PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/alamy/alamy/profimedia
ODJECI BORBE

Hrgović uživo gledao Joshuin meč, a zatim mu poslao jasnu poruku: ‘Uništio bih ga, a Usik je premalen za mene‘

Uzdam se u svoje boksačke vještine, u svoju bradu, brzinu i snagu, rekao je Hrgović Englezima
Piše: Dean BauerObjavljeno: 02. travanj 2023. 16:05

U subotnju su kasnu večer u londonskoj O2 Areni boksali Englez Anthony Joshua i Amerikanac Jermain Franklin (pobjeda Joshue), ali s hrvatskog je gledišta odličan potez obavio jedan Hrvat. Naš najbolji profesionalac, Filip Hrgović. U biti, obavio je dva sjajna poteza.

Prvo, pojavio se u dvorani, pogledao borbu. Shvatio je, nužno biti viđen na spektaklima, čak i kada se ne bori on sam. U prvim redovima, bit će zamijećen, snimljen. To s tako radi u svijetu profi-boksa. Drugo, po prvi se put od kako ga poznajemo razmetao izjava u stilu dosta prepoznatljivom u svijetu boksa.

- Uništio bih ga, pogotovo ako se pojavi ovakav. Uzdam se u svoje boksačke vještine, u svoju bradu, brzinu i snagu. Također se uzdam i u svoje odijelo - malo se i našalio Hrgović u razgovoru s engleskim novinarima, aludirajući da to da je u O2 Arenu došao, u Zagrebi rekli "zbigecan" u odijelu.

Nije tu stala Filip "Beštija" Hrgović ili na međunarodno tržište, "El Animal". Budući da još uvijek traži suparnika, zazvao je Oleksandra Usika.

- On je premalen za mene, a ja sam prejak za njega. Mogao bih pobijediti svakoga - kao iz topa će na temu Ukrajinca naš Filip Hrgović.

Ovo je ispravan put, čak bi rekli konačno da se i na takvo što odlučio naš borac. Jasno da će mnogi, lažni puritanci biti sablažnjeni, dok će drugi zamjerati Filipu na ovakvom razmetanju izjavama kada još nema iza sebe neko istinski veliko, planetarno ime koje svladao, međutim... U profesionalnom boksu nažalost ipak nije baš sve u iskazivanju umijeća, snage, brzine i vještine među konopcima. Morate jednostavno ponuditi i ono nešto malo "više, dalje". Morate se uklopiti u show koji prenose mediji, voli publika, ona puni dvorane, troši novac na mečeve iz TV ponude "kupi - pa gledaj". Biznis, čisti biznis. I to je tako. Još poglavito kada tražiš svoje mjesto u eliti, a dolaziš iz malene države, boksački neatraktivne ostatku svijeta i bez divovskih TV kuća i sponzora. Upravo zato Filipu Hrgoviću prije same borbe predstoji, on se sada i nalazi u borbi za borbu. Posljednju borbu je Hrgović imao prije gotovo punih 8 mjeseci, u kolovozu prošle godine protiv Kineza Zhilei Zhanga, koju je istina dobio jednoglasnom odlukom sudaca, ali ne baš glatko i jednostavno. Poslije toga se borio 2021. s izvjesnim Emirom Ahmatovićem. Nebitan spomena.

Godinama već Hrgović traži suparnika. Istina je da nikoga nikad nije odbio, točno je i da se na IBF-ovoj ljestvici nalazi na prvom mjestu izazivača Usiku za svjetski pojas, dok je primjerice Joshua na toj ljestvici na tek 5. mjestu, ali zaboravite te ljestvice kada je u pitanju dogovor meča. Primarno se gleda - "koliko je dolara, milijuna u igri". Zasad još ništa. Stoga je dobar bio odlazak i uprizorenje Hrgovića u O2 Areni i istup u kojem nije poput ministranta izjavljivao nešto u stilu - "Dobar sam i spreman sa svakim u ring". Ne, treba dati, natočiti malo "safta". I to je učinio. Ne tvrdimo da će mu sada biti lakše i brže doći do suparnika, ali da će moći reći kako je učinio sve, to je točno.

Glede pak same borbe Joshue i Franklina, čak je i ona danas primarno, gotovo pa isključivo komentirana po onomu što se zbivalo nakon zadnjeg gonga u 12. rundi. Naime... kad se gong oglasio, iz klinča su obojica krenula prema svojem kutu, s tim da je Joshua doslovno malo rukavicom pogladio Franklina po zatiljku. Doslovno, ali to se Amerikancu nije svidjelo, okrenuo se prema Joshui, počeo mu nešto vikati. Jasno, sad se i Anthony iste sekunde okrenuo i u taj čas su se obojica opet našli u klinču. Hrvačkom, nije bilo udaraca, samo naguravanja. Obojica "vrući", pa višak testosterona i ne treba baš puno. Zato je u sekundi bilo puno ljudi koji su uskočili u ring i pomogli sucu u razdvajanju dvojice teškaša. I to je to.

- Ma ništa, samo sam ga malo pogladio po glavi, ali je njegov ego tada proradio - kasnije će pojasniti Joshua.

Boks? Pa, AJ jest pobijedio, jednoglasno i bodovno uvjerljivo. njegova prva pobjeda nakon 2020. i nakon dva uzastopna poraza, ali da je bilo baš nešto "neviđeno", nije. Nije to stav novinara koji može i griješiti, već i sam Joshua to misli.

- Priznajem da sam mogao i bolje, ali sad je rezultat bio bitniji, sama pobjeda.

Da, ona je AJ bila nužna jer da je posrnuo, treći put bio poražen... Ovako, on već sada javno zaziva Tysona Furyja budući da se Fury i Usik nikako ne mogu dogovoriti za borbu. Jedino... opet nitko ne spominje Hrgovića.

Linker
24. travanj 2024 22:08