MIKE NELSON Afp
VELIKO POJAČANJE

Prevario je smrt, trenirao Tysona i Holyfielda, a sada će pripremati Filipa Hrgovića za njegov meč karijere

Filip Hrgović imao je odličan odnos i s bivšim trenerom Pedrom Diazom, ipak veseli se novoj etapi
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 28. srpanj 2022. 15:20

Mike Tyson, Evander Holyfield, Pernell Whitaker, Arturo Gatti, Jermall Charlo i posljednji u nizu - Filip Hrgović. Odabrano društvo koje se zaključuje hrvatskim teškašem veže nešto više od boksačke profesije, a to je osoba kojoj vjeruju da im može pomoći u napretku - treneru Ronnie Shieldsu. Našeg najuspješnijeg teškaša čeka 20. kolovoza čeka najveći izazov u karijeri, meč protiv Kineza Zhang Zhileija (39) (25, 24-1). Hrgović prvi put prolazi pripreme pod budnim okom novog trenera Shieldsa, koji je zamijenio kubanskog stručnjaka Pedra Diaza.

Ronnie Shields je bivši profesionalni boksač koji se borio u perolakoj kategoriji, umirovio se 1988. godine i nakon toga ostao u boksu kao trener. U aktivnoj karijeri dva puta se neuspješno borio za naslov svjetskog prvaka, izgubivši od Billyja Costella i Tsuyoshija Hamade – oba puta odlukom sudaca. S omjerom od 26-6-1 (19 nokauta), zadovoljan je svojom karijerom.

- Mislim da sam sve u svemu imao dobru karijeru. Mislio sam da sam osvojio naslov svjetskog prvaka kada sam se u Japanu borio s Hamadom. Nema šanse da sam pomislio da sam izgubio tu borbu. Odluka je otišla na drugu stranu, bilo me jako razočaravajuće. Mislio sam da sam napravio ono što mogu, najbolje što mogu, ali to nije bilo dovoljno dobro za osvajanje svjetskog naslova - komentirao je svoju karijeru Shields za RingTv.

Iako nije izgledalo kako imao predispozicije da bude veliki trener, američki olimpijski savez prepoznao je nešto u njegovoj osobnosti i krajem 1987. Shields je primio telefonski poziv od Loja Duve i Georgea Bentona. Oni su u Houstonu trenirali članove američkog olimpijskog tima 1984., sada profesionalce i trebali su pomoć. Unatoč prvotnom odbijanju, nakon drugog pokušaja uspjeli su ga nagovoriti do dođe.

- Prvi tip s kojim sam radio bio je Evander Holyfield i on je to obožavao. Rekao je da bi trebao ostati ovo raditi, sviđalo mu se kako držim fokusere. Onda sam počeo raditi s Rockyjem Lockridgeom, Meldrickom Taylorom, Tyrellom Biggsom i Livingstoneom Brambleom - redom šampionima. Uživao sam u tome, bilo mi je stvarno zabavno - rekao je o počecima bivši boksač, a sada trener.

Suradnju s Bentonom i Duvom, koji su ga pritiskali da se priključi njihovoj momčadi - Duve family promotional company, u pripremama bivših Olimpijaca smatra momentom koji ga je usmjerio nakon sportske karijere. Sam tvrdi kako je to bio prijelomni trenutak u njegovom post-borilačkom životu.

Shields na popisu svojih klijenata ima boksačke velikane kao što su Evander Holyfield, Mike Tyson, Vernon Forrest, Pernell Whitaker, Arturo Gatti, Juan Diaza i Guillermo Rigondeaux. Danas ovaj 64-godišnjak radi u "Plex Boxing Gymu", najmodernijoj boksačkoj ustanovi u Houstonu, s poznatim trenerom snage i kondicije Dannyjem Arnoldom. Trenutno radi i s Jermellom Charlom, svjetskim prvakom u srednjoj kategoriji. Radio je i s Anthony Joshuom, te ušao u uži krug kandidata za ostati raditi s njim za stalno.

Njegove borce krasi jako dobra obrana, visoka efikasnost prednjeg direkta i dobre tehničke karakteristike. Iako je trenirao i Mikea Tysona, to nije bio pravi "Iron Mike Tyson", spremao ga je samo za borbu s Lennoxom Lewisom, a kao najboljeg borca po svom mišljenju ističe Evandera Holyfileda.

- Da je Holyfield ostao u poluteškoj kategoriji, vladao bi. Otišao je u "cruiserweight" i vladao kategorijom bez sumnje, a onda je otišao u tešku kategoriju i vladao. Ray Merzer, Lennox Lewis, Riddick Bowe, Mike Tyson - svi ti tipovi u to doba i Evander se borio sa svakim.

Zanimljivo je kako je 1980. pukom srećom "prevario" smrt. Trebao je s amaterskom reprezentacijom Amerike nastupati na ekshibicijskim mečevima u Europi. Namjeravao je biti na letu Polish Airlinesa za Warszawu, istom letu koji je nažalost bio i posljednji za njegove suborce i ostatak putnika aviona. Shields je trebao biti na putu, bio je potvrđen. Ipak, trener mu je u zadnji čas otkazao kartu, jer se njegov borac nije osjećao dobro uoči puta.

Filip Hrgović imao je odličan odnos i s bivšim trenerom Pedrom Diazom, ipak veseli se novoj etapi. Najavio je Shieldsa kao nešto novo u svojoj karijeri. Prije svega da ako ima nešto što ne zna, da i to o boksu nauči. Smatra kako prostora za napredak ima i to će pokušati izvući iz ove suradnje.

Meč Hrgovića sa Zhang Zhileijom na rasporedu je 20. kolovoza prije glavne borbe te večeri u Jeddahu u Saudijskoj Arabiji između Anthonyja Josu (32, 24-2) i Oleksandra Usika (35, 19-0). Ulozi su ogromni, naime pobjednik ovog meča postat će izazivač za IBF pojas pobjedniku meča Joshue i prvaka Usika.

Linker
23. travanj 2024 12:47