Umar Kremljev

 IMTIYAZ KHAN/Anadolu Agency Via Afp
OTVORENI RAT

‘Oni koji to rade našim sportašima gori su od hijena i šakala, narušavaju integritet sporta i kulture‘

Amerikanci su reagirali na dopuštenje boksačima iz Rusije i Bjelorusije za nastupom u Marakešu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 13. veljača 2023. 12:59

Američki je boksački savez prije nekoliko dana donio odluku da boksačice i boksači iz SAD, neosporne svjetske supersile u ovom sportu, neće sudjelovati ove godine na oba svjetska prvenstva. Za muškarce u Taškentu, glavnom gradu Uzbekistana, odnosno, za žene u glavnom indijskom gradu New Delhiju. Razlog ovakvoj odluci Amerikanaca je nezadovoljstvo načinom na koji Rus Umar Kremljev, pouzdanik Moskve i bliski prijatelj Vladimira Putina, vodi kao predsjednik IBA-u (Međunarodnu boksačku organizaciju).

Poznata je već priča o najblaže rečeno spornim izborima za predsjednika, neredu u sudačkoj organizaciji, a kap koja je očito prelila čašu strpljenja Amerikanaca je IBA-ino dopuštenje boksačima iz Rusije i Bjelorusije za nastupom na turniru iz Golden Belt serije u Marakešu. Time je IBA postala prva međunarodna sportska organizacija koja je iznova dopustila Rusima i Bjelorusima nastup na međunarodnim natjecanjima. U Marakešu su na koncu od 13 kategorija Rusi dospjeli do finala u čak njih 11.

U svakom slučaju, ovakva Kremljevljeva odluka nagnala je Amerikance na bojkot. Nije trebalo čekati dugo na reakciju čelnika IBA-e, koji je na konferenciji za novinare u Marakešu bio i više no oštar, a nadasve živopisan u izričaju.

- Oni koji to rade našim sportašima gori su od hijena i šakala, narušavaju integritet sporta i kulture - rekao je Umar Kremljev.

Uz predsjednika IBA-e je stao ipak jedan Amerikanac. Roy Jones Jr., inače vrlo blizak Kremljevljev saveznik.

- Bio sam gorko razočaran kada sam čuo za bojkot Svjetskog prvenstva - rekao je Roy Jones Jr. i dodao:

- USA Boxing je dao otrcane izjave koje nemaju veze sa stvarnošću. Želio bih uvjeriti sportaše, trenere i ljubitelje boksa u SAD da su ovu odluku donijeli samo dužnosnici, a ne boksači. Osobno ću organizirati, pomoći i podržati boksače i trenere reprezentacije koji žele sudjelovati na SP - veli Roy Jones Jr., svojedobni svjetski prvak i osvajač olimpijskog srebra (Seoul 1988.), ali i čovjek s bliskim poslovnim vezama s Kremljevom, a uostalom ima uz američko i rusko državljanstvo.

Priča o bojkotu se, međutim, nastavlja i širi. Nakon SAD još je jedna država odlučila bojkotirati ovogodišnja SP. Riječ je o Irskoj. Sada ostaje pričekati kako će njih Kremljev nazvati.

Linker
28. travanj 2024 09:16