Mike Tyson

 PATRICK T. FALLON Afp
‘JA SAM JEDAN OD ONIH...‘

Mike Tyson u iskrenoj ispovijesti progovorio o rijetko otvaranoj temi: ‘Ja sam kao pčela, umrijet ću...‘

Nije često govorio o religioznosti, a ni način života mu nije bio kao u kakvog uglednog Muslimana.
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 27. ožujak 2022. 10:11

Mike Tyson slovi za jednog od najkontroverznijih sportaša u povijesti. Iron Mike, kako su mu tepali dok je bio na vrhuncu, cijeli je život proveo kao čovjek koji je neprestano bio u duhovnoj i vjerskoj potrazi. Tražio je neku svoju luku spasa. Odbačen od društva, dok je bio u najnižoj točki života - u zatvoru, 1992. godine - prešao je na islam te dobio muslimansko ime Malik Abdul Aziz.

Nakon izlaska iz zatvora, Tyson se nije često izjašnjavao o svojoj vjerskoj pripadnosti, ali se pričalo da ide u džamiju i poštuje islamske obrede. Istovremeno, njegov način života u javnosti nije baš bio oličenje uglednog muslimana kojeg vjera vodi kroz život. Marihuana, meditacija, složena filozofska percepcija svijeta - sve to nije baš kompatibilno s islamskom vjerom. Osim toga, za svakog muslimana glavna knjiga života trebao bi biti Kuran, a Mike je stalno naglašavao Platonovu "Državu", "Suverena" Niccola Machiavellija i bajku "Mačka u šeširu" dr. Seussa. To su djela koja su ga, po njegovom svjedočenju, najviše vodila kroz život.

Ipak, Tyson se i dalje jako tvrdoglavo smatra sljedbenikom islama, a na nedavnom izdanju Full Send Podcast YouTube kanala i definitivno je odagnao sve sumnje po tom pitanju.

Voditelj: Jeste li religiozni?

Mike Tyson: Imam karakteristike mnogih religija, ali sam musliman. Budući da govorim ovakve ili one stvari, ljudi mogu pomisliti da pripadam ovoj ili onoj vjeri. Volim Boga.

Voditelj: Molite li pet puta dnevno? I ja sam nekad bio musliman.

Mike Tyson: Molim se više nego što mogu. Moja vjera u Boga... kad umrem, umrijet ću kao musliman. Ovo sam ja kao osoba. Bog me štiti, dolazi mi u svim mogućim aspektima. Dopušta mi da volim, da imam suosjećanje. Bila bi glupost s moje strane nijekati Boga.

Voditelj: - Pridržavate li se muslimanskih obreda i običaja?

Mike Tyson: Da. Da. Da. Ali ja sam jedan od onih lijenih muslimana koji stalno sve odgađaju, sve svoje rituale, jer ... stalno sam u poslu. Ja sam pčela koja ne može stati. Ne radim više za novac, ali ne mogu prestati. Želim biti sa svojom obitelji, baviti se nekim svojim poslom dok opet ne odem negdje. Život brzo proleti, uskoro ću ostati samo na slikama. Stoga sam stalno u poslu.

Linker
06. ožujak 2024 23:36