Luka Plantić

 Profimedia
PET PITANJA PETKOM

Luka Plantić: Amaterski boks je sprint, a profesionalni maraton. Evo koji je zahtjevniji

Prvak super srednje kategorije WBC Internationala gost je naše rubrike ‘Pet pitanja petkom‘
Piše: Mihael FarkašObjavljeno: 09. lipanj 2023. 12:06

Ako pričamo o borbama za pojas, hrvatski boks u posljednje vrijeme nije najuspješniji. Prvo je Alen Babić u travnju doživio svoj prvi poraz u karijeri kada ga je Poljak Łukasz Różański porazio tehničkim nokautom u prvoj rundi u borbi za WBC pojas bridgerweight kategorije, a zatim je poraz prije dva tjedna doživjela i Ivana Habazin kada je u borbi za pojas super velter kategorije WBA organizacije britanska boksačica Terri Harper bila bolja nakon 12 rundi na sudačkim karticama.

Ipak, prošle subote napokon smo vidjeli pobjedu u borbi za pojas, a junak priče i naš današnji gost jest 26-godišnji Luka Plantić koji je obranio WBC International Silver pojas u super srednjoj kategoriji pobjedom protiv Nijemca Yusufa Kangüla prekidom u desetoj rundi. Plantić je tako u svojih šest profesionalnih nastupa prekidom slavio po peti put, a u subotu je i obranio pojas kojeg je krajem prošle godine osvojio u Solinu protiv Armenca Horena Gevora. U razgovoru za naš portal Plantić je iznio svoje viđenje meča, a govorio je i o svojim planovima za budućnost, kao i o mečevima Babića i Habazin.

1. Jesi li zadovoljan svojom izvedbom u ringu ili smatraš da si mogao pokazati još i više?

- Zadovoljan sam svojom izvedbom u ringu, sve je bilo po planu, moj tim i ja smo imali taktiku da na početku svake runde počnemo pritiskati protivnika i dobiti svaku rundu na sudačkim karticama, što nam je i uspjelo.

2. Boksao si protiv dosta iskusnijeg protivnika, je li ti je to predstavljalo svojevrsnu barijeru prije ili tijekom meča?

- Pa i nije, protivnik je dosta iskusan i ima lijep broj profesionalnih mečeva, no meni to nije bio ni najmanji problem. Imam dosta amaterskih mečeva, boksao sam s nekim velikim imenima tako da i ja imam puno iskustva. Ušao sam u meč smirene glave, fokusirao sam se na svoju izvedbu i sve je prošlo u najboljem redu.

3. Ovo ti je bio drugi nastup ove godine, koji su ti planovi do kraja nje?

- Da, da, ovo je bio nastup nakon pobjede nad Tomasom Bezvodom u veljači, plan mi je odraditi još jednu borbu do kraja godine, najvjerojatnije u 10. ili 11. mjesecu, vidjet ćemo kakva će biti situacija.

4. Nakon nešto lošijeg niza hrvatskih boksača u borbama za pojas (Alen Babić i Ivana Habazin) ti si uspio pobijediti u borbi za pojas i takoreći ‘osvjetlati obraz‘ hrvatskog boksa kada pričamo o ovome, možeš li ukratko prokomentirati njihove mečeve?

- Pa evo, stvarno ne znam što bih rekao, svakome se može dogoditi poraz pa tako i njima. Možda su tada imali loš dan, a vjerujem da će se nakon svega vratiti još jači te idućom prilikom donijeti pojas u Hrvatsku. Hvala Bogu pa sam ja uspio obraniti svoju titulu te sačuvati svoj obraz.

5. Za kraj, možeš li usporediti profesionalni i amaterski boks?

- Ja bih to pojasnio na ovaj način. Za mene, amaterski boks je sprint na 100 metara, a profesionalni boks je kao maraton. U amaterskom boksu treba krenuti jako odmah od prve runde pa je samim time i zahtjevniji, dok se u profesionalnom boksu, uvjetno rečeno, može krenuti i u trećoj ili četvrtoj rundi i tako nadoknaditi prve runde u kojima smo još bili "u leru."

Linker
28. travanj 2024 10:57