Mariela Šteko

 Hrvatski boksački savez
NA EUROPSKOM TRONU

Mlada Hrvatica prvakinja Europe u boksu! Još jedan veliki uspjeh nevjerojatne hrvatske borilačke obitelji

Sestre Šteko imaju već i naslove boksačkih prvakinja Njemačke i Hrvatske u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji
Piše: Dean BauerObjavljeno: 04. listopad 2022. 16:29

Hrvatska odnosno hrvatski sport je od danas bogatiji za još jedno europsko zlato. Mariela Šteko (16), članica BK Petar Zrinski iz Zagreba, ali inače mlada djevojka iz Münchena nova je juniorska prvakinja Europe u boksu! Mariela koja se za Hrvatsku bori tek od ove godine, u finalu je juniorskom EP u talijanskom gradu Montesilvanu u finalu kategorije do 63 kg pobijedila Turkinju Husne Esmaul Babbat.

Nije to samo velika pobjeda za hrvatski boks, već i za obitelj Šteko jer je nešto ranije ove godine, Marielina mlađa sestra, Valeria Šteko osvojila broncu na kadetskom Europskom prvenstvu. Mariela je pak svratila pozornost na sebe ove godine i osvajanjem zlata u svibnju na tzv. Golden Girls Championshipsu u švedskom gradu Borasu. Sada je otišla do kraja i na Europskom prvenstvu. Inače, sestre Šteko imaju već i naslove boksačkih prvakinja Njemačke i Hrvatske u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji. Obje su u Njemačkoj bile proglašavane proteklih godina najboljim boksačicama u svojem uzrastu, ali su jednako tako obje odlučile nastupima pod barjakom Lijepe Naše. Nije to sve. Naime, obje su i svjetske prvakinje u kickboxingu!

Kako mlađa Valeria, tako jasno i starija sestra Mariela inače dolaze iz Akademije borilačkih vještina u Münchenu koju već dugo iznimno uspješno vode braća Mladen i Pavlica Šteko, podrijetlom iz Tomislavgrada u Hercegovini. Upravo je Mladen Šteko, bivši boksač i majstor borilačkih vještina, otac ovih dviju sjajnih, uspješnih boksačica od kojih je zasad najviše otišla Mariela osvajanjem kontinentalnog zlata.

Inače, na istom ovom juniorskom EP u Italiji, hrvatski je boks, i to baš ženski, osvojio i još dvije medalje. Bronce su naime osvojile Nika Lopac (BK Senj, do 80 kg) i Lana Paljušić (BK Kutina, do 54 kg). Inače, i lana Paljušić također trenira u Štekinoj akademiji u glavnom bavarskom gradu, Münchenu. Što se tiče Boksačkog luba Kutina iz kojeg dolazi Lana, za taj klub je to ove godine već druga ženska boksačka medalja, nakon bronce Agate Štajcer na kadetskom Europskom prvenstvu.

Ove je godine hrvatski ženski boks rezultatski eksplodirao, te je dosad osvojeno čak 7 medalja. Uz tri medalje s juniorskog EP u Montesilvanu, tri su medalje osvojene ranije na kadetskom EP u Turskoj, a jasno ne zaboravimo nikako Nikolinu Ćaćić koja je osvojila srebro na EP do 22 godine u našem Poreču.

Linker
21. travanj 2024 06:30