Tyson Fury i Francis Ngannou

 Fayez Nureldine/afp/profimedia
KRENUO JE ‘TRASH TALK‘

Kralj Cigana zaprijetio: ‘Namjeravam lomiti kosti, a Usik i njegovi prijatelji izgledaju kao debeli patuljci‘

Manje je od dva mjeseca preostalo do velikog boksačkog sudara za apsolutnog prvaka teške kategorije
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 22. ožujak 2024. 20:34

Skoro su dva puna mjeseca ostala do borbe boksačkih titana, Tysona Furyja i Oleksandra Usika, odnosno planirane borbe jer o sudaru u ringu koji će dati apsolutnog prvaka teške kategorije, govori se već godinama, a kada je napokon i bio utanačen datum okršaja, sve je otkazano.

Razlog što već 17. veljače Britanac u Ukrajinac nisu odmjerili snage bila je Furyjeva ozljeda tijekom priprema, odnosno kada mu je naš boksač, Agron Smakići, tijekom sparinga poderao kožu iznad desnog oka. Fury je dobio 11 šavova, ali kako se sve zbilo samo dva tjedna prije meča, procijenjeno je kako u takvom stanju ne bi trebao ili mogao nastupati.

Datum je 18. svibnja

Tako je propao plan koji je trebao iznjedriti vlasnika svih teškaških pojaseva po svim federacijama. Usik u meč donosi titule prvaka po IBF-u, IBO-u, WBA-u i WBO-u, čiji je vlasnik otkako je pobijedio Anthonyja Joshuu 2021. godine i dva puta ih obranio (Joshua, Dubois), dok uz Furyjevo ime stoji WBC-ov pojas osvojen protiv Deontayea Wildera 2020., a kojeg je potom tri puta još obranio (Wilder, Whyte, Chisora).

Tko pobijedi u okršaju na priredbi Ring of the Fire postat će prvi apsolutni prvak teške kategorije otkako se tim epitetom posljednji okitio Lennox Lewis 1999. godine.

Dakle, ulog je sa sportske strane, ali i financijske također - meč je “težak” 100 milijuna funtu - najveći mogući za meč zakazan 18. svibnja u Rijadu (Saudijska Arabija), a nema sumnja da će obje strane i u ovom razdoblju do meča, kako s pripremama, tako i s medijskim istupima biti maksimalno naoštrene. Uostalom, već je dobri, stari “trash talk” počeo...

Prvo je Tyson Fury, ili popularnije Kralj Cigana, objavio snimku s početka svojih priprema na što je Ukrajinac objavio video sa svog treninga te poručio:

- Ti si tek počeo s treninzima, a ja nikada nisam ni prestao.

No, Fury ga je dočekao na volej jer je na Ukrajinčev video uradak, u kojem je i (vjerojatno) sparing partner, krenuo s niskim udarcima.

- Usik i njegov prijatelj izgledaju kao dva debela patuljka. Trebat će mu čvrste pločice na trbuhu jer namjeravam lomiti kosti - poručio je Fury putem Instagrama.

S druge strane, čini se kako Ukrajinac neće moći na temelju fizikalija podbadati Furyja, koji je poznat po tome da mu težina zna drastično varirati između mečeva, a ni definicija mišića mu nije jača strana.

Podcijenio je Ngannoua

No, čini se kako se to promijenilo, odnosno da je Fury maksimalno ozbiljno shvatio ovaj dvoboj, pa je shodno tome uslijedila i vidljiva tjelesna transformacija: vitkiji je, isklesaniji, definirane muskulature. Posljednje njegove fotografije idu tome u prilog, a o svemu je pričao i njegov dugogodišnji sparing partner Martin Bakole, koji se prvo osvrnuo na Tysonovu prethodnu borbu s MMA borcem Francisom Ngannouom krajem listopada prošle godine.

Ono što je trebala biti “rekreacija” na kraju je otišlo u iscrpljujućih deset rundi, a Fury se u jednom trenutku našao i u nokdaunu, no ipak je pobijedio snažnog Kamerunca podijeljenom odlukom sudaca. No, sveukupno nikoga nije impresionirao, a dojam je dodatno pokvario i Anthony Joshua koji je nedavno gotovo lakoćom “rastavio” istog tog Ngannoua.

- Tyson nije tada bio 100 posto usredotočen na rad u teretani - kazao je Bakole sugerirajući da nije Nagannoua shvaćao ozbijno.

Nije mu ovo prvi takav slučaj

Usik je također sumnjičav.

- Je li se Tyson onda igrao, pokušavajući me prevariti uoči našeg meča?

Kako god, svejedno fizička transformacija kroz koju je Gypsy King prošao od listopada 2023. do sada ostavila je sve u čudu.

- Tyson izgleda gladniji nego ikad za dokazivanjem nakon borbe s Ngannouom. Uskoro ćemo vidjeti još jednu povijesnu izvedbu Furyja - glasi komentar na X-u, nekadašnjem Twitteru.

- To čak i ne izgleda kao ista osoba. Ovdje izgleda kao The Rock - opisao je još jedan Furyjev fan.

Inače, nije to Furyju prva takva metamorfoza, štoviše uoči povratka u ring 2018., nakon trogodišnje stanke, bila je još drastičnija. U studenom 2017. bio je okrugli debeljko s puno previše kilograma, pa se u šest mjeseci stesao i izgledao kao pravi boksač u povratku u ring.

Linker
22. ožujak 2024 20:34