HBS
RUSKINJE POBIJEDILE NAŠE

Hrvatice poražene u Beogradu, jednu su nijanse dijelile od europske medalje

Nikolina Ćaćić i Sara Beram u četvrtfinalu su završile nastup na EP-u
Piše: Dean BauerObjavljeno: 23. travanj 2024. 19:20

Dvije smo boksačice imale u utorak u četvrtfinalnim borbama na Europskom prvenstvu u Beogradu. Obje su za suparnice imale Ruskinje, što je doista loša karma odnosno takav ždrijeb. Obje su nažalost izgubile.

Nikolina Ćaćić u kategoriji do 57 kg, inače članica BK Omega iz Zagreba u utorak je prvi put ušla u beogradski ring. Naime, naša olimpijka s Igara u Tokiju, bila je postavljena za 2. nositeljicu, te je stoga izravno plasirana u četvrtfinale Europskog prvenstva. No, tu je naišla na puno prejaku suparnicu, Ruskinju Dariju Abramovu.

Daria jednostavno nije dopustila, nije dala "gram" šanse Nikolini. Puno bolja, brža u izbjegavanju udaraca, brža i preciznija u napadu, osobito u direktima. Sve tri runde je Ruskinja riješila bodovno u svoju korist, kod svih 5 sudaca oko ringa. Zapravo, dvojbe nije bilo od prve runde. Vidljiva razlika u kvaliteti.

image

Nikolina Ćaćić

FRANK FRANKLIN II Afp

Druga naša predstavnica u utorak, Sara Beram (29) u kategoriji do 63 kg, članica BK Petar Zrinski Zagreb imala je izvrsnu suparnicu, Ruskinju Elenu Babičevu. Iako je Elena sedam godina mlađa od naše Sare, ne bi se reklo da joj manjka iskustva. U konačnici, ona je aktualna prvakinja Europe do 22 godine, a koje je osvojila u Budvi prošle godine. Nije baš slučajno na ovom EP postavljena za prvu nositeljicu. U 1. se rundi to i nije baš osjetilo, dalo za vidjeti.

Sara je u odličnoj formi stigla u Beograd. Eksplozivnost je iskazala i dan ranije, kada je u osmini finala dobila Nizozemku Megan de Cler, a niti 24 sata kasnije iskazala je u ringu takvu lepršavost i energičnost kao da joj borbe dan ranije nije bilo. Sara Beram je bila aktivnija, žešće i češće napadala, Ruskinja se malo branila ulaskom u klinč, držanjem za ruku. Prvu su rundu suci dodijelili našoj boksačici (4-1).

U drugoj je Babičeva krenula odlučnije, te je u razmjeni udaraca bila mrvicu bolja, što se pokazalo u jedinstvenoj sudačkoj odluci (5-0) u korist Ruskinje. Treća je runda po našem, možda i mrvicu subjektivnom sudu pripala našoj boksačici. Imala je barem jedan do dva čista ili "čišća" udarca od suparnice, te ponovo veća aktivnost. Suci su vjerojatno bili negdje na tom pragu razmišljanja, u svakom slučaju suci su po okončanju meča prišli tzv. bout-reviewu, svojevrsnom novom prebrojavanju, a u njemu je Babičeva podijeljenom odlukom 3-2 pobijedila našu Saru Beram.

image

Sara Beram

NEJA MARKICEVIC/CROPIX Cropix

Šteta poraza dakako, ali Sara je ostavila istinski sjajan dojam, te su je nijanse dijelile od medalje na EP.

Linker
23. travanj 2024 19:20