Chuck Wepner

 Steven Henry/Getty Images/Profimedia
LAVLJE SRCE I ČVRSTA BRADA

On je pravi Rocky Balboa: U karijeri je zaradio 328 šavova, a jedan je od rijetkih koji su srušili Alija

The Bayonne Bleeder ostat će zapamćen kao jedan od najhrabrijih i najidržljivijih teškaša u povijesti
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 26. veljača 2024. 21:52

Mjesto radnje je Richfield Coliseum, a vrijeme 24. ožujka 1975. godine. U tijeku je deveta runda, Chuck Wepner kreće u ofenzivu, baca dva lijeva direkta prema Muhammadu Aliju, a potom na njih veže snažni desni kroše - kojim pogađa jednog od najvećih boksača svih vremena u tijelo - i šalje ga na pod! Komentatori su u šoku, publika u dvorani prelazi na stranu potpunog "underdoga" i kliče njegovo ime. - Pali auto, idemo u banku, mi smo milijunaši - euforično govori The Bayonne Bleeder svom treneru Alu Bravermanu, koji mu hladno odgovara: - Bolje se okreni, on ustaje i izgleda poprilično ljutito.

Alijev trener Drew Bundini, s druge strane, urla na svog pulena: - Što je, dovraga, s tobom? Ovaj bijelac te razvaljuje, navali na njega! The Greatest u nastavku borbe iskaljuje sav svoj bijes na Wepneru, obasipajući ga brzim kombinacijama udaraca. Izazivač prima "kišu metaka" i herojski podnosi ozbiljnu štetu koju mu prvak kontinuirano nanosi - sve do 15. runde - kada ga je Ali poslao u težak nokdaun. - Chuck, previše krvariš - govori sudac Tony Perez ozlijeđenom Wepneru koji se pokušava pridići hvatajući konopce, pa odgovara: - Pusti me da završim borbu, dobro sam. - U redu, Chuck, koliko prstiju vidiš? - pita ga potom Perez, a ovaj mu odgovara protupitanjem: - Koliko pokušaja imam?

Boksao u marincima

Nakon toga, unatoč Wepnerovu negodovanju, sudac prekida borbu samo 19 sekundi prije kraja meča. Istovremeno, gotovo 3300 kilometara zapadnije, u Los Angelesu, 28-godišnjak napušta kino u kojem je gledao prijenos meča, a potom hita prema svom zapuštenom stanu gdje, inspiriran Wepnerovom pričom, u tri dana završava scenarij o boksačkom autsajderu iz predgrađa, čije je primarni borilački adut - lavlje srce. Mladiću je ime - Sylvester Stallone - a fiktivnom boksaču nastalom na temelju Wepnerovih obilježja - Rocky Balboa.

image

Po Wepneru su snimljeni mnogi filmovi, najpoznatiji je Rocky

Julien‘s Auctions/ferrari/profimedia

Za razliku od Rockyja, kojeg je Stallone smjestio na područje Philadelphije, Wepner je stasao u Bayonneu, industrijskom gradu u američkoj saveznoj državi New Jersey. Odrastao je s majkom, bakom i djedom, spavajući do 13. godine u sobi koja je nekoć služila za skladištenje ugljena. U surovom okruženju naselja koje je predstavljalo svojevrsnu tromeđu puteva lučkih radnika, pripadnika mornarice i kriminalaca, Wepner je bio prisiljen boriti se.

- Tamo gdje sam odrastao uvijek su postojale dvije ili tri bande. Morao si prebiti najjačeg tipa da preživiš, što sam i učinio. Tukao sam se gotovo svaki tjedan - prisjetio se Wepner svoga odrastanja.

image

Antonio Inoki i Chuck Wepner

Keystone Pictures Usa/zuma Press/profimedia

Tijekom srednjoškolskih je dana igrao košarku, da bi se kao petnaestogodišnjak (uvjerivši majku da mu potpiše falsificirane dokumente) pridružio američkim marincima, gdje je postao član boksačke momčadi i brzo stekao reputaciju čvrstog i otpornog momka. Nakon tri godine u Korpusu, radio je kao izbacivač u noćnim klubovima i usporedno nastavio s amaterskim mečevima (službeni omjer 16-0, iako on sam tvrdi da je 81-0), a 1964. je osvojio njujorški Golden Gloves. Iste godine otisnuo se u profesionalne vode, a nakon sedam odrađenih mečeva (četiri pobjede, dva remija i jedan poraz) sučelio se u Madison Square Gardenu s Busterom Mathisom, koji ga je porazio tehničkim nokautom u trećoj rundi. U narednom je razdoblju upisao 15 pobjeda i dva poraza, što mu je 1969. donijelo meč s Georgeom Foremanom koji ga je, također, u MSG-u svladao tehničkim nokautom u trećoj rundi. Potom je boksao i sa Sonnyjem Listonom, a iz tog krvavog meča, osim s novim porazom - izašao je i sa 72 šava na licu.

Krvavi mečevi

Nakon Listonova "masakra" uslijedili su porazi od Bugnera i Judgea, pa je u boksačkoj javnosti vladao konsenzus kako je Wepner - gotov. Umjesto da objesi rukavice o klin, on je nanizao deset pobjeda (uz jedan poraz) i došao do meča života - protiv Alija. Don King ga je zamislio kao ovcu koju će dovesti tadašnjem WBA i WBC prvaku "na klanje", međutim, Wepner je isporučio junačku izvedbu i ušao u legendu. Ali je u karijeri padao samo četiri puta; protiv Banksa, Coopera, Fraziera i - Wepnera. Iako ga je potonji srušio dobrim dijelom i zahvaljujući gaženju njegova stopala, to ipak ne mijenja činjenicu da će glavni junak ove priče ostati zapisan u boksačkim almanasima kao jedan od rijetkih koji je Najvećeg poslao na pod.

image

Po Chucku Wepneru su snimljeni mnogi filmovi

Collection Christophel Via Afp

Wepner je profi karijeru završio 1978. s omjerom od 36 pobjeda, 14 poraza i dva remija, ali i s prethodno prikupljenih 328 šavova na licu. Dvije godine prije odlaska u sportsku mirovinu, odmjerio je snage i s hrvačem Andreom the Giantom (kao što se i Rocky u filmu borio s Thunderlipsom - Hulkom Hoganom), a hrvao je čak i s medvjedom Victorom u dva meča humanitarnog karaktera. Po završetku karijere Wepner se odao porocima, a 1985. je osuđen na deset godina zatvora zbog posjedovanja narkotika, da bi izašao nakon 22 mjeseca i vratio se poslu prodavača pića. Zbog problema s drogom Stallone mu je svojedobno onemogućio i da glumi u drugom dijelu "Rockyja", a Wepner ga je kasnije tužio opravdano tražeći kompenzaciju za svoju ulogu u stvaranju najpopularnije sportske filmske franšize. Godine 2006. Stallone je, na koncu, isplatio Wepneru nepoznat iznos, a posljedično je boksač ostvario pravo da i službeno kaže da je on čovjek na kojem se film temelji. O životu teškaša iz Bayonnea snimljeni su naknadno brojni filmovi, od kojih su najpoznatiji "Chuck" (2016.), "The Brawler" (2019.) i "The Real Rocky" (2011.)

Linker
26. travanj 2024 22:58