SAJJAD HUSSAIN Afp
OZBILJNA ZABRINUTOST

Kontroverzni Putinov čovjek sada prijeti: ‘Ako nas izbace iz Pariza 2024. mi nećemo šutjeti‘

MOO odlučuje o sudbini boksa odnosno ostaje li taj sport u programu olimpijskih igara
Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. prosinac 2022. 08:11

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora u Lausannei, danas (ponedjeljak) počinje s trodnevnim sastankom na kojem će raspravljati o nizu ključnih pitanja uključujući status Međunarodnog boksačkog saveza (IBA).

Ovaj je savez, a s njim i cijeli boksački sport pod suspenzijom MOO-a već više od šest godina, te je suspenzija na prijašnja dva sastanka ovog tijela MOO-a koji se sada iznova sastaje, potvrđena. To je dovelo do izbacivanja boksa s programa OI u Parizu 2024. Prvi čovjek boksa, kontroverzni Rus Umar Kremlev već je u nekoliko navrata pisao MOO-u izrazivši, najkraće napisano - "ozbiljnu zabrinutost". No, ništa drugo od tada nije poduzeo. Osim što je Rus Kremlev, dosta blizak moskovskom diktatoru Putinu zadržao svoj predsjednički položaj, potvrđen minulog rujna na izvanrednom Kongresu IBA u glavnom armenskom gradu Erevanu, gdje je oko tri četvrtine zastupnika glasovalo protiv održavanja novih izbora unatoč presudi Suda za sportsku arbitražu da nizozemski dužnosnik Boris van der Vorst treba nije trebao biti spriječen u prijašnjim izborima, održanim u svibnju u Istanbulu.

Dapače, u Erevanu je Kremlev progurao još kontroverzniju odluku, jedinstvenu danas u svijetu, a to je dopuštenje ruskim i bjeloruskim boksačima da se vrate na natjecanja pod svojom zastavom. Ovakva je odluka s oduševljenjem prihvaćena samo u Moskvi i Minsku. Štoviše, IBA je nedavno uzvratilo prijetnjom. Kremlev je naime priprijetio MOO-u da ukoliko boksa ne bude u Parizu 2024. na Igrama, da citiramo "nitko neće šutjeti".

Boks ima nekoliko problema. Od sumnji u mito pri izborima za predsjednika, nerazvidnog upravljanja i teških sudačkih nepravilnosti, dvojbenih odluka zbog kojih su primjerice doslovno svi suci s OI u Rio de Janeiru 2016. suspendirani. Od tada MOO vodi ovaj sport, barem kada su u pitanju kvalifikacije ili nastup na Igrama (Tokio 2020.). Uz sve, tijesne veze Kremleva i Gazproma s Putinom, dodatan su politički uteg u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu.

No, nije samo boks na dnevnom redu i s velikim problemima. Dizanje utega i moderni petoboj također su izostavljeni iz početnog programa za Olimpijske igre, ali one kasnije, u Los Angelesu 2028., iako im je, kao i boksu ukazan "put" za uključivanje".

Linker
23. travanj 2024 04:12