MOHD RASFAN Afp
‘ZAOBIŠLA‘ I MEDIJE

Novi skandal na Igrama: I druga boksačica za koju tvrde da je muškarac doslovno rasplakala suparnicu!

‘Još jedna boksačica izgubila je od boksača u Parizu 2024. Nepošteno, nesigurno i pogrešno‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 02. kolovoz 2024. 18:51

Aktivisti koji se zalažu za razne vrste ‘jednakosti‘ i ‘ravnopravnosti‘ vjerojatno cvatu od sreće zbog toga što žene koje su rođene kao biološki muškarci nastupaju na olimpijskom boksačkom turniru u ženskoj konkurenciji.

Međutim, velika većina ostalog svijeta teško može dijeliti takve osjećaje. Je li pošteno da se žene moraju boriti protiv nekoga tko ima fizionomiju muškarca, procijenite sami...

Uglavnom, sad već imamo dva slična slučaja na boksačkom turniru u sklopu Olimpijskih igara u Parizu. Prvi se odnosio na alžirsku boksačicu Imanu Khelif, sportašicu koja navodno ima XY kromosome (biološki je muškarac), zbog čega joj je boksačka organizacija IBA zabranila nastupe.

image

Imane Khelif

MOHD RASFAN/AFP/PROFIMEDIA Mohd Rasfan/afp/profimedia

No, iako je izbačena s prošlog Svjetskog prvenstva u boksu jer nije prošla testosteronski test, odnosno nije mogla dokazati da je ženskog spola.

Za Međunarodni olimpijski odbor tu nema nikakvih problema, pa se Imana Khelif prošetala ringom te s dva izuzetno snažna udarca doslovno razbila Talijanku Angelu Carini koja je u suzama nakon odustajanja od daljnje borbe ridala ‘ovo nije fer, ovo nije fer‘.

image
MOHD RASFAN Afp

U petak novi slučaj; boksačica koja ranije nije prošla test spola na prošlom Svjetskom prvenstvu, dvostruka svjetska prvakinja Lin Yu-Ting (28), u tri runde je jednoglasnom odlukom sudaca pobijedila 22-godišnju Sitoru Turdivekovu u kategoriji 55 kg.

Ovaj meč na mrežama su komentirale brojne aktivistkinje za ženska prava, a oglasila se i bivša olimpijska maratonka Mara Yamauchi koja je napisala:

‘‘Još jedna boksačica izgubila je od boksača u Parizu 2024. Nepošteno, nesigurno i pogrešno‘‘.

Lin je rođena kao žensko, takva je i upisana u knjigu rođenih u tajvanskom gradu Taipeiju...

image

Sitora Turdibekova i Lin Yu-ting

MOHD RASFAN Afp

Tudirbekova u suzama

28-godišnjakinja je ušla u arenu uz ovacije, nakon kojih je uslijedilo nekoliko zvižduka, prije nego što je pobijedila Sitoru Turdibekovu u kategoriji do 57 kg.

Par se kratko rukovao nakon borbe, ali nije i nakon što je rezultat potvrđen, prenosi BBC.

Turdibekova je arenu napustila u suzama i nije htjela razgovarati s medijima. Ona i njezin tim brzo su napustili prostor.

Lin je nakratko zastala, ali nije odgovorila na sva pitanja.

Linker
17. rujan 2024 10:16