Mariela Šteko (u sredini)

 HRVATSKI BOKSAČKI SAVEZ/FACEBOOK
SJAJNO OSTVARENJE

Hrvatska ima mlađeseniorsku prvakinju Europe! 16-godišnja Mariela na boksačkom krovu kontinenta

Druga je ovo titula za Šteko u pola godine nakon juniorskog zlata u talijanskom Montesilvanu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 03. svibanj 2023. 13:51

Hrvatska ima zlato na mlađeseniorskom Europskom boksačkom prvenstvu koje se održava u glavnom armenskom gradu Erevanu. Na kontinentalni se tron uspela mlada, 16-godišnja Mariela Šteko koja je u finalu kategorije do 63 kg svladala Poljakinju Aleksandru Jankowiak!

Za Marielu je ovo već drugi naslov prvaka Europe jer je prije pola godine osvojila zlato i na juniorskom Europskom prvenstvu u Montesilvanu, u Italiji. Armensko finale je bilo napeto, uzbudljivo, neizvjesno protiv sjajne Poljakinje koja je pomalo iznenađujuće u polufinalu pobijedila bivšu juniorsku prvakinju Europe Ruskinju, Dariju Novinskaju.

U finalu je eksplozivna, energična Poljakinja u prvoj rundi žustrim ulascima probijala Marielin gard, dok ju je naša boksačica ‘držala‘ direktima na odstojanju. No, Poljakinja je dobila prvu rundu, bodovno 4-1. U drugoj je rundi Mariela Šteko napala, pojačala ritam, značajno se bolje kretala, te je sada ovaj dio borbe otišao na stranu naše prvakinje, 4-1. Uoči treće runde, bili smo dakle na početku, posve otvorena borba.

Mariela Šteko tu nije stala, već je zadržavajući ritam lagano preuzela inicijativu, što ne znači da se Poljakinja s tim mirila ili da se tek branila. Ovu su rundu suci bodovali tijesno u korist Šteko, 3-2, a to su onda potvrdili i kontrolori za konačnu bodovnu odluku 5-2 u korist hrvatske reprezentativke. Zlato i naslov mlađeseniorske prvakinje Europe za djevojku od tek 16 proljeća, novi je iznimno velik uspjeh hrvatskog ženskog boksa i dosad najveći rezultat djevojke iz Münchena koja se srčano bori za svoju domovinu, pod čiju je zastavu kročila prije nešto više od godinu dana. Na lagano ogorčenje Nijemaca jer je ipak riječ o djevojci koja je ondje rođena, počela trenirati i boksački se razvijati.

Mariela je već nanizala više od 30 uzastopnih pobjeda. Samo ove godine upisala je sve pobjede kao mlađa seniorka na turnirima u Danskoj, Švedskoj, Banja Luci, Somboru i Čakovcu, a za Europsko prvenstvo pripremala se sparinzima protiv vrhunskih boksačica, ali seniorki, iz Njemačke, Bugarske, Češke…

Klasu je na najbolji način pokazala u ringu u Erevanu, svojim lepršavim stilom svladala je prvo domaću uzdanicu, Armenku, pa potom detronizirala i dotadašnju mlađeseniorsku prvakinju Europe, Rumunjku Crinutu Sebe, a u finalu i Poljakinju Jankowiak.

Zvijezda nije rođena. Ona je već tu, među nama i zapamtite. Ovo je tek početak.

Linker
19. travanj 2024 07:10