Vasilij Lomačenko

 Yong Teck Lim/Getty images/Profimedia
HRABRO SRCE

Ikona se vraća u boksački ring! ‘Idem po pobjedu, a onda uzimam pušku i odlazim u Ukrajinu‘

‘Žrtvovao je svoju karijeru za uvjerenja, baš kao i Muhammad Ali‘, rekao je unuk najvećeg u povijesti
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 29. listopad 2022. 18:05

Nijedna druga odluka nije dolazila u obzir. Moram braniti svoj dom, moram braniti svoju zemlju. Tim je riječima Vasilij Lomačenko (34), bivši svjetski prvak u lakoj kategoriji, objasnio zašto je proljetos odbio borbu protiv Georgea Kambososa i pridružiti se obrani Ukrajine od ruske agresije.

Gotovo godinu dana nakon posljednjeg meča i pobjede protiv Richarda Commeyja, Lomačenko se vraća u ring u New Yorku, gdje će mu večeras suparnik biti Amerikanac Jamaine Ortiz. Početak je to misije povratka na svjetski vrh, iako Ukrajinac poručuje da mu je u mislima i dalje rat, koliko god se proteklih tjedana pokušavao fokusirati na boks.

- Ne mogu prestati misliti o svojoj zemlji, ali htio sam na ovaj način Ukrajincima dati malo sportske pažnje. Tijekom subote, koja će u Ukrajini već biti nedjelja ujutro, htio bih da ljudi tamo barem na sat ili dva skrenu misli i osjete dobre emocije. Naravno, to vrijedi za one koji će moći gledati meč. Oni na fronti neće ga moći gledati - rekao je Lomačenko.

Putovanje iz Grčke

Iako bi ga pobjeda u borbi u kojoj je izraženi favorit usmjerila prema meču s Davidom Haneyjem, koji je dvaput zaredom pobijedio Kambososa i sada je apsolutni prvak lake kategorije, Lomačenko osjeća odgovornost da pomogne sunarodnjacima. Promotor Bob Arum kaže da ga je nagovarao na ostanak u Americi, no za boksača iz Bilgoroda-Dnistrovskog, grada u Odeskoj oblasti, to nije dolazilo u obzir.

- Rekao mi je: ‘Uzet ću si nekoliko tjedana, a onda se vraćam u Ukrajinu i ako treba, opet ću držati pušku‘. Postoje neke stvari u životu koje su puno važnije od sporta i od toga koliko novca možete zaraditi.

Kad je počela invazija na Ukrajinu, Lomačenko je bio u trening-kampu u Grčkoj. Vratio se preko Rumunjske, jer su svi aerodromi već bili zatvoreni, tamo unajmio automobil, prešao granicu i prijavio se u jedinice teritorijalne obrane. U izravnim bitkama nije sudjelovao, ali je odrađivao specijalne operacije.

- Poslali bi nas, primjerice, u predgradska naselja gdje smo morali raditi izviđanja i provjeriti da u tom području nema neprijateljskih snaga. Prije toga smo noću kontrolirali policijski sat, patrolirali ulicama i slično. Kad je sve počelo, nitko nije ništa znao. A u takvoj situaciji svaka normalna osoba, svaki građanin ima unutarnji osjećaj i potrebu braniti svoju domovinu. I velika većina muškaraca u Ukrajini to radi.

Usporedba s Alijem

Prije glavne borbe večeri, u New Yorku će svoj meč odraditi i Nico Ali Walsh. Unuk Muhammada Alija usporedio je Lomačenka s najvećim u povijesti boksa, koji je u najboljim boksačkim godinama protestirao protiv Vijetnamskog rata.

- Lomačenko je žrtvovao karijeru za svoja uvjerenja, baš kao i moj djed. Danas rijetko viđate takve primjere. Ljudima su na prvom mjestu karijere, no postoji nešto puno veće u ostavljanju onoga što voliš i zauzimanju za ono u što vjeruješ. Plemenito je i hrabro to što su napravili Lomačenko i Usik. Za njih imam golemo poštovanje - poručio je Ali Walsh.

Linker
24. travanj 2024 10:23