Oleksandr Usik

 NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Nick Potts/pa Images/profimedia
MUČNE SCENE

Potresna ispovijest velikana: ‘Vidio sam ljude bez ruku i nogu, sve je bilo mrtvo, neki su izgledali kao zombiji‘

Ukrajinski boksač meč za obranu četiri naslova održat će u poljskom Wroclawu
Piše: SNObjavljeno: 25. kolovoz 2023. 18:53

Oleksandr Usik nije mogao izabrati emotivniji dan za meč obrane IBF, IBO, WBO i WBA naslova u teškoj kategoriji. Ukrajinac će se protiv Britanca Daniela Duboisa boriti u subotu. Bit će to borba pred velikim brojem njegovih sunarodnjaka u velikoj Tarczynski Areni u poljskom Wroclawu.

Usik uoči ove borbe isključivo priča o ratu u Ukrajini gdje je proveo neko vrijeme na prvoj liniji obrane.

- Nakon mojih borbi protiv Anthonyja Joshue otišao sam kući, na liniju obrane. Živio sam s našim vojnicima, bio sam tu za njih. Kroz dvogled sam vidio naše neprijatelje na udaljenosti od 900 metara, vidio sam tenkove kako eksplodiraju, vidio sam srušene kuće - ispričao je Usik i nastavio:

- Vidio sam ljude bez ruka ili nogu. Vidio sam one koji još uvijek mogu hodati, ali izgledaju kao zombiji. Sve je svugdje bilo mrtvo. Vozio sam se s automobilom kroz grad koji je mrtav, bez energije. Na dječjim igralištima su igračke, ali nema djece. Sve je mrtvo.

Prepričao je Usik i svoje dojmove s ljudima koji su bili na prvoj liniji obrane.

- Neki od njih nisu mogli razumjeti moju želju da budem s njima Pitali su me zašto sam tu, što radim i rekli da ček i neki generali ne dolaze na ovakva mjesta. Rekao sam im da ja nisam general, samo obični Ukrajinac poput svih njih. Proveo sam jako puno vremena s njima, a samo su mali dio njih profesionalni vojnici. Jedan je bio bankar, drugi pekar, bilo je tu i poslovnih ljudi. Svi se oni bore samo za slobodu, a zbog slobode ćemo i pobijediti u ovo ratu.

Usik ističe kako u cijeloj situaciji najviše pate obitelji.

- Posljednjih 18 mjeseci moj je obitelj razdvojene. Moja djeca ne mogu živjeti u Ukrajini. Vidim kako se ljudi mijenjaju, znam da sam se ja promijenio. Rat je jedan veliki životni eksperiment i oni snažni i iskreni će preživjeti.

Sjajan boksač ističe kako mu snagu za meč protiv Duboisa donose poruke s fronta.

- Dobio sam dosta poruka s fronta i naravno kako me to jako motivira. Ponekad dok pričam s ljudima s prve linije čujem kako bombe kako eksplodiraju. Ako im mogu donijeti samo malo zadovoljstva s pobjeđivanjem u borbama, onda ću boksati svaki dan - zaključio je Usik.

Linker
05. svibanj 2024 03:03