DAVOR PONGRACIC/CROPIX
FILIP HRGOVIĆ

‘Kad sam prvi put nakon smrti svog oca ušao u dvoranu, vidio sam da to nije to. I tada sam odlučio...‘

Naš najbolji profesionalni boksač u nedjelju se trebao boriti, ali neće otputovati u Las Vegas
Piše: Dean BauerObjavljeno: 03. svibanj 2022. 17:05


Filipa Hrgovića nećemo vidjeti u rane nedjeljne sate po našem vremenu u Las Vegasu, u borbi protiv Kineza Zhang Zhileija, u dvoboju koji je trebao iznjedriti izazivača IBF-ovom svjetskom prvaku u teškoj kategoriji. Naslov koji trenutačno drži Ukrajinac Oleksandr Usik.

Naime, najbolji hrvatski profesionalni boksač Filip Hrgović (14-0, 12 KO) bio je primoran odustati od borbe zbog nedavne tragedije u obitelji. Sredinom travnja mu je nakon duge i teške bolesti preminuo otac s kojim je Filip dakako bio iznimno vezan, otac je bio uz njega na gotovo svim mečevima, poglavito na samom početku karijere i u amatersko doba.

Filipa je to odvuklo od dvorane i treninga, odustao je i od putovanja nešto ranije u SAD, koncentracija mu više nije bila na boksu te je obavijestio promotore o svojoj odluci.

- Posljednjih mjesec dana je tati bilo baš jako loše i cijelo to vrijeme ja nisam bio baš za boks, treninge. Koncentracija... Onda je umro, pogreb - danas će Filip Hrgović

- Kada sam prvi put nakon toga ušao u dvoranu, odraditi trening, vidio sam da to nije to. Ne tada. I tada sam odlučio tako kako sam odlučio. Čuo sam se sa Sauerlandom, oni shvaćaju, ne rade probleme, kao ni Matchroom, kao ni Zhilei. Imaju razumijevanja i sad smo u čekanju dogovora oko novog termina. Kada će on biti, to sad stvarno ne znam - pojasnio je sve okolnosti oko svoje odluke.

Sasvim sigurno nimalo jednostavne jer je ova borba trebala biti njegova najveća dosad, protiv najjačeg suparnika u profesionalnoj karijeri, prvog koji je konačno smogao želju ukrižiti rukavice s njim u ringu. Da ne napominjemo da je upravo ta borba trebala biti ona koja bi ga lansirala - poglavito dakako u slučaju pobjede - u samu boksačku elitu. Među one koji se bore za naslov prvaka svijeta što je Filipov krajnji boksački cilj.

Suparnik, Kinez Zhang Zhilei (23-0-1, 18 KO) ima puno razumijevanje za Hrgovićev potez... ”Iako sam jako razočaran situacijom, mogu osjetiti njegovu bol i gubitak. I ja sam prije nekoliko godina imao tešku borbu odmah nakon što sam ostao bez jednog roditelja. Jako me to pogodilo”, napisao je kineski boksač na svojem Instagram profilu, te dodao u svezi svojih priprema:

”Ubio sam se od treninga za ovu borbu i nadam se ću ipak dobiti priliku kako bih ovaj vikend pokazao svoje vještine i snagu, onda se nakon toga možemo vratiti nedovršenom poslu”.

Tako zbori odnosno piše Zhilei, koji je time jasno stavio do znanja kako ne želi propustiti dogovoreni termin za boks u Las Vegasu jer ne želi da mu propadnu pripreme. Sada je tako na promotorima, Eddieju Hearnu i organizaciji Matchroom brzinsko iznalaženje novog suparnika. Međutim, valja naglasiti da ukoliko Kinezu i pronađu suparnika, to neće biti borba na razini kakva je bila i još uvijek jest zamišljena za sraz Hrgović - Zhilei.

Naime, meč Hrvata i Kineza bio je i jest još uvijek eliminacijski dvoboj za prvog službenog izazivača svjetskom prvaku po IBF-u. Pravila nalažu da se eliminacijski meč za status izazivača, ukoliko otpadne prvi datum zbog “više sile”, mora prebaciti za neki drugi datum. To nadalje znači da bi do borbe Hrgovića i Zhileija trebalo doći, jedino što je sad dakako upitno ili nepoznanica - kada.

Podsjetimo da su u ranijim pregovorima za Hrgovićevog suparnika, njegovi promotori pristupili, razgovarali s čak devetoricom boksača iz vrha IBF-ove rang-liste. Samo su dvojica - prema dobro upućenim izvorima - iskazala želju za borbom. Jedan je bio Francuz Tony Yoka, olimpijski pobjednik iz Rija 2016. godine, ali on se ipak opredijelio za sučeljavanje s Martinom Bakoleom iz Škotske. Ta je borba pomaknuta sa siječnja na 14. svibnja u Accor Areni u Parizu. Yoka je svih svojih 11 dosadašnjih mečeva imao isključivo u Francuskoj, ponajviše u Parizu. Onaj koji je pristao bio je Kinez Zhang Zhilei.

Sada ostaje samo nada da Filip Hrgović što prije ipak smogne dovoljno snage i odlučnosti za vratiti se u ring. Naposljetku, nekako slutimo da bi to bila i očeva želja.

Yousef Hasan: Mogući novi termin u srpnju

Trener Yousef Hasan cijelo je vrijeme u Hrgovićevom stručnom stožeru, a otkad je Filip prekinuo suradnju s Kubancem Pedrom Diazom, zagrebački je stručnjak i glavni Hrgovićev trener u ovom trenutku.

- Možda je ovakva odluka u okolnostima koje su se dogodile i najbolja. Prvo mene nije bilo nekih 7-10 dana jer sam bio s hrvatskom reprezentacijom, onda je Filipu umro otac. U potpunosti je izašao iz ritma treninga, nismo uopće napravili finalizaciju pripreme za meč, a bez toga je besmisleno i neozbiljno pristupiti borbi. On sada trenira, počeo je i čekamo novi termin. Ne znamo još ništa, ali nadam se da bi možda moglo biti nešto u srpnju - veli Yousef Hasan.

Linker
18. srpanj 2022 02:54