Nikolina Ćaćić

 LUIS ROBAYO/AFP/PROFIMEDIA Luis Robayo/Afp/Profimedia
EP DO 22 GODINE

Nikolina Ćaćić u dramatičnom meču pobijedila trostruku europsku prvakinju i osigurala medalju za Hrvatsku

Hrvatska boksačica je već impresivnoj kolekciji dodala još jednu veliku medalju
Piše: Dean BauerObjavljeno: 18. ožujak 2022. 20:38

Prva je u džepu, sad idemo po još! Mogli i tako sažeti petak u porečkoj dvorani Intersport, poprištu boksačkog Europskog prvenstva do 22 godine. Naime, Nikolina Ćaćić je izborila polufinale kontinentalne smotre, što znači da ima u najmanju ruku brončanu medalju. Kada tomu pridodamo da subota nosi trojcu Hrvata u četvrtfinalu, što je opet prag do medalje, a da ponajveće izglede za kolajnu pridajemo Gromu iz Broda, Gabrijelu Veočiću, onda je možda malo jasnije i rečenica iz uvoda - "prva je u džepu, idemo po još". I, nije pretjerivanje!

Nikolina Ćaćić, najbolja naša boksačica i prva Hrvatica u povijesti na koja se plasirala olimpijske igre (Tokio 2020.), osigurala je novo veliko odličje - najmanje brončanu medalju na EP do 22 u Poreču! U četvrtfinalu kategorije do 52 kg Nikolina je podijeljenom odlukom (3-2) u dramatičnom dvoboju, pobijedila Irkinju Dainu Marie Moorehouse, trostruku europsku i svjetsku prvakinju u mlađim kategorijama, kojoj je upropastila blagdan Svetog Patrika, irski nacionalni blagdan koji je bio sam dan ranije. Sjajna Nikolina majstorski je iskoristila visinu i duže ruke protiv za glavu niže, ali eksplozivne, nabijene Irkinje, ispogađala ju preciznim direktima.

U prvoj rundi Irkinja je taktikom naglih odskoka i uleta, ostvarila prednost kod sudaca za taj dio borbe (3-2). U drugoj rundi se Nikolina odmaknula na distancu, a suci su taj dio bodovali 3-2 u korist Hrvatice. Nikolina je u zaključnoj rundi iskazala veću čvrstinu, opuštenije se kretala i još snažnije i preciznije pogađala Irkinju i zasluženo slavila. Nikolina Ćaćić će se u polufinalu EP boriti u nedjelju, 20. ožujka protiv Sabine Novosad iz Ukrajine.

- Irkinja je stvarno bila favoritkinja u ždrijebu, ona ima 2-3 europske i svjetske medalje. U prvoj rundi, a to mi je bio i prvi meč ovdje, bilo je malo "stisnuto", ali trener i ja imamo već taktiku. U drugoj sam se rundi već malo opustila. Presretna sam, prezadovoljna, prvenstveno jer je to i u mojoj novoj, nešto nižoj kategoriji. Sad se valja prvo malo odmoriti pa pripremiti za Ukrajinku koja je prvo kolo bila slobodna - nakon velike će pobjede naša Nikolina Ćaćić.

Druga hrvatska predstavnica u četvrtfinalu, cura iz zagrebačke Dubrave, ali članica splitskog kluba Pitbull, Ana Stojanović, inače bivša taekwondoašica i kick-boksačica, u debitantskom je nastupu na Europskom prvenstvu u kategoriji do 63 kg izgubila nakon lavovske puno bolje Finkinje Naiime Bulhan.

Subota je veliki hrvatski dan u Poreču jer će čak trojica naših boksača nastupiti u četvrtfinalu. U kategoriji do 63,5 kg Deni Alagić protiv Kerema Ozmena iz Turska. U kategoriji do 71 kg, Noa Ježek protiv Poljaka Mateusza Urbana, te do 75 kg, prva naša uzdanica ovog uzrasta, Gabrijel Veočić protiv malog iznenađenja, Slovaka Lukasa Ferneza.

Linker
16. rujan 2024 20:58