DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
‘OVAKO JE NAJSLAĐE‘

Od stopera u Lokomotivi do sparinga Dillianu Whyteu pred veliki meč s Furyjem: ‘Bio sam underdog, a uzeo sve‘

Hrvatski teškaški boksački profesionalac jednom se pobjedom probio sa 110. do 53. mjesta...
Piše: Dean BauerObjavljeno: 04. travanj 2022. 18:10

Hrvatska boksačka scena u “visokim” kategorijama, od srednje, preko poluteške na gore, nikada nije bila oskudijevala niti kvantitetom, a još manje kvalitetom boraca. Potvrda tomu su samo neki iz aktualne niske poput Gabrijela Veočića (srednja), Hrvoja Sepa i Luke Plantića (poluteška), Damira Plantića (lakoteška), Marka Miluna, Alena Babića, Luke Pratljačića, Tonija Filipija i Filipa Hrgovića (teška)...

No, postoji još jedan vrlo dobar hrvatski borac koji je možda i nepravedno manje zamijećen, praćen u jednom dijelu medija. Agron Smakići. Riječ je od 31-godišnjaku koji je u profi-ringu već 11 godina, od 2011. Dijete Novog Zagreba, rođen je u hrvatskoj metropoli. Majka mu je Hrvatica, otac Kosovar, a više od desetljeća ponosno pronosi hrvatski barjak po ringovima diljem svijeta. Od Austrije, Njemačke, Švedske do Bosne i Hercegovine, pa do Ujedinjenih Arapskih Emirata. Upravo je ondje, u Dubaiju imao zasad posljednju borbu. Nema tomu davno, 26. ožujka je svladao Lenroya Thomasa s Jamajke. Agronova 18. pobjeda u 19. meču...

- Tako piše, to je točno, ali opet i ne posve - ispravlja nas Agron Smakići.

- Naime, imao sam još dvije borbe, obje sam pobijedio i obje nokautom, ali koje nisu nigdje upisane. To je bilo u Austriji. Nama boksačima i jedna borba više, pa onda još i pobjeda ipak znači, tako da...

Shvaćamo i ako je tako, bilježimo onda mi. Omjer Agrona Smakićija je 20-1. Od tih 20 pobjeda, 18 nokautom. Dojmljivo, bez imalo dvojbe. Poglavito nakon zadnje borbe jer je uoči dvoboja s Jamajčaninom Thomasom bio solidni autsajder. Na Boxrec popisu je naš boksač bio na 110. mjestu, nasuprot Jamajčaninu koji je bio 66. Nokautom u 3. od zakazanih 8 rundi, Smakići je značajno napredovao.

Uvijek bio ‘malo snažniji’

Kako smo naveli, Agron je rođen u Zagrebu, odrastao još malo detaljnije u Novom Zagrebu, a u boksu je...

- Od 14. godine. Počeo sam u Boksačkom klubu Lokomotiva, gdje je trenirao i otac mi i stariji brat, pa i moj trener, prof. Ivan Sertić.

Iako, nije baš boks bio prvi sportski odabir.

- Nogomet je bio prvi izbor i opet Lokomotiva. Sve me veže uz Lokomotivu. Bio sam desni stoper, dobro je sve išlo, ali s vremenom se ipak nešto promijenilo i oko trenera i da ne duljim, završio sam u boksu. Konačno, uvijek sam bio malo jači, snažniji, pa sam istraživao malo gdje bi mogao, u kojem sportu to najviše, najbolje iskazati. Tako je odluka pala na boksm - veli Smakići.

- Kada govorimo o profesionalnoj karijeri, ona je počela s mojim preseljenjem u Beč još prije 20 godina. Ne odmah profesionalni jasno, ali tamo sam pronašao i boksački klub. Bio je i jedan noćni klub u kojem sam radio, a profi borbe su krenule 2011. S 21 godinom sam bio i kod Sauerlanda u Berlinu, sparirao Enadu Ličini (srpski boksač bošnjačkog podrijetla, sa Sandžaka).

Agron je proteklih dana nakratko boravio u Zagrebu. U biti, kada smo doznali za njegov dolazak u glavni grad, pomislili smo da je Smakići ovdje poradi spariranja Filipu Hrgoviću koji ga je spomenuo kao sparing-partnera.

- A ne. Mislim, vidio sam tu Hrgovićevu izjavu, Fightsite je to spomenuo, ali nismo razgovarali o tome. Što se sparinga tiče pozvan sam na više strana, plus mogućnosti da boksam na nekim priredbama za koje spariram. To mi više znači, jasno.

Agron Smakići je nedavno dobio poziv Dilliana Whytea za spariranje u njegovom kampu, uoči velikog meča protiv Tysona Furyja (24. travnja na londonskom Wembleyu), iako mu spariranje velikim prvacima nije nikakva novost.

- S Dillianom ću sparirati u Farou, to je prelijep grad na krajnjem jugu Portugala. S Whyteom sam već imao nekoliko sparinga, kako tehničkih, onda i nekih malo lakših. Dobro se kužimo.

Koliko se u sparingu, vi dakle kao partner, ide “žestoko”, punom snagom? Ipak, morate pretpostavljamo imati na umu da ste u kampu tog nekog velikog borca koji se sprema za naslov...

- Da, ali sve je stvar dogovora prije sparinga. Tako sam se i ja pripremao za svoj zadnji meč s odličnim boksačima. S Rusom Magomedovom, s našim Lukom Pratljačićem, Tonijem Filipijem i slično. To su sve odlični momci, profesionalni u svom poslu, pa ako se dogovorimo da radimo lakši ili brži tempo, onda tako i bude. Nije potreban jak sparing da se nekome “skine glava”, već se radi više na tehnici.

Ovako je najslađe

Spominje se i mogućnost spariranja Anthonyju Joshui, koliko je to točno?

- Dobio sam poruku od njega, čestitao mi je na pobjedi u Dubaiju i da ih je to jako iznenadilo. Čuo je i od Miluna i drugih naših dečki da sam dobar mogući izbor za sparing, da mogu pomoći, pa vidjet ćemo.

Dosta o spariranju. Koji su vaši sljedeći potezi odnosno borbe i ciljevi?

- Ha, cilj je kao i svima, vrh jasno. Sada sam u Dubaiju ušao kao “underdog”, a uzeo sam sve. Pobjedu, slavu i novac! Što ćete više. Inače, valja uložiti velik novac da bi se došlo u krug najboljih 50-60 teškaša svijeta, a ja sam skočio sada na 53. mjesto. Ovakav način kako sam to ja napravio, to je baš najslađe - naglasio je Agron Smakići.

- Ono čemu se sada nadam je da dođe neka borba za WBO, IBO ili neki interkontinentalni naslov, a što bi lansiralo u Top 10 ili 15 izazivača za naslov prvaka svijeta.

Linker
04. svibanj 2024 19:37