Vladimir Putin i Umar Kremlev

 GAVRIIL GRIGOROV Afp
PUTINOV PRIJATELJ

Kontroverzni predsjednik Međunarodne boksačke organizacije svojim izjavama ponovno podigao buru

Izjavama u Parizu dokazao je svoju nestručnost u vođenju ovog sporta
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. studeni 2023. 21:04

Boks, jedan od najstarijih olimpijskih sportova godinama je već poduži niz godina na rubu ispadanja iz programa olimpijskih igara. Silno velik skandal je izbio još u Riju 2016. nakon kojih su svi suci suspendirani. Za Igre u Tokiju, kvalifikacije i sam olimpijski turnir je izravno vodio MOO ili Međunarodni olimpijski odbor jer je IBA (Međunarodna boksačka organizacija) već bila suspendirana. U lipnju ove godine MOO je otišao korak dalje te je izbacio IBA-u iz svojeg članstva, što je po našim spoznajama prvi uopće takav slučaj.

Puno je razloga tako nečemu. Od nerazvidnog novčanog poslovanja, slučajeva mita, korupcije, sumnji u poštene izbore za predsjednika, pa potom i opiranja sankcijama koje je uveo MOO i cijeli slobodarski i demokratski svijet protiv Rusije, a poradi njihove agresije na Ukrajinu koja traje već više od godinu i pol dana. Međunarodnu boksačku organizaciju (IBA) od prosinca 2020. vodi Rus, Umar Kremljev. Dobar prijatelj i pouzdanik moskovskog diktatora Vladimira Putina.

Nije onda za čuditi da je IBA prva i jedina sportska organizacija koja dopušta na svojim natjecanjima nastupe ruskih natjecateljica i natjecatelja pod njihovom zastavom, grbom, himnom. Kremljev istina ima oporbu, ali smiješno slabašnu i ne baš dobro povezanu. Istodobno taj isti Kremljev je "kupio" najveći dio boksačkog svijeta uvođenjem silno velikog novčanog nagradnog fonda na svim turnirima i natjecanjima iza kojih stoji IBA. Međutim, još uvijek odbija priznati realnost da će boks i u Parizu (jasno i u kvalifikacijama) voditi MOO, kao i da nije baš sasvim izvjesno da će boksa biti na Igrama u Los Angelesu 2028. Dapače, ne samo da odbija tu spoznaju, već iznosi sulude teze koje je podijelio s novinarima prije nekoliko dana na konferenciji za novinare u Parizu. Bolje od ikakvog komentara, samo ćemo citirati kontroverznog Rusa s navedene press konferencije, ne bi li na taj način najbolje shvatili o kakvoj se osobi radi i na koliko se opasnom i neizvjesnom putu svijet boksa danas nalazi.

- Boks je temeljni kamen cijelog olimpijskog pokreta. Ako se boks makne s olimpijskih igara, one će, dakle olimpijske igre će izgubiti, a ne boks. Zato jer je boks vrlo popularan. Makar, štogod da se dogodi, situacija neće biti štetna za boks. Boks će i dalje biti dio olimpijskih igara - reče Kremljev, pa je onda nastavio.

- Nismo jako zabrinuti zbog ovog slučaja. Podržavamo naše boksače i naše turnire, a u odnosu na MOO, branit ćemo naše boksače u vezi s odlukom MOO-a o suspenziji. Branit ćemo svoje pravo, a ako to ne uspijemo, idemo na sud u Švicarskoj.

Glede nastupa pod nacionalnim obilježjima, koje je IBA dopustila natjecateljima iz Rusije i Bjelorusije, Kremljev je iznio protutezu.

- A zašto onda Izrael može nastupati pod svojom zastavom, a Rusija ne može?

Međutim, apsolutni "hit" bila je rečenica Umara Kremljeva, predsjednika IBA-e pred kraj konferencije. Tada je uspio izustiti i ovo...

- Olimpijske igre nisu najvažnije. Svjetska prvenstva su važnija.

Da se razumijemo, mislio je na SP u boksu, ne u nogometu ili ragbiju gdje bi ovakva tvrdnja još i stajala. Ovo doista ne iziskuje dodatan komentar, osim - Bože, pomozi boksu!

Linker
02. svibanj 2024 15:35