NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Nick Potts/Pa Images/Profimedia
PUSTI MILIJUNI U IGRI

Hrgović drži u šaci cijeli boksački svijet: Moguća je čak i nemoralna ponuda zbog koje bi odustao od meča!?

Situacija u kojoj se Usik trenutno nalazi u potpunoj je suprotnosti s njegovim planovima
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 14. studeni 2022. 21:09

Osjećam da kreće najbolji dio moje karijere. Rekao nam je to Filip Hrgović u razgovoru koji se dogodio sredinom rujna. I bio je potpuno u pravu. Dva mjeseca nakon izgovaranja te znakovite rečenice, IBF je naredio meč između njega i Oleksandra Usika za naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Čini se kako se 30-godišnjem Zagrepčaninu spartanski život, obilno natopljen krvlju i znojem, polako krenuo isplaćivati.

Otvara mu se životna prilika da zapleše na najvećoj boksačkoj sceni, napadne tron i ostvari sve ono o čemu je sanjao otkako je svoj kruh sa sedam kora odlučio zarađivati u ringu. Iako bi teškaš iz Sesveta doista mogao postati prvi Hrvat koji će se, nakon 2007. godine i Stipe Drviša, boriti za neku od najprestižnijih boksačkih titula, njegov potencijalni okršaj s opasnim Ukrajincem još uvijek ne treba uzimati kao činjenicu. Postoji niz čimbenika i okolnosti koje će utjecati na razvoj situacije, kao što postoji i više različitih možebitnih scenarija za El Animala.

image

Filip Hrgović sa suprugom Marinelom

DAMIR KRAJAC Cropix

Nakon što je Usik krajem kolovoza u Saudijskoj Arabiji ponovno odškolovao Anthonyja Joshuu, pobijedio ga podijeljenom odlukom sudaca, te obranio IBF, WBA i WBO pojaseve, na pijedestal teške kategorije boksa došla je priča o borbi između ukrajinskog boksača i Tysona Furyja (koji drži naslov po WBC-u). Apsolutno opravdano, s obzirom na to da je riječ o potencijalno najznačajnijem teškaškom meču 21. stoljeća. Pobjednik te borbe, naime, ujedinio bi sve pojaseve i ustoličio se kao prvi aspolutni prvak "heavyweighta" nakon Lennoxa Lewisa, koji je u studenom 1999. jednoglasnom odlukom sudaca pobijedio Evandera Holyfielda i ujedinio naslove po WBA, WBC i IBF verziji. Ako imamo u vidu da je 2004. godine, verifikacijom WBO-a, započela boksačka era četiriju pojaseva, a do današnjeg dana nijedan teškaš nije uspio ostvariti vlasništvo nad sve četiri velike titule, jasno je da bi bolji iz okršaja Furyja i Usika imao rezervirano posebno mjesto u boksačkoj povijesti, kao što bi polagao i određena prava na GOAT status.

Navedeno povijesno naslijeđe i više je nego privlačno obojici navedenih aktera. Usik je, neposredno nakon pobjede nad Joshuom rekao da ga zanima samo Fury, dodavši čak da se, ako ne dobije tu borbu, više neće ni boriti. U kasnijim je istupima bio malo manje isključiv, ali je i dalje ostao kod toga da najprije želi odmjeriti snage s Furyjem, odnosno pokušati upotpuniti svoju kolekciju pojaseva onim koji mu jedini nedostaje. S druge strane, Gypsy King je zbog tog obračuna ekspresno izašao iz "mirovine". Krenuli su pregovori, ali kamen spoticaja bilo je Britančevo inzistiranje da se meč održi do kraja godine, s čim se Usik nije slagao, ustvrdivši kako prije prvog kvartala 2023. ne namjerava ulaziti u ring. Fury je, na koncu, dogovorio meč sa sunarodnjakom Derekom Chisorom za 3. prosinca, a povijesni okršaj stavljen je na čekanje, najmanje do ožujka. Unatoč tome, iz oba tabora još uvijek stižu informacije o tome da su pregovori vrlo živi. Furyjev američki promotor Frank Warren računa da će njegov pulen proći kroz Chisoru, te već razmišlja o meču s Usikom, čiji je, pak, menadžer Egis Klimas nedavno izjavio kako čini apsolutno sve da do tog meča dođe.

Iz svega navedenog, dakle, jasno je da je Usikov apsolutni prioritet meč s Furyjem – što iz sportskog, što iz financijskog aspekta. Situacija u kojoj se Ukrajinac trenutno nalazi, a koja uključuje IBF-ovu naredbu da se mora boriti s Hrgovićem kao obveznim izazivačem, u potpunoj je suprotnosti s njegovim planovima i definitivno mu ne izaziva osmijeh na licu. Ako ne prihvati IBF-ovu zapovijed i odbije se boriti s Hrgovićem, morat će se, sukladno pravilima federacije, odreći titule.

U tom slučaju bi se hrvatski boksač za pojas borio s nekima od boraca koji slijede na IBF-ovoj ljestvici teškaša, a to su, redom Andy Ruiz (3.), Anthony Joshua (4.), Deontay Wilder (5.), Martin Bakole (6.), Agit Kabayel (7.), Frank Sanchez (8.), Tony Yoka (9.) i Dillian Whyte (10). Pri tome treba uzeti u obzir da je WBC već naredio meč za status obveznog izazivača između Ruiza i Wildera, što znači da bi Fury, u slučaju pobjede nad Chisorom, imao obvezu i boriti se s pobjednikom tog meča, a to bi dodatno zakompliciralo situaciju.

Također, ako Ruiz i Wilder dogovore meč u skoroj budućnosti, moglo bi se dogoditi da s Hrgovićem u ring uđe Joshua. Osim što bi to bio logičan rasplet s obzirom na njegovu poziciju u redoslijedu, AJ bi meč s Hrgovićem mogao percipirati kao priliku za "vađenje" iz nezgodne situacije i pokušaj povratka na pobjednički kolosijek.

S druge strane, iako mu IBF-ova naredba višestruko remeti planove, za pretpostaviti je da se Usik neće tek tako odreći titule te federacije. Ako to učini, njegova eventualna borba s Furyjem više ne bi bila za ujedinjenje titula, čime se mijenja cjelokupni kontekst priče. Interes za njihovim obračunom bi i dalje bio neupitno velik, ali izostala bi, ranije objašnjena, golema povijesna komponenta, a što bi se svakako odrazilo na i komercijalno-marketinški potencijal meča. Može li Usik odgoditi meč s Hrgovićem, a svejedno zadržati pojas i boriti se s Furyjem? Može, ako se uspije dogovoriti s IBF-om, što ne bi bilo prvi put da se napravi određena iznimka. U tom slučaju bi pobjednik meča između Furyja i Usika, ponovno bio obvezan na meč s Hrgovićem.

Postoji još jedna opcija, a ona uključuje financijsku naknadu za Hrgovića, u zamjenu za njegovo odstupanje iz meča. O tome je u nedjelju pisao i ugledni Boxing Scene, navodeći kako Hrgoviću trenutna pozicija omogućava da diktira tempo i pregovara s Usikom o financijskoj naknadi za izuzeće. Poznavajući Hrgovićev mentalitet i životnu želju da se bori za naslov prvaka, takav scenarij je vrlo teško zamisliti, ali, ipak, tek treba vidjeti kakav će biti epilog cijele priče.

On će prvenstveno ovisiti o nemoralnim ponudama iz Usikovog tima, kojih, s obzirom na okolnosti, zasigurno neće nedostajati.

Ono što je također važno spomenuti jest činjenica da Hrgović, kao IBF-ov obvezni izazivač nije jedini koji stoji na putu borbi između Furyja i Usika. Tu su i Joe Joyce, koji je "interim" prvak po WBO-u, i Daniel Dubois, "regular" prvak po WBA-u. Obojica su obvezni izazivači za Usikova druga dva pojasa, te bi mu, s obzirom da imaju veću bazu navijača od Hrgovića, mogli biti interesantniji protivnici. Iako je Queensberry Prmotions, koji zastupa obojicu boksača, tražio da Joyce bude imenovan sljedećim Usikovim protivnikom, predsjednik WBO-a Francisco Valcarcel nije izdao tu naredbu, a prema rotaciji sljedeći bi na redu trebao biti WBA, odnosno Danijel Dubois. On je, pak, dogovorio meč s Kevinom Lerenom, a njihova je borba dio "undercarda" na priredbi Fury-Chisora.

Sve u svemu, relevantnih čimbenika, odnosno potencijalnih opcija, u priči o Hrgovićevom meču za naslov je doista mnogo. Nemoguće je sa sigurnošću reći kako će se točno situacija rasplesti, ali neprijeporno je da IBF-ova naredba predstavlja najznačajniji trenutak Hrgovićeve dosadašnje karijere. Najbolji hrvatski teškaš u 16. će profesionalnoj borbi najvjerojatnije boksati za naslov svjetskog prvaka, a vrijeme će pokazati, tko će mu, gdje i kada, u tom okršaju izaći na megdan.

Linker
20. travanj 2024 09:01