AL BELLO/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA
Povratak velikana

Nakon 370 dana borbe s demonima, vraća se bivši svjetski prvak! Preokret se dogodio kad je vidio svoj kip...

‘Brončanog Bombardera‘ porazi od Tysona Furyja zamalo su poslali u mirovinu
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 15. listopad 2022. 15:20

Točno 370 dana prošlo je od posljednjeg meča Deontayja Wildera. Nakon što ga je Tyson Fury nokautirao prošlog listopada, 36-godišnji Amerikanac borio se uglavnom s osobnim demonima i nedostatkom motivacije za nastavak karijere. Iako je na trenutke izgledalo kao da tu borbu gubi, Brončani bombarder u posljednjim je rundama, nošen podrškom svoga rodnog grada, nadboksao psihu i osokoljen se vratio na veliku scenu. U noći sa subote na nedjelju, pod svjetlima bruklinskog Barclaysa Centra, zaplesat će među konopcima s Robertom Heleniusom.

Bivši WBC-ov prvak jedan je od najznačajnijih boksača teške kategorije 21. stoljeća. Od 44 meča, koliko ih u profesionalnoj karijeri odradio, 42 puta je iz ringa izlazio kao pobjednik, a osobito je impresivan podatak da je pritom isporučio čak 41 nokaut. Jedini čovjek koji je preživio Wilderove bombe jest Tyson Fury. Ne samo da ih je preživio, nego je osvajaču brončane medalje s Olimpijskih igara u Pekingu nanio jedina dva poraza u profi karijeri.

image

Deontay Wilder

ROBYN BECK/AFP/PROFIMEDIA

Trilogija s Furyjem

Njihov prvi meč završio je neodlučenim ishodom, a potom su uslijedile dvije velike pobjede Gypsy Kinga. Ta je trilogija u mnogome obilježila Wilderovu karijeru. Iako se radi o nekima od najspektakularnijih teškaških okršaja u posljednjem desetljeću, američki boksač iz njih je, najzad, izašao kao gubitnik. Izgubio je WBC-ov pojas i "umrljao" svoju, do tada, besprijekornu karijeru. Posebno je bio težak posljednji poraz od Furyja, kad ga je Britanac, pred krcatom vegaškom T-Mobile Arenom, "zaledio" razornim desnim krošeom sredinom 11. runde. U ključnom meču sa svojim najvećim rivalom, 201 centimetra visoki bombarder, dakle, završio je teško nokautiran, a to ostavlja veliku štetu - kako na fizičko, tako i na psihičko zdravlje. Osim samog nokauta, Wilder je tu noć primio i brojne druge teške udarce, te zbog ozljeda nakon meča nije bio u stanju prisustvovati medijskoj konferenciji, nego je hitno prevezen u bolnicu. Čak i kad su zacijelile fizičke rane, ostale su one psihičke. Wilderu je, kao lovcu koji je osjetio kako je biti lovinom, bilo narušeno samopouzdanje. Izgubio je strast prema boksu i ozbiljno razmišljao o umirovljenju.

- Išao sam nekoliko puta u dvoranu da pokušam ponovno steći taj osjećaj prema boksu. Nisam ga mogao pronaći. Taj osjećaj više nije postojao - priznao je PBC-ovom voditelju.

image

Deontay Wilder

STEVE MARCUS Afp

Osjećaj se ipak vratio krajem svibnja, a okidač je bilo otkrivanje Wilderovog brončanog kipa u Tuscaloosi, njegovom rodnom gradu. Taj je događaj probudio intenzivne emocije u njemu i potaknuo ga da ponovno navuče rukavice. Bio je oduševljen načinom na koji mu je grad pokazao poštovanje, kao i brojnošću ljudi koji su došli na ceremoniju otvaranja, a osobito ga je dirnula činjenica da je kip postavljen u ulici u kojoj su se nekoć prodavali robovi, odnosno nedaleko od mjesta gdje je dvije godine ranije uklonjen spomenik vojnicima Konfederacije.

- To mi je dalo do znanja da imam još posla. Moram se nastaviti boriti, motivirati, inspirirati….moram se vratiti - bio je odlučan Wilder.

I doista se vratio. U noći sa subote na nedjelju boksat će u Barclaysa Centru - dvorani za koju ga vežu lijepe uspomene, budući da je sva četiri meča koja je tamo odradio pobijedio nokautom. Ovog puta protivnik će mu biti Robert Helenius (31-3), njegov bivši sparing partner.

Nikad spremniji

Iako je Wilder, s obzirom na svoj renome i status, bez većih problema mogao dogovoriti meč s borcima iz samog vrha "heavyweigtha", odlučio se za 38-godišnjeg Finca, procijenivši vjerojatno da se radi o adekvatnom protivniku, preko kojeg bi se mogao vratiti pobjedama. Njegov zadatak ipak neće biti lagan, budući da je Helenius u nizu od tri pobjede i vrlo je dobro upoznat s Wilderovim boksačkim navikama.

- U kampu radimo neke stvari koje on nikada prije nije vidio. Siguran sam da i on radi isto, odnosno ono što ja nisam vidio. Stvar koja mi se sviđa u vezi Roberta jest njegovo ratničko srce, on je poput mene. Kad imate takvo srce, teško se predati - poručio je Wilder uoči meča.

Wilderov trener, Malik Scott, tvrdi da njegov pulen trenira tri puta jače nego ikada ranije, te da je spreman za najveće izazove.

- Još uvijek ima mračni borbeni duh kada je u ringu. Deontay će uspavati Heleniusa, a onda su na redu Joshua ili Usik - zaključio je za BBC.

image

Robert Helenius

ANGELA WEISS Afp

Linker
04. svibanj 2024 13:17