Počelo je ispitivanjem snaga, a onda je uslijedio tajfun iz Barinih rukavica

 DAMIR KRAJAČ/CROPIX
POTPUNO DRUKČIJE ISKUSTVO

Poznati hrvatski nogometni menadžer poput Mikea Tysona: ‘Kad sam počeo udarati, nisam se mogao zaustaviti‘

Poznati hrvatski nogometni menadžer, trenira boks iz zabave, a na nagovor prijatelja okušao se u meču
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. veljača 2022. 11:02

Andy Bara poznati je i iznimno uspješni hrvatski nogometni menadžer, vlasnik tvrtke Niagara Sports Company. Sigurno znate da je u Dinamo doveo Danija Olma, koji se u lukrativnom transferu prodao u Leipzig, autorizirao je transfere Lovre Majera, Kristijana Jakića, sudjelovao u onom Joška Gvardiola. Pod kontrolom njegove agencije su između ostalih Alvaro Morata, Jonathan Ikone, Paul Onuachu, Tiemoue Bakayoko, Nacho Fernandez... Bara je vezan uz nogomet, ali i jedan drugi sport je njegova velika ljubav. Boks. Trenirao je boks, sparirao, a onda se odlučio - ući u ring!

Dvorana puna do vrha

Sve se zbilo u subotu u Karlovcu, na sjajnoj borilačkoj priredbi Arena Fight Night. Osim boksa, vidjeli smo i dečke u MMA i kickboxingu. Naravno i zgodne cure koje su sastavni dio takvih priredbi. Karlovačka dvorana Arena bila je puna do vrha, “noć gladijatora” mogla se pratiti i na live streamu, uglavnom bila je to prava poslastica na ljubitelje borilačkih sportova. Borili su se dečki iz Zagreba, Splita, Novog Sada, Zenice, Banja Luke. Program je vodio Stjepan Ursa, jedan od najpoznatijih hrvatskih bodybuildera.

image

Meč između Bare i domaćeg boksača Karla Subašića izazvao je veliko zanimanje

DAMIR KRAJAČ/CROPIX

Iako smo vidjeli mnoge dobre borbe, najveća zvijezda karlovačke borilačke noći bio je - Bara. Na njegov poziv u dvoranu su došli poznati hrvatski boksači Alen Babić i Marko Milun, veliki MMA borac Ante Delija... Možda su početnika Baru svi očekivali u preliminarnim borbama, ali svrstan je u main card, u glavne borbe večeri.

Kad je ušao u ring, dvorana se uskomešala, a iz mnogih dijelova se čulo navijanje; Andy, Andy... Za protivnika je imao domaćeg dečka iz Karlovca, Karla Subašića. Počelo je ispitivanjem snaga, laganim ispucavanjem direkata, s nekoliko eskivaža. A onda je uslijedio tajfun iz Barinih rukavica. Povezao je seriju udaraca, direkti, krošei, aperkati u jetru... Bum, tras, bum, tras.... Sijevalo je po tijelu karlovačkog boksača, Bara je izgledao kao Mike Tyson.

image
DAMIR KRAJAČ/CROPIX

Protivnik je teturao, vukao se po konopcima, a baš kad mu je sudac želio brojati, iz karlovačkog kuta je doletio ručnik. Predaja! Andy Bara je pobijedio prekidom nakon nepune dvije minute borbe u prvoj rundi.

- Bila mi je to prva i posljednja borba. Odlazim s ringa neporažen, ha, ha, ha... - kazao na je nakon borbe raspoloženi Bara

Ispričao nam je kako je uopće došlo do borbe u Karlovcu.

- Treniram boks s dečkima iz Cro Cop teama. Odlazio sam kod Mirka Filipovića, radio s Antom Delijom... Trener mi je Kristijan Pejša, radio sam Marijom Jagatićem, Aleksandrom Rakasom, Nikijem Ramadanijem, mnogo mi je pomogao Marijan Mesec. Savjetima su mi pomagali Alen Babić i Marko Milun. I tako, jednog dana, kažu oni meni “Andy, ne znaš ti kakav je stres boriti se u ringu, nogomet je prema tome ništa”. Meni je boks bio zabava, malo sam sparirao, to je bilo to. Nikad nisam razmišljao o borbama.

Samo sam htio probati

Ali, nagovorili su ga...

- Rekli su mi da jednostavno moram doživjeti taj stres, stres borbe. I kad je organiziran borilački spektakl u Karlovcu, pitali su me želim li se boriti. Pristao sam, ali sam odmah kazao da ću predati borbu ako nešto krene loše. Nisam htio dozvoliti da me netko “izbombardira”. Za borbu sam se pripremao dva mjeseca.

image

Bara nema namjeru ponovo uči u ring

DAMIR KRAJAČ/CROPIX

Kako se osjećao za vrijeme borbe koju je brzo riješio?

- Nikad se nisam susreo s takvim napadom adrenalina. Bio je to za mene stvarno šok. Pa, ja sam borbu završio baš zahvaljujući napadu adrenalina. Kad sam počeo udarati, nisam se mogao zaustaviti. I zaista, svi su bili u pravu. Trening i borba u boksu teži su i stresniji od nogometa, koji sam igrao. Ovdje ima toliko pomiješanih emocija, čudo jedno. Probao sam i sretan sam, više neću. Nisam ja borac, nisam boksač, samo sam htio probati - zaključio je Bara.

Inače, borci su za nastup u Karlovcu dobili honorare, a Bara je svoj donirao u humanitarne svrhe.

Linker
06. ožujak 2024 09:41