Tyson Fury

 ADRIAN DENNIS Afp
TRETMAN IZ SNOVA

Oduševljeni Hrvat: ‘Tyson Fury je kraljina! Dao mi je apartman od 150 kvadrata s pogledom na ocean...‘

‘Pozvat ću i zaručnicu. Dat će nam i auto. Ovo je vrh. Poštuju me, znaju tko sam, Fury je moj fan‘
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 09. studeni 2022. 20:37

Dok je hrvatska, ali i svjetska, borilačka publika s nestrpljenjem iščekivala nove vijesti o tome kad će Alen Babić (31) ponovno ući u ring, iz engleskog Morecambea stigla je prava "bomba"! Neporaženi hrvatski boksač, naime, nalazi se u trening-kampu ponajboljeg teškaša današnjice - Tysona Furyja.

Britanac će 3. prosinca treći put zaplesati među konopcima sa sunarodnjakom Derekom Chisorom, a idealnog sparing-partnera tijekom priprema za taj okršaj pronašao je upravo u Babiću. Popularni Savage nam je otkrio kako je došlo do te suradnje, kako izgledaju sparinzi s Gypsy Kingom, je li zadovoljan tretmanom i kakva je situacija kad je riječ o njegovom sljedećem meču.

Stiže i zaručnica Klara

- Kontaktirali su me u nedjelju i pitali želim li doći u kamp. Rekao sam da želim, razgovarao sam s trenerom, to nam se uklapalo u plan treninga, i već sam u ponedjeljak bio u Morecambeu. Iznenadili su se, ali ja sam uvijek takav, ekstremno lagan za dogovor bilo čega kad je boks u pitanju. Volim boks, živim boks i uvijek sam spreman. Stalno želim borbe i sparinge. Živim s kovčegom u rukama - ispričao je Babić u razgovoru za Jutarnji list.

Budući da se radi o borcu koji ima bogato iskustvo spariranja s renomiranim boksačima, zanimalo nas je može li Furyjev kamp usporediti s prijašnjim iskustvima.

- Bio sam u puno kampova nekih velikana i manjih velikana, ali ovo je zasad, najbolji kamp, s time da ga ne mogu uspoređivati s onim kampom kad me Dillian Whyte uzeo pod svoje kao menadžer, to je izvan svih mjerila - rekao je Babić, pa nastavio:

- Ne mogu uopće riječima opisati koliko su me ispoštovali. Dobili smo apartman od 150 kvadrata s pogledom na ocean. Nije to više ona priča teškog boksačkog odrastanja, ovo je već uživancija. Pozvat ću i zaručnicu Klaru, jer imamo otvorene ruke da možemo pozvati koga god želimo. Dat će nam i auto da se ovdje možemo koristiti njime. Ovo je sam vrh. Poštuju me, znaju tko sam, Fury je moj fan. On i njegov trener često gledaju moje mečeve. Zaista su nas počastili, predivno nam je ovdje.

image

Alen Babić i Tyson Fury

Instagram (Alen Babić)

Temelj je boks

Otkrio nam je Babić i kakav je raspored sparinga s Furyjem, ali i istaknuo koliko mu znači to što je dio velike priče.

- Sparinzi su ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom. Nekome bi bilo jako teško sparirati s Furyjem u tom ritmu, jer je najbolji na svijetu, ali meni je gušt, čast i zadovoljstvo. To je kao da vozite formulu i onda vas pozovu da, u njegovim najboljim danima, vozite s Michaelom Schumacherom. Ponosan sam što sam ovdje, učim od Furyja što više mogu. Puno razgovaramo i sve to maksimalno upijam - rekao je, pa dodao:

- Drago mi je što se njegovi treninzi baziraju na boksu, a ne, kao što je to kod, primjerice, Dilliana ili Joshue, na snazi. Fury jako malo ili nimalo ne radi snagu.

Nepisano je pravilo da se o sparinzima, osobito o njihovim ishodima, izvan dvorane ne govori. Ipak, nismo mogli odoljeti, a da Babića ne pitamo da nam otkrije poneki detalj. Saznali smo da sjajno kotira i da je zapravo glavni Furyjev sparing-partner.

U kampu do 3. prosinca

- Da, o tome se baš i ne govori… ali, evo, radili smo tri runde. On ima više sparing-partnera i uvijek prvi ide onaj najopasniji, to je uvijek bilo tako. A on je mene odmah stavio kao prvog, tako da sa mnom odradi većinu posla jer sam najsličniji Chisori i najopasniji sam od svih sparing-partnera koji su ovdje. Mi u Leonardu spariramo na svjetskoj razini, i njemu to sigurno puno donosi.

Svjetski teškaški prvak po WBC-u neprijeporno je velikan "heavyweighta", apsolutni "showman" i jedna od najvećih boksačkih zvijezda današnjice. Nas je zanimalo kakav je izvan ringa i daleko od oka kamere.

- Fury je kraljina! Stalno se družimo i trudi se oko svega. Čovjek nas je osobno dočekao na aerodromu i odvezao nas u hotel. Ima tolike milijune, a nas čeka da bi nas odvezao do hotela… Pokazao nam je gdje ćemo jesti, dao nam je dnevni džeparac za sparing-partnere. Pozvao nas je na njegov jutarnji boksački trening, naravno da smo se odmah odazvali. Vrlo je precizan, dolazi na vrijeme - u minutu. Drugačiji je nego što ostavlja dojam na TV-u, zaista je jako profesionalan - otkrio nam je Rovinjanin.

S njim je u Engleskoj i njegov kolega iz BK Leonardo Marko Milun.

- Fury me prati na Instagramu i gleda storyje koje objavljujem, na kojima Milun i ja zajedno radimo. Tako da me pitao je li Milun sa mnom, na što sam mu odgovorio da je doslovno pored mene, a onda mi je rekao da dođe i on ako može, jer ima neke svoje druge borce s kojima bi Milun mogao sparirati. Tako da Milun još nije sparirao, ali o tome se naveliko govori. Ovdje je skupina od desetak boraca, i sigurno će imati puno sparinga. Doveo sam ga ovdje jer je mlad i brzo ulazi u svijet profesionalnog boksa, pa da se malo probije i da se čuje za njega.

Pitali smo ga i koliko će dugo biti u Engleskoj.

image

Alen Babić

Philip Sharkey/tgs Photo/Shutterstock Editorial/Profimedia

- Nismo o tome razgovarali. Dali su mi kartu u jednom smjeru i pitali me koliko mogu ostati, na što sam im odgovorio da mogu ostati do meča, koji je 3. prosinca. Bilo bi mi drago da budem do tada, jer je moj meč s Rivasom vrlo upitan, s obzirom na to da on ne želi boksati sa mnom. Doslovno nemam nijednu sigurnu informaciju, slobodan sam i trenutačno ne postoji bolje mjesto na svijetu gdje bih mogao biti od kampa Tysona Furyja.

Babić je zadnji meč odradio u svibnju, kada je slavio protiv Adama Balskog i osigurao si status obaveznog izazivača za "bridgerweight" pojas. Puno se govorilo i pisalo o potencijalnoj borbi za naslov protiv Oscara Rivasa, ali kako vrijeme prolazi, sve su manji izgledi da ćemo taj film gledati.

Koči li Kolumbijac realizaciju meča?

- Kad sam osvojio WBC-ov Silver pojas obaveznog izazivača, očekivao sam da će Rivas dan nakon toga ići u pregovore. No, on je unaprijed, prije toga, dogovorio borbu s Lukaszom Rozanskim, i tu je nastao problem. Imamo situaciju da sam ja obavezni izazivač, a da je on ranije dogovorio borbu u kolovozu, koja je onda otkazana, pa opet odgođena. Ne znam varaju li sustav ili su prijatelji, niti me to interesira, ali želim da mu se uzme pojas ako će se tako ponašati, pa nije boksao godinu dana. To je neprihvatljivo, pogotovo u mladoj kategoriji koju priznaje samo WBC i koja je na krhkim nogama - zaključio je Babić.

Linker
24. travanj 2024 14:39