Gabrijel Veočić

 Slobodan Kadić/Hoo
VRHUNSKI REZULTATI

Hrvati u Beogradu izveli podvig kakav se ne pamti od osamostaljenja! Dvoje junaka u finalu, treći uzeo broncu

Sjajan dan hrvatskog boksa u Beogradu na Europskom seniorskom prvenstvu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. travanj 2024. 21:03

Mrvicu je nedostajalo pa da bude, kako je to otpjevao Louis Armstrong "Prelijep dan". Takav bi recimo bio sa sva tri hrvatska predstavnika u finalu kontinentalne smotre, ali hej... Imati dva finala i jednu broncu, to je nešto što hrvatski boks na europskim prvenstvima nije ostvario od osamostaljenja i to je divljenja vrijedno.

Lavica iz Splita i Kobra iz Broda, odnosno Lucija Bilobrk i Gabrijel Veočić plasirale su se u finale svojih kategorija, dok je Osječka Tvrđa, Luka Pratljačić na bodove izgubio u polufinalu, te time zaslužio broncu. Ma, malo ćemo se korigirati u odnosu na uvodnu rečenicu. Ovo je sjajno! Eto, nismo napisali perfektno, ali sjaj ovim dečkima i curi nitko ne može oteti. Pače, ona im pripada.

Stasita Splićanka, Lucija Bilobrk plasirala se u finale kategorije do 81 kg i to izrazito nadmoćnom pobjedom nad Elmom Hajrović iz Srbije. Naša je Lucija pobijedila jednoglasnom odlukom sudaca, 5-0. Svih petero sudaca (iz Moldavije, Azerbajdžana, Tunisa, Kirgistana i Izraela), bodovalo je sve tri runde po 10-9 za našu boksačicu. Već iz ovog rezultata razvidno je koliko je naša boksačica ovladala ringom u Beogradu protiv domaće suparnice.

Lucija Bilobrk je inače višestruka prvakinja države i mnogima iz borilačkih sportova vjerojatno jako dobro znana. Lucija je naime svjetska i europska prvakinja u savateu, kick-boxingu, K1 i tajlandskom boksu, ali očito joj "leži" i klasični odnosno olimpijski boks. Ove je godine već bila osvojila jak turnir, Kup nacija u vojvođanskom Somboru, a sada je i u finalu Europskog prvenstva.

Sjajnu večer na Europskom prvenstvu u Beogradu nastavila je Kobra iz Broda. Naš poluteškaški prvak Gabrijel Veočić koji se plasirao u finale nakon što je jednoglasnom odlukom sudaca svladao francuskog suparnika, okretnog, vižljastog, ali ipak od Veočića slabijeg, Cesara Yojerlina! Drugo hrvatsko euro-finale u razmaku nekoliko sati. Gabrijel Veočić, naš olimpijac za Pariz, u tehnički vrlo lijepom, dotjeranom dvoboju svladao je 19-godišnjeg sjajnog Francuza. Yojerlinu je ovo prva seniorska sezona, ali već ima zasluženo visok status i solidan ugled za takvog mladića. U Beogradu je bio 3. nositelj, prošle je godine osvojio naslov prvaka Europe za uzrast do 22 godine iako je tada bio četiri godine mlađi. Nadalje, na prošlomjesečnim olimpijskim kvalifikacijama u talijanskom Busto Arsiziju, Francuza je zaustavio tek Uzbekistanac Turabek Kabibulajev, svjetski mlađeseniorski prvak iz 2022. Ovo navodimo samo ilustracije radi, s kojim se suparnikom u dvorani Aleksandar Nikolić u glavnom gradu Srbije borio naš Gabrijel.

Ipak, Crna Mamba, kako glasi nadimak Francuza nadjačan je od hrvatskog prvaka, Kobre iz Broda! U dvoboju dvojice izrazito brzih boksača, sjajne tehnike, munjevitih reakcija, slavio je bivši prvak Europe do 22 godine, iz Poreča 2022. U finalu će se u nedjelju Gabrijel Veočić sučeliti Rastku Simiću iz Srbije.

Kad smo kod hrvatsko-srpskih obračuna u boksačkom ringu, jedan takav je zaokružio četvrtak na EP u Beogradu. Dvoboj teških bombardera, superteškaša (iznad 92 kg), našeg Osječanina Luke Pratljačića, te Dušane Veletića iz Srbije. Obojica su inače česti sparing-partneri, stoga i prijatelji, a dokazao je to Srbin Veletić u ringu koji je, nakon što mu je sudac podignuo ruku u znak pobjede, prišao našem Luki zagrlio ga i podigao njegovu ruku, te zatražio od publike iskaze poštovanja i za njega. Svaka čast, lijepo.

Bio je takav i dvoboj. Jest da bi nam se više svidio drukčiji epilog, ali prve dvije četvrtine nam se Veletić doista činio za malo, za mrvicu brži, a nadasve precizniji u udarcima. To mu je i donijelo prevagu obje runde (svi suci po 10-9). U trećoj je rundi naš Pratljačić već bio puno aktivniji, "otvarao" je obrambeni gard Veletića koji se gotovo cijelu rundu branio. U dva je navrata Lua suparnika sabio u kut, ali za pobjedu ga je u ovom meču trebao rušiti, a to se nije dogodilo. Inače, Veletić je Pratljačiću dobio i nedavno, na olimpijskim kvalifikacijama u Italiji. Nema veze, čestitke zaslužuje naš Luka, kao i jasno Lucija i Gabrijel. Učinili su ovaj četvrtak jednim od najljepših dana u povijesti hrvatskog boksa.

Linker
25. travanj 2024 22:17