Pa Images/alamy/alamy/profimedia
I DALJE U ELITI

Hrgović donio veliku odluku nakon nokauta koji je oduševio svijet. Evo gdje je sada na rang-ljestvici

Duboisov nokaut Joshue bacio je novo svjetlo na El Animala i povećao očekivanja od povratka
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 10. listopad 2024. 22:35

Ponekad je tišina glasnija od urlika. Poručio je to Filip Hrgović u završnom dijelu videozapisa u utorak navečer objavljenog na njegovim društvenim mrežama i tako prekinuo svojevrsni zavjet šutnje koji je s njegove strane vladao još od početka lipnja i meča s Danielom Duboisom, odnosno od medijske konferencije koju je održao po slijetanju u Zagreb.

Predmetni video započinje kolažom medijskih napisa, poprilično negativno intoniranih, koji se odnose na njegov poraz od Duboisa, a nakon čega se El Animal pojavljuje s novim imidžom (duža kosa) te poprilično smrknutim, ali odlučnim izrazom lica i započinje trening. Najbolji hrvatski teškaš u nastavku radi "shadow boxing", sklekove na šakama, trbušnjake, diže utege, udara krušku, ali i silovitim krošeima razvaljuje veliku vreću. Ključna sekvenca odvija se na samom kraju videa kada se, nakon uvodno spomenute poruke, na zaslonu pojavljuju tri riječi: "Vidimo se uskoro."

Najbolja moguća vijest

Hrgović je, dakle, najavio povratak u ring, a to je najbolja moguća vijest za hrvatski boks. Lijepo ga je, makar i u jednominutnom videu, vidjeti motiviranog, odlučnog i spremnog za akciju. Osobito ako uzmemo u obzir kakve su okolnosti bile u protekla četiri mjeseca, od večeri kada je Filip boksao s Duboisom u borbi za privremeni (koji će, pokazat će vrijeme, postati "pravi") IBF-ov pojas svjetskog prvaka u teškoj kategoriji.

image
Mohammed Saad/afp/profimedia

Umjesto da iz najvažnijeg meča u karijeri izađe s podignutom rukom, teškaš iz Sesveta doživio je tada prvi profesionalni poraz, vrlo težak i bolan, od čovjeka kojeg je nekoć prebijao na sparinzima, te je iz ringa rijadske Kingdom Arene izašao obliven krvlju, svjestan da nije uspio ostvariti ono o čemu sanja i na čemu krvavo radi proteklih 17 godina, još otkako je prvi put navukao boksačke rukavice.

Vratila se motivacija

Kao da to samo po sebi nije bilo dovoljno bolno, Filipu su sol na ranu utrljali i brojni hrvatski mediji negativnim, defetističkim i podcjenjivačkim napisima, a vojska internetskih ratnika, ojačana brigadama sportaša iz fotelje i vodovima šank-eksperata, spremno je krenula u žestoku ofenzivu sipanja žuči putem tipkovnica te je pristupila natjecanju kojem je cilj smisliti što podrugljiviji i uvredljiviji komentar na račun vrhunskog hrvatskog sportaša, čovjeka s preko stotinu amaterskih mečeva, nekadašnjeg europskog i svjetskog juniorskog prvaka, osvajača brončane medalje s Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2014. i prvog Hrvata koji je, nakon 1998. i Željka Mavrovića, boksao za svjetsku teškašku titulu.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Medijsku konferenciju u zagrebačkoj zračnoj luci Hrgović je odradio 3. lipnja, dan uoči 32. rođendana, a potom je potpuno iščeznuo iz javnosti te u mikrokozmosu svog obiteljskog okruženja prionuo psihofizičkoj rekuperaciji. U javnom se prostoru od tada spekuliralo o brojnim scenarijima, uključujući i onaj najgori, potencijalno boksačko umirovljenje, no hrvatski se teškaš u međuvremenu očito konsolidirao, pobijedio unutarnje demone, vratio u dvoranu, a onda u utorak i prekinuo sva naklapanja te najavio povratak. Ono što je zasigurno odigralo bitnu ulogu u Hrgovićevu ponovnom naletu motivacije jest ishod svebritanskog okršaja Duboisa i Anthonyja Joshue, koji su 21. rujna odmjerili snage na Wembleyju. Dynamite je, naime, suprotno očekivanjima javnosti, analitičara i kladioničara bacao A.J.-a po ringu svojim bombama, četiri ga je puta slao u nokdaun, a onda mu je u petoj rundi i presudio brutalnim desnim krošeom kojim ga je nokautirao kao nitko prije i potencijalno mu okončao karijeru na najvišoj razini.

Legitimno pitanje

Takav epilog na kultnom engleskom stadionu bacio je potpuno novo svjetlo na izvedbu koju je, tri i pol mjeseca ranije, Hrgović isporučio protiv Duboisa. Hrvatski je teškaš, naime, dominirao u uvodnom dijelu i praktično školovao 27-godišnjeg Britanca tijekom prve četiri runde, a do šeste ga je dionice pogodio sa 64 značajna udaraca (od 202 bačena), dok ih je u istom razdoblju primio 35 (od 99 bačenih). U sedmoj i osmoj rundi, međutim, Filip je doživio drastični energetski pad, radio je na autopilotu i od Duboisa, koji je i dalje radio u vrlo visokom ritmu, primio 27 značajnih udaraca (od 50 bačenih), a pogodio ih samo tri (od osam bačenih), što je rezultiralo velikom štetom na njegovu licu, a onda i prekidom meča od strane liječnika.

Hrvatski je udarač, dakle, bio više nego konkurentan u prvoj polovini meča s čovjekom koji je nedugo potom doslovno izvrnuo bivšeg dvostrukog svjetskog prvaka i ponajvećeg boksačkog superstara današnjice te tako obranio titulu svjetskog prvaka i brendirao se kao trenutačno treći najbolji teškaš nakon nedodirljivog tandema Oleksandr Usyk - Tyson Fury. Ako uzmemo u obzir da je Hrgović, prema vlastitim tvrdnjama, u meč s Duboisom ušao nedovoljno pripremljen, nakon viroze koju nije u potpunosti prebolio i zbog koje je izgubio ključne dane kampa, postavlja se legitimno pitanje kako bi ta borba završila da je bio na sto posto.

Da u meču protiv Duboisa nešto doista nije bilo u redu s Hrgovićem sugerira i činjenica da je u ranijem meču sa Zhilei Zhangom pobijedio upravo zahvaljujući vrhunskoj kondicijskoj pripremi, odnosno "cardiju" kojim je kineskog diva slomio u drugoj polovici meča i takozvanim "dubokim vodama", a kada je također isporučio vrlo velik volumen udaraca.

Relevantne ljestvice: Slabija, ali i dalje vrlo dobra pozicija

Kako bi završio meč Duboisa i Hrgovića da je potonji bio zdrav, ne možemo znati, no ono u što smo sigurni jest da El Animal pripada eliti te da ima vjerojatno najtvrđu bradu u cijeloj diviziji. Toga je i Filip bio svjestan, no 21. rujna ih je nanovo osvijestio, pa stoga ne čudi da u najavi povratka pršti samopouzdanjem i energijom.

Vrijeme je, dakle, za novi pohod prema vrhu. Startna pozicija nešto je slabija nego ranije, no i dalje je povoljna. Hrgović je prema BoxRecu deveti teškaš svijeta, a istu poziciju zauzima i na listama WBC-a, WBO-a i IBF-a, dok ga Ring svrstava na osmo mjesto. Ako tome pridodamo da u profi rezimeu ima 17 pobjeda i samo jedan poraz, onda zaključak može biti samo jedan - Hrgović je spreman za novi pohod, a dvije-tri vezane pobjede vraćaju ga u vrh. (rk)

Linker
10. listopad 2024 22:35