Filip Hrgović, Dempsey McKean, Oleksandr Usyk i Daniel Dubois

 CROPIX,PROFIMEDIA/ILUSTRACIJA: SN
BORBENI SEKTOR

Hrgović mora nokautirati McKeana. Vrijeme je da se ‘Tower of Terror‘ uruši pod opsadom kakvu još nije doživio

Pobjeda bi El Animala približila meču za titulu, a optimalno bi bilo da do nje dođe uvjerljivom izvedbom
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 20. srpanj 2023. 23:01

Radi se o dobrom protivniku, neporažen je i boksa u kontragardu. On možda nije svjetska krema, ali nije ni loš. Ovako nam je, prije nešto više od dva mjeseca, Filip Hrgović (15-0) govorio o Demseyu McKeanu (22-0), predstavljajući ga kao jednog od svojih potencijalnih budućih suparnika s kojim intenzivno pregovara. Navedeni pregovori u međuvremenu su polučili pozitivan rezultat, budući da će El Animal upravo s neporaženim Australcem sljedećim "zaplesati" među konopcima, i to u sunaslovnoj borbi glamurozne boksačke priredbe koju će 12. kolovoza (u londonskoj O2 Areni) predvoditi Anthony Joshua i Dillian Whyte.

Najbolji hrvatski teškaš i McKean bili su povezivani još u lipnju 2021. godine. Kalle Sauerland, Hrgovićev promotor, tada je za Sky Sports izjavio kako je boksač rođen u australskom Ipswichu jedan od kandidata za uparivanje s Filipom u borbi za obaveznog IBF-ovog izazivača. U to je vrijeme predmetnu titulu držao Anthony Joshua, kojeg je tri mjeseca kasnije detronizirao Oleksandr Usyk, a Hrgović je do kraja 2021. boksao s Markom Radonjićem i Emirom Ahmatovićem, da bi McKean, u studenom iste godine, ukrstio rukavice s Donom Haynesworthom.

Veliki ulog na stolu

Teškaš iz Sesveta poziciju IBF "mandatory challengera", na koncu je, izborio u "ratu" sa Zhileijem Zhangom, a Australac je svoja posljednja dva meča odradio s Arielom Estebanom Bracamonteom i Patrickom Korteom. Iako se kotač recentne boksačke povijesti okrenuo tako kako se okrenuo, putevi dvojice neporaženih teškaša su se, uslijed brojnih (po Hrgovića) otegotnih okolnosti i previranja u teškoj kategoriji, naposljetku, ponovno spojili - i to s istim ulogom na stolu - statusom IBF-ovog obaveznog izazivača za pojas svjetskog prvaka. Ključna razlika je u tome što ulog danas na stol donosi Hrgović, koji pristaje na rizik da u ringu londonske O2 Arene ostane bez pozicije koju je, prošlog kolovoza, krvavo zaradio u Saudijskoj Arabiji. McKeanu se, s druge strane, kao 54. boksaču u Box Recovom "heavyweight" redoslijedu (13. prema IBF-ovoj rang-listi) nudi životna prilika da otme "baklju" 31-godišnjem Zagrepčaninu i, praktično, preko noći, dođe nadomak borbe za titulu.

image

Filip Hrgović i Zhilei Zhang

PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/alamy/alamy/profimedia

- Ta će borba imati ogromne implikacije za teškašku scenu. Demsey ima priliku ukrasti Hrgoviću poziciju izazivača, a sada sa stopostotnom sigurnošću znamo da će boljem iz meča Usyka i Duboisa odmah biti naređeno da se bori s IBF-ovim izazivačem, bez odgađanja i iznimki - rekao je Eddie Hearn prošlog petka za Boxing Social. Čelni čovjek Matchrooma i Hrgovićev kopromotor otkrio je, dakle, kako mu je potvrđeno da će pobjednik meča između Hrgovića i McKeana sigurno moći konzumirati status obaveznog izazivača i odmah u sljedećoj borbi boksati za pojas, što čitavoj priči dodatno daje na težini.

Hrgoviću treba dominatna izvedba

S obzirom na sve prethodno navedeno, međusobni obračun i za hrvatskog i za australskog teškaša neprijeporno će predstavljati najvažniji meč u njihovim dosadašnjim karijerama. Hrgović u okršaju s McKeanom može mnogo toga izgubiti, ali, također, može i puno uprihoditi. Tyson Fury ugovorio je meč s Francisom Ngannouom za 28. listopada i za pretpostaviti je da do kraja 2023. neće biti dostupan Usyku u kontekstu meča za povijesno ujedinjenje svih teškaških titula, što doista otvara prostor Hrgoviću da, ako pobijedi McKeana (a Usyk Duboisa), krajem ove ili početkom sljedeće godine, boksa za naslov. Osim Hearnove garancije i prostora u kalendaru, najboljem hrvatskom boksaču to bi trebao jamčiti i sustav rotacije, budući da je posljednji IBF-ov obvezni izazivač koji je dobio priliku napasti titulu bio Kubrat Pulev, u meču za prvaka kojeg je, sredinom prosinca 2020. izgubio od Joshue.

Stvari, naravno, treba uzeti s rezervom budući da smo u mnogim prošlim slučajevima već naučili da su čudni putevi teškaški, a još čudniji oni menadžersko-promotorski. Treba imati u vidu da je, ipak, gotovo svim ključnim dionicima prioritet sučeliti Furyja i Usyka, te da će, ako se ta priča ponovno aktivira, unatoč svim jamstvima, rotaciji i eventualnim naredbama regulatornim tijela, borba za apsolutnog prvaka između neporaženog Ukrajinca i Gypsy Kinga ponovno preuzeti primat, a Hrgović posljedično završiti u čekaonici za "title shot". Ono što je, stoga, vrlo bitno jest da Zagrepčanin protiv McKeana isporuči što uvjerljiviju izvedbu i da, po mogućnosti, nokautira stasitog Australca. Atraktivnim i uvjerljivim performansom pred očima čitavog boksačkog svijeta Hrgović će si povećati komercijalnu vrijednost, ojačati položaj među "heavyweight" elitom i gotovo sigurno - otvoriti neke nove puteve.

McKean je neporažen, ali...

Što se, pak, tiče McKeanovih konkretnih boksačkih karakteristika, riječ je o teškašu sjajnih fizičkih predispozicija, visokom 198 centimetara (koliko iznosi i raspon njegovih ruku), koji u borbe obično ulazi s kilažom između 110 i 115 kilograma. Ono što je razvidno iz Australčevih prethodnih mečeva jest da ga, unatoč impozantnim tjelesnim gabaritima, krasi poprilična pokretljivost i fluidnost na nogama. Dobro se kreće, boksa u kontragardu i sposoban je vezati brze kombinacije udaraca ako mu se za to otvori prilika. Ukupno je u profesionalnoj karijeri 22 puta ušao u ring i svaki put iz njega izašao kao pobjednik, pri čemu je isporučio 14 nokauta.

image

Demsey McKean i Ariel Esteban Bracamonte

STEVEN PASTON/PA IMAGES/PROFIMEDIA Steven Paston/pa Images/profimedia

U njegovom boksačkom životopisu, međutim, nema velikih "skalpova"; najbolje plasirani protivnici s kojima je do sada odmjerio snage jesu Jonathan Rice (16-6-1), 39.-plasirani na BoxRecovoj ljestvici teškaša, i Kiki Toa Leutele (10-2-2), koji u istom poretku zauzima 196. poziciju. Valja istaknuti da je McKean u oba navedena meča imao popriličnih problema. Rice ga je propisno namučio i uživao bodovnu prednost sve do 10. (posljednje) runde, kada je McKean ipak uspio okrenuti stvari u svoju korist i, pet sekundi prije kraja meča, doći do tehničkog nokauta. Toa Leutele također mu je stvorio značajne probleme, osobito u četvrtoj rundi, kad ga je više puta pogodio širokim krošeima i ozbiljno ga uzdrmao, ali McKean je i tada "preživio" te, u konačnici, slavio jednoglasnom sudačkom odlukom.

El Animal daleko kvalitetniji

Usporedbe radi, Hrgovića također karakteriziraju vrhunske fizičke predispozicije. Jednake je visine kao McKean, a raspolaže i deset centimetara dužim rasponom ruku. Kad govorimo o boksačkim karakteristikama, Hrvat je tehnički potkovaniji boksač od Australca, udara snažnije od njega, a i iskusniji je, usprkos tome što je odradio manje profesionalnih mečeva. Iza Hrgovića je, naime, bogata i uspješna amaterska karijera, a to je činjenica koja bi, također, mogla činiti razliku u Londonu, osobito ako imamo u vidu da McKean nema amaterskog pedigrea.

Sve u svemu, Hrgović je nedvojbeno kvalitetniji boksač od McKeana, koji, unatoč svim svojim vrlinama i savršenom skoru, ne pripada prvoj jakosnoj skupini svjetskih teškaša. Razliku u kvaliteti, dakako, najbolji hrvatski boksač morat će potvrditi među konopcima, a čvrsto vjerujem da će to i učiniti. S obzirom na Filipovu jednogodišnju pauzu i sve frustracije akumulirane zbog izostanka mečeva, Australac trenutno predstavlja možda čak i idealnog protivnika za njega. Zagrepčanin će protiv McKeana imati priliku demonstrirati klasu, osnažiti svoju poziciju u gornjem domu svjetskog "heavyweighta" i približiti se borbi za pojas.

image

Filip Hrgović

PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/alamy/alamy/profimedia

Osim same pobjede, potrebna mu je atraktivna, dominantna i uvjerljiva izvedba, kako bi njegove dionice dodatno rasle, odnosno kako bi se na obzoru pojavili neki novi putevi prema velikim i unosnim mečevima. Iako je neporažen, McKean je prethodno već nosio "glavu u torbi", i to tijekom okršaja s boksačima koji, u kvalitativnom smislu, ne stanu istu rečenicu s Hrgovićem. Uvjeren sam da će ovog puta Demseyjev "hod po rubu" završiti - u bezdanu. Vrijeme je da se "The Tower of Terror" uruši pod opsadom kakvu još nije doživio.

Linker
23. travanj 2024 23:48