Nikolina Ćaćić

 Frank Franklin II/Afp/Profimedia
ČUDNA ODLUKA

Hrvatska olimpijka došla na Svjetsko prvenstvo pa saznala da ne smije nastupiti: ‘Već se vraća doma‘

"Mi smo platili da Nikolina ode u New Delhi, da ne propadne karta", objasnio je Siniša Krajač
Piše: Dean BauerObjavljeno: 15. ožujak 2023. 16:52

Nikolina Ćaćić, naša jedina dosad boksačka olimpijka (OI u Tokiju), aktualna doprvakinja Europe ispod 22 godine (do 52 kg), s dva srebra i u mlađeseniorskoj konkurenciji i to na europskoj i svjetskoj razini, ne smije na seniorsko Svjetsko prvenstvo koje ovog četvrtka počinje u New Delhiju.

Nismo pogriješili u uvodnoj rečenici. Nije da ne može, već - ne smije! Kako doznajemo neslužbeno, ali iz provjerenih izvora, Nikolini je "spuštena rampa", odnosno Hrvatskom boksačkom savezu jasno je, iz HOO-a, stavljeno do znanja da ne šalje predstavnicu na ovo natjecanje. Naime, Međunarodni boksački savez (IBA), a koju vodi Rus Umar Kremljev, Putinov dobar znanac, pod udarom nekih je zapadnih saveza zbog toga što je IBA dopustila povratak boksačica i boksača iz Rusije i Bjelorusije na sva natjecanja koja su pod nadležnošću IBA-e.

Tako su već ranije neke države odlučile bojkotirati kako žensko, tako kasnije i muško SP u Indiji, odnosno Uzbekistanu. Bojkot su proglasile SAD, Velika Britanija, Švedska, Češka, Novi Zeland, Irska, Švicarska, Nizozemska, Poljska, Norveška, Kanada, dakako Ukrajina. Svi ti nacionalni savezi se suočavaju i sa suspenzijom IBA-e, koja je već protiv nekih od njih i pokrenuta.

Ždrijeb je bio dobar

Hrvatska odnosno naš nacionalni boksački savez nije nikada najavio bojkot, baš kao uostalom i još neke utjecajne, zapadne zemlje, članice EU i NATO-a (Italija, Njemačka, Francuska, Španjolska). Razlog je shvatljiv, iz HBS-a se ne žele zaletati, odnosno prepuštaju ipak politici iznošenje konačnog stava. Hrvatski boksački savez slijedi preporuku HOO-a, a oni pak preporuku MOO-a, da sportaši i sportašice ne nastupaju ondje gdje su pod svojim nacionalnim znakovljem predstavnici Rusije i Bjelorusije.

- Upravo tako - potvrdio nam je i Siniša Krajač, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora.

- Mi smo platili da Nikolina i ode u New Delhi, da ne propadne karta, ali i da ne nastupi ako će tamo biti boksačice Rusije i Bjelorusije pod svojom zastavom. Jednostavno, slijedimo ne naredbu već preporuku MOO-a. Nikolina je tamo odradila sparing, čujem da je čak imala i dobar ždrijeb, ali možda se u ovim trenucima već i vraća.

Bojkotiraju SP, a nastupit će?!

Ova preporuka HOO-a odnosno MOO-a nije od jučer, već je snazi nekoliko mjeseci, a sve zbog dakako ruske agresije na Ukrajinu. Preporuku kao takvu pozdravljamo, ona je opravdana, logična, pa i moralna, ali... Jedno ipak smeta. Ne bismo imali ništa protiv da se cijeli demokratski, slobodoljubivi svijet ponaša isto, djeluje jedinstveno. Spomenuli smo već neke države koje se prave "blesavima" ili blaže, sebičnima po ovom pitanju (Njemačka, Italija, Francuska...). Javno su protiv ruske agresije, ali ipak šalju, eto, sportaše na nadmetanje s Rusima i Bjelorusima.

Ima još luđi primjer. Novi Zeland službeno bojkotira SP, protiv predsjednika njihovog saveza je IBA pokrenula stegovni postupak, ali ipak će taj isti Novi Zeland imati svoje boksačice na SP u New Delhiju!? Pa tko je tu lud?

Uz dužno štovanje, suosjećamo s patnjom Ukrajinaca i držimo da je i sportski bojkot Rusije i Bjelorusije opravdan, ali primarna su nam briga naši ljudi, hrvatski sportašice i sportaši. Ovo se prelama preko njihovih leđa. Nikolina Ćaćić je prva. Za koji mjesec isto čeka vrlo vjerojatno i boksače, za muško SP u Uzbekistanu. Naši se reprezentativci mogu slobodno odmah prestati pripremati, tako gledano.

Da ne kažemo da je opravdana bojazan u HBS-u da ih se ne suspendira, da se neće moći kandidirati za domaćina EP ili SP 2024., možda u Osijeku. Doduše, u HBS-u mogu uvijek reći diplomatski da oni nisu, kao što i nisu, bojkotirali SP u Indiji (sutra u Uzbekistanu) već da su samo slijedili preporuke Hrvatskog i Međunarodnog olimpijskog odbora kao institucija kojoj su podložni.

U svakom slučaju, "ceh" plaćaju sportaši, danas Nikolina. Točno onako kako smo predvidjeli, napisali prije koji tjedan. Nekad baš i nismo sretni kada se ispostavi da smo u pravu.

Linker
24. travanj 2024 19:53