac upravo u Džedi, dan-dva prije sraza s Kinezom Zhangom za "Ring Magazine", specijalizirani i vjerojatno i najbolji boksački časopis, dakako i portal izjavio, a što smo prenijeli već.

- "...S pobjedom postajem obvezni izazivač, ali tko zna što se može još malo i promijeniti. Može doći i neka druga promocijska kuća u igru i tako... U biti, ne bih imao ništa protiv kada bi odradio još meč-dva prije borbe za pojas" - rekao je Hrgović.

To je vrlo smisleno i realno razmišljanje i našeg prvaka. Filip Hrgović je ušao, uspeo se još malo, pa i puno bliže samoj boksačkoj, teškaškoj eliti, ali isto tako ta isti svijet želi, traži nestrpljivo borbu Usyk - Fury prije sveg ostalog. Za tu borbu se spremaju milijuni i zato nemojmo biti naivni da će bi se to moglo samo tako preskočiti.

Filipu Hrgoviću nitko neće, niti može oduzeti status obveznog izazivača, ali valja i precizno iščitavati riječi. Spominje se "obvezni izazivač", ne "obvezni prvi izazivač". Detalji su bitni.

Glede pitanja kada je moguće očekivati taj meč, to vrlo vjerojatno neće biti tako skoro. Prvo se i Usyk i Hrgović moraju odmoriti, pa onda Usyk i Fury pripremiti, tako da je sve u svemu ova 2022. vjerojatno zaključena.

Linker
23. travanj 2024 16:49