Putin i presjednik Saveza Umar Kremlev

 GAVRIIL GRIGOROV Afp
A UKRAJINCI SUSPENDIRANI

Nova nevjerojatna i teško shvatljiva odluka: Ukinute suspenzije ruskim i bjeloruskim boksačima!

Međunarodni boksački savez (IBA) je organizacija koja jednostavno ne prestaje šokirati cijeli svijet
Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. listopad 2022. 13:32

Prije nekoliko su dana primjerice suspendirali Ukrajinski boksački savez i postali prva sportska organizacija na svijetu koja je suspendirala sportaše iz napadnute države.

Onda su se u IBA-i očito malo "zbrojili", te pronašli solomonsko rješenje. Suspenzija Ukrajini ostaje na snazi, ali su ipak dopustili svim ukrajinskim boksačima i boksačicama nastupe na svim natjecanjima pod ukrajinskom zastavom i mogućnošću intoniranja ukrajinske himne u slučaju pobjede. Inače, do suspenzije je došlo zbog uplitanja države u ovlasti boksačkog saveza, a nakon što je u Kijevu oformljen i drugi nacionalni boksački savez, što je sve posljedica raskola u tamošnjem boksu. Tu valja naglasiti i to da je do "cirkusa" u ukrajinskom boksu došlo u biti i prije same ruske agresije na Ukrajinu, tako da u ovomu Rusi nisu "imali prste".

Međutim tu nije kraj. Samo dan-dva nakon ove odluke o dopuštenju ukrajinskim boksačima da se vrate u ring, slijedi nova odluka IBA-e, a ona je još skandaloznija. Sada je čelništvo IBA odlučilo s trenutačnim učinkom, dakle odmah, ukinuti sve prijašnje suspenzije boksačima i boksačicama iz Rusije i Bjelorusije!? Opet, jedini sportski savez, organizacija kojoj je tako nešto palo na pamet. Dakle, ukinute su suspenzije Rusiji i Bjelorusiji, ali je suspendirana Ukrajina!? Bez riječi.

Jasno, ne baš u cijelosti jer je sve jasno kada je znano da se na mjestu predsjednika IBA-e, nalazi Rus i Putinov čovjek od povjerenja, Umar Kremlev. Opravdanje za ovakvu odluku je da "...IBA čvrsto vjeruje kako politika ne bi smjela imati nikakav utjecaj na sport, te da bi svi sportaši trebali imati iste uvjete, te da IBA ostaje čvrsto politički neutralna i neovisna...". Dakako uz spominjanje silne želje za mir, njihovom mirovnom opredjeljenju i sličnim predvidljivim i prozirnim floskulama. Nakon ovakve odluke IBA-e, vrlo je vjerojatno da sada ukrajinski boksači neće željeti u ring, posebno ne na natjecanjima na kojima bi se trebali pojaviti i ruski i bjeloruski.

Jednako kao što je jako lagano za predvidjeti da će malo koji boksači i iz drugih država željeti nastupati negdje gdje su Rusi i Bjelorusi. Ovime se IBA zapravo odlučila očito na boksačke turnire i natjecanja na kojima će sudjelovati samo boksači i Rusije, Bjelorusije, te dakako Srbije, Sjeverne Koreje, Venezuele i sličnih naprednih država.

Linker
08. rujan 2024 02:16