Fury i Usik

 PROFIMEDIA
NOVI DETALJI

Najiščekivaniji boksački meč: Čak 25 godina svijet čeka jedan ovako poseban okršaj

Do konca ovog tjedna se očekuje samo potvrda nadnevka borbe Usyk - Fury
Piše: Dean BauerObjavljeno: 16. studeni 2023. 14:52

Najočekivaniji boksački dvoboj u zadnjih četvrt stoljeća. To je ono kako zaljubljenici u plemenitu vještinu pristupaju najavljivanom okršaju u ringu Oleksandra Usyka i Tysona Furyja. U sportu se nerijetko u najavama kakve utakmice, borbe, utrke... znamo razmetati epitetima koji bi trebali sugerirati nešto dotad neviđeno, spektakularno, povijesno, jedinstveno ili u najmanju ruku raritetno. No, šakački obračun Ukrajinca i Britanca doista jest nešto takvo.

Borba za četiri najveća pojasa

Naime, od 1999. svijet nije imao jednoglasnog, jedinstvenog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Te, 1999. to je učinio Lennox Lewis pobjedom u uzvratu protiv Evandera Holyfielda. Tog studenog u Las Vegasu Lewis je oko pasa naslagao četiri najjača pojasa - WBC, WBA, IBF i IBO.

E, pa upravo će se za to boriti Usik i Fury. Usyk drži WBA, IBO i IBF, a Fury WBC. Ostalo je pitanje - kada? Borba ove dvojice prvaka je nešto što su boksački entuzijasti čekali, a sve je ukazivalo da bi se mogla dogoditi 2023. godine u Saudijskoj Arabiji. Najčešće se spominjao termin 23. prosinca. Međutim, unatoč preliminarnom dogovoru između dvojice boksača, nedostatak konsenzusa o raspodjeli novca spriječio je da se to dogodi večer uoči Badnjaka.

image

Tyson Fury

KEVIN QUIGLEY/DMG MEDIA/PROFIMEDIA

Sada je najrealnija mogućnost da se borba održi 2024. godine, a u tom se kontekstu već pojavio i nadnevak - 17. veljače. Oba su tabora usredotočena sada na tu ideju, a u međuvremenu dvojica boksača razmjenjuju poruke i “komplimente”. Nedavno je Oleksandr Usyk ironično izjavio da ‘”jako voli Furyja”. Izjavio je to tijekom javnog nastupa na WBC konvenciji u glavnom uzbekistanskom gradu, Taškentu.

Istom je prigodom emitiran i video-zapis, snimka Tysona Furyja koji je oduševljeno obećao uništiti Oleksandra u manje od četiri runde. Kada su novinari upitali Oleksandra što misli o tome, lice mu je iznenada poprimilo ozbiljan i oštar izgled.

- To me nasmijava! Spreman sam za borbu - kratko će i jezgrovito Usyk.

Ukoliko bi Ukrajinac svladao “Gipsy Kinga”, te osvojio WBC zeleni i zlatni pojas koji je trenutačno u Furyjevom vlasništvu, Usyk bi doista postao prvak svega.

- Bio bih apsolutni boksački prvak. Neprikosnoveni svjetski prvak u dvije kategorije. To bi mi značilo sve na svijetu- poručuje Usyk.

image
ANDRZEJ IWANCZUK

Zadatak sada leži na promotorima i onima koji su odgovorni da borba stoljeća postane stvarnost. Televizijske mreže i razne uključene tvrtke, sponzori, oglašivači, ne oklijevaju osigurati da se ova borba svakako dogodi 2024. U ovom trenutku postoji potreban proračun za jedan od najznačajnijih boksačkih događaja u povijesti. Tyson Fury želi vratiti svoju dominaciju, a Oleksandr Usyk je u nepobjedivoj poziciji izazvati Gypsy Kinga za naslov i ujedinjenje pojaseva.

Ponovo ring u ‘pustinji’

Najavljivana borba po svemu sudeći će se održati u glavnom saudijskom gradu Rijadu. Jednostavno, prebogati Arapi sposobno su u pustinju dovući sve najveće sportske zvijezde planeta. Od nogometa do boksa. Borba Usyk - Fury trebala bi u veljači 2024. zapravo obilježiti kraj tzv. Rijad Seasona ili godišnjeg sportskog i zabavnog festivala, a koji je otvoren 28. listopada, dakle prije koji tjedan, upravo boksačkim spektaklom u kojem je Fury pobijedio Francisa Ngannoua.

Do konca ovog tjedna se očekuje samo potvrda nadnevka borbe Usyk - Fury, s najvjerojatnijom opcijom 17. veljače 2024.

Linker
27. travanj 2024 19:14